Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wrak aan de wandel

12 februari 2018 Siebrand Krul

In moderne oorlogen draait alles om olie. Dat was in de Tweede Wereldoorlog ook zo en daarom joegen Duitse en Italiaanse onderzeeërs in de slag om de Atlantische Oceaan fanatiek op Amerikaanse bevoorradingsschepen, in het bijzonder olietankers. In 1942 torpedeerden de nazi’s de tanker Virginia, maar die blijkt op de zeebodem niet tot rust te zijn gekomen.

Hij ligt voor de monding van de Mississippi en die rivier spuwt bij tijd en wijle enorme hoeveelheden sediment in de Golf van Mexico, zeker als een orkaan in het gebied heeft huisgehouden. Tegenwoordig dient het wrak daarom het onderzoek naar bewegingen van de zeebodem. Sinds de ontdekking in 2001 houden geologen en archeologen het schip, aan de rand van een continentenbreukvlak, in de gaten en ontdekten: de roestige kolos is aan de kuier. Sinds 2004 is de 10.000 ton zware Virginia 430 meter richting zee verschoven. En dat in een risicovol gebied, vol olie- en gaspijpleidingen. Daarom is het onderzoeksdoel tweeledig geworden: kijken wat er gebeurt met gezonken erfgoed en het gevaar voor kabels en leidingen in kaart brengen.
[Sebastian Krischner]


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder