Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wolfers bewaard

21 januari 2018 Siebrand Krul

Juwelen, beelden, vazen, ontwerptekeningen, foto’s, inventarissen, een uitzonderlijke collectie meesterwerken van Philippe Wolfers (1858-1929), topontwerper van de art nouveau, en zijn zoon Marcel (1886-1976), beeldhouwer en lakkunstenaar, is veilig gesteld. Het is een selectie van de beste stukken van vader en zoon Wolfers, stuwende artistieke krachten van het huis Wolfers Frères, hun leven lang hebben gekoesterd en waarvan zij geen afstand deden.

Het uitzonderlijke aan de aankoop door de Koning Bouwdewijnstichting is, naast de kwaliteit van de werken, ook het opmerkelijke traject dat de aankoop mogelijk maakte. Cruciaal waren de jarenlange goede relaties tussen de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis met de familie Wolfers. De Musea kon zodoende bemiddelen voor de Bouwdewijnstichting. Dit hield onder meer in een aankoop uit de collectie Wolfers en het in veiligheid stellen van stukken na het overlijden van Claire-Nelly Wolfers. Daarnaast schenkt de familie een aanzienlijk archief, dat een belangrijke bron vormt voor de studie van het oeuvre van beide kunstenaars. Daarbij hoort onder meer de fameuze Catalogue des exemplaires uniques van Philippe Wolfers, een groot lot correspondentie en een fotocollectie met ca. 1.400 originele foto’s van de beroemde fotograaf Alexandre die het werk van Philippe Wolfers grotendeels fotografeerde.

 

 

De samenwerking leidde tot een partnerschap van drie actoren: de familie, die alle vrijheid gaf om de voor deze aankoop bijzonderste stukken te kiezen, de Musea met hun expertise, en de Koning Boudewijnstichting, die als missie heeft belangrijk erfgoed te bewaren en te beschermen.

 

 

Horta-winkelinterieur
De nieuwe aankoop omvat acht unieke juwelen (exemplaires uniques), drie beeldhouwwerken, een schilderij, dertien siervoorwerpen en 129 ontwerptekeningen waaronder enkele onverwachte bloemmotieven van uitzonderlijke kwaliteit.
Een absolute blikvanger is de hanger Libellule (1903), hét iconische stuk van Philippe Wolfers. Ook heel bijzonder is de hanger Cygne et Serpents (1899), die Philippe aan zijn echtgenote schonk en die werd afgebeeld op haar portret, dat ook tot de aankoop behoort. Van de juwelen van Wolfers zijn slechts weinig unieke stuks overgebleven. Ze werden vaak gedemonteerd om het kostbare en zeldzame materiaal te hergebruiken en er nieuwe juwelen van te maken. De ontwerptekeningen van verschillende juwelen uit dit lot behoren eveneens tot de selectie.
Van Marcel Wolfers is er o.a. Victoire à la Couronne de Laurier (1931), dat kan worden beschouwd als een geraffineerd eindpunt van de Belgische ivoorsnijkunst. In de monumentale sculptuur Diane Chasseresse (1930) paste hij de laktechniek op sublieme wijze toe op brons. Het werk figureerde op belangrijke internationale tentoonstellingen.

 

 

Door de verwerving blijft dit unieke familiale patrimonium samen en voor iedereen toegankelijk in eigen land. Het grootste deel van de aankoop is te bewonderen in de ‘winkel Wolfers’ in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelpark). Dit is het oorspronkelijke interieur van de winkel van Wolfers Frères, gelegen aan de Arenbergstraat in Brussel, die Victor Horta in 1909 ontwierp. Het geheel wordt in het museum heropgebouwd en herbestemd als decor voor de zopas verworven collectie Wolfers en andere belangrijke hoogtepunten uit de verzameling art nouveau en art deco van het museum.
Een aantal topstukken in de verzameling art nouveau en art deco die een plaats krijgen in de ‘winkel Wolfers’ in het museum, waaronder het emblematische werk Beschaving en Barbarij van Philippe Wolfers, werden trouwens reeds in het verleden door de Koning Boudewijnstichting aangekocht.

 

 

Over de kunstenaars
Philippe Wolfers (1858-1929) behoort samen met Victor Horta, Henry van de Velde en Paul Hankar tot de topactoren van de Belgische art nouveau die internationale faam hebben. Als artistiek directeur van de grote onderneming Wolfers Frères ontwierp Philippe vanaf 1886 tot zijn overlijden zilverwerk en juwelen. Die werden in het atelier geproduceerd en over grote delen van Europa uitgevoerd. Philippe werd internationaal geroemd voor zijn unieke juwelen (exemplaires uniques) in art-nouveaustijl.

 

Phlippe Wolfers.

 

 

Marcel Wolfers.

 

Zoon Marcel Wolfers (1886-1976) geniet voornamelijk bekendheid als beeldhouwer en lakkunstenaar. Hij was een vooraanstaande persoonlijkheid van de art deco en de enige Belg die de laktechniek tot een internationaal hoogtepunt bracht. Die bijzonder moeilijke, oosterse techniek beheerste hij als geen ander. Hij vernieuwde het kleurengamma en paste de techniek ook toe om sculpturen te polychromeren.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder