Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Opstandmuziek

21 januari 2018 Siebrand Krul

In 1568, 450 jaar geleden, begon de Tachtigjarige Oorlog. Onder leiding van Willem van Oranje kwamen steeds meer Nederlanders in opstand tegen het Spaanse gezag. De Opstand leidt uiteindelijk tot de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Voor het Ralph Sordo Choir vormt dit de aanleiding voor het bijzondere project ‘Opstand’. Het koor gaat het podium op met bekende historici die de toehoorders terugvoeren naar een ingrijpende periode uit de vaderlandse geschiedenis.

Onder leiding van de Spaanse dirigent Enrique López-Cortón zingt het Ralph Sordo Choir muziek uit die tijd: prachtige late Renaissancemuziek van Spaanse componisten zoals Victoria, Lobo en Guerrero. Maar ook werk van Rogier, Mateo Romero (Mathieu Rosemarin) en andere componisten uit de Nederlanden die in Spaanse dienst werkten. Ook laten we enkele geuzenliederen horen, zoals het Wilhelmus (in de originele versie een opzwepend strijdlied!).
Het Ralph Sordo Choir treedt op in twee steden die een cruciale rol speelden in de Nederlandse Opstand: vestingstad Heusden en handelsstad Amsterdam. Voorafgaand aan ieder concert is er een stadswandeling onder leiding van de sprekers, waarin we op zoek gaan naar sporen van de Opstand. In Amsterdam verzorgt de bekende schrijver en historicus Luc Panhuysen de stadswandeling en lezing. In Heusden neemt streekarchivaris Hildo van Engen het publiek mee naar de geschiedenis van de vestingstad tegen de achtergrond van de Opstand.

Ralph Sordo Choir o.l.v. Enrique López-Cortón
M.m.v. Klaas van Slageren, trombone | José Gomes, dulciaan
Vrijdag 9 februari 2018 | 20:15u | Grote- of Catharijnekerk, Heusden Vesting
€ 12,50* | jongeren en studenten € 7,50*
Met een lezing over de Opstand vanuit Brabants perspectief door Hildo van Engen, directeur Streekarchief Langstraat Heusden Altena.
Zondag 11 februari 2018 | 15:00u | Zuiderkerk, Amsterdam
€ 15,00* | jongeren en studenten € 9,00*
Met een lezing over de Opstand vanuit Amsterdams perspectief door Luc Panhuysen, historicus en publicist.
* Deelname aan de stadswandeling kan door te reserveren via www.ralphsordo.nl en kost € 5,00 p.p. extra
Voor meer informatie en voor reserveren, zie: www.ralphsordo.nl.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder