Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vrouwen op de Athosberg?

21 januari 2018 Siebrand Krul

De plannen van de Griekse regering voor een zogenoemde genderwet zorgt voor onrust bij de Iera Epistasia, de monastieke regering op het schiereiland Oros of Berg Athos. De religieuze mythologie wil dat Maria met de apostel Johannes op weg naar Cyprus door een storm op Athos strandde, er de inwoners bekeerde en de plek aanwees als verblijfsoord voor monniken. De Byzantijnse keizer Constantijn IX erkende in 1046 Oros Athos als semi-autonome monnikenstaat en ordonneerde dat geen ‘baardlozen’, dus geen vrouwen of jongeren, het schiereiland mochten betreden.

De nieuwe wet van de regering Tsipras, die er mede onder druk van de EU zit aan te komen, wil de gendergelijkheid verankerd zien, waarbij het geslacht wordt gedefinieerd zonder rekening te houden met de fysiologische kenmerken. Zowel mannen als vrouwen kunnen zichzelf dan als man, vrouw of beide laten registeren, zonder geslachtsoperatie. De Iera Epistasia vreest dat het daardoor vrijwel onmogelijk wordt vrouwen nog langer de toegang te ontzeggen, wat desnoods manu miliari gebeurt. Op Athos, iets kleiner dan Texel, verblijven om en bij de 1.800 orthodoxe monniken, onder het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (Istanbul). Voorts wonen of verblijven er werklieden, landarbeiders en politieagenten. Er staan twintig grote kloosters en enkele bijkloosters, die alle tussen de 10de en 16de eeuw zijn gesticht, naast kloosterboerderijen en huisjes van solitair levende monniken. Het oudste klooster dateert uit de 10de eeuw en is opgericht door Athanasius. In 1988 werd Athos door de UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Overigens is het kloostereiland ook voor mannelijke bezoekers moeilijk toegankelijk en enkel per veerboot te bereiken. Een vierdaags pelgrimsvisum is vereist, aan te vragen bij het Athos Consulaat in Ouranopolis. Het aantal is dagelijks beperkt tot een tiental niet-orthodoxe en ongeveer honderd orthodoxe pelgrims.
(André Capiteyn)

Lees nog veel meer historische wetenswaardigheden in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder