Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

De Führer uit Bouillon

21 januari 2018 Siebrand Krul

In de Belgische televisiereeks De Nieuwe Orde legde Maurice De Wilde in de jaren 1980 collaborateurs uit WO II op de rooster. Alleen door Léon Degrelle, voor de doodstraf in Spanje ondergedoken, werd de scherprechter zo niet platgewalst dan toch dood gebulderd. In extreem-rechtse hoek had Vlaanderen het VNV, in Wallonië groeide Rex, geleid door Degrelle. In 1936 brak Rex spectaculair door, maar was in 1939 alweer uitgeteld, waarna de politicus tijdens de Duitse bezetting voor de militaire collaboratie koos.

Met achthonderd Waalse vrijwilligers trok hij naar het Oostfront om er eigenhandig te strijden tegen het communisme. Als zelfverklaarde Germaan werd hij in 1943 benoemd tot SS- Hauptsturmführer van het Waalse Legioen, nu ingelijfd bij de Waffen-SS. In Franstalig België blijft het onbehagen rond ‘le beau Léon’ groot; de belangrijkste publicaties staan op naam van buitenlanders, zoals de Brit Martin Conway. Nu ook van een Vlaming, met deze diepgravende biografie. Concentreerde vroeger onderzoek zich op de oorlogsjaren, Bruno Cheyns spit ook de vooroorlogse politieke carrière stevig uit: het ontstaan van Rex in katholieke middens (Christus Koning) – van uitgeverij over blad naar beweging – de breuk met de Katholieke Partij, het electoraal succes, ook in de grote Vlaamse steden waar Degrelle meer stemmen haalde dan de Vlaams-nationalisten, en het afglijden naar het fascisme. Narcist, demagoog, opportunist, megalomaan, zijn enkele van de mildste kwalificaties die hij kreeg toebedeeld, een portret dat hier meer wordt genuanceerd. Door de biografie heen ontstaat een verhelderend beeld van de turbulente jaren dertig, gevolgd door de ontluisterde wapenfeiten van het Waalse Legioen, of hoe de kleine Führer van België werd gebruikt door de grote in Berlijn.
(André Capiteyn)

Bruno Cheyns
Léon Degrelle. De Führer uit Bouillon
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen 2017
590 blz., € 39,95 ISBN 978 94 600 1593 9

Lees nog veel besprekingen van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. NU overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder