Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

De Führer uit Bouillon

21 januari 2018

In de Belgische televisiereeks De Nieuwe Orde legde Maurice De Wilde in de jaren 1980 collaborateurs uit WO II op de rooster. Alleen door Léon Degrelle, voor de doodstraf in Spanje ondergedoken, werd de scherprechter zo niet platgewalst dan toch dood gebulderd. In extreem-rechtse hoek had Vlaanderen het VNV, in Wallonië groeide Rex, geleid door Degrelle. In 1936 brak Rex spectaculair door, maar was in 1939 alweer uitgeteld, waarna de politicus tijdens de Duitse bezetting voor de militaire collaboratie koos.

Met achthonderd Waalse vrijwilligers trok hij naar het Oostfront om er eigenhandig te strijden tegen het communisme. Als zelfverklaarde Germaan werd hij in 1943 benoemd tot SS- Hauptsturmführer van het Waalse Legioen, nu ingelijfd bij de Waffen-SS. In Franstalig België blijft het onbehagen rond ‘le beau Léon’ groot; de belangrijkste publicaties staan op naam van buitenlanders, zoals de Brit Martin Conway. Nu ook van een Vlaming, met deze diepgravende biografie. Concentreerde vroeger onderzoek zich op de oorlogsjaren, Bruno Cheyns spit ook de vooroorlogse politieke carrière stevig uit: het ontstaan van Rex in katholieke middens (Christus Koning) – van uitgeverij over blad naar beweging – de breuk met de Katholieke Partij, het electoraal succes, ook in de grote Vlaamse steden waar Degrelle meer stemmen haalde dan de Vlaams-nationalisten, en het afglijden naar het fascisme. Narcist, demagoog, opportunist, megalomaan, zijn enkele van de mildste kwalificaties die hij kreeg toebedeeld, een portret dat hier meer wordt genuanceerd. Door de biografie heen ontstaat een verhelderend beeld van de turbulente jaren dertig, gevolgd door de ontluisterde wapenfeiten van het Waalse Legioen, of hoe de kleine Führer van België werd gebruikt door de grote in Berlijn.
(André Capiteyn)

Bruno Cheyns
Léon Degrelle. De Führer uit Bouillon
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen 2017
590 blz., € 39,95 ISBN 978 94 600 1593 9

Lees nog veel besprekingen van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. NU overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder