Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De Führer uit Bouillon

21 januari 2018 Siebrand Krul

In de Belgische televisiereeks De Nieuwe Orde legde Maurice De Wilde in de jaren 1980 collaborateurs uit WO II op de rooster. Alleen door Léon Degrelle, voor de doodstraf in Spanje ondergedoken, werd de scherprechter zo niet platgewalst dan toch dood gebulderd. In extreem-rechtse hoek had Vlaanderen het VNV, in Wallonië groeide Rex, geleid door Degrelle. In 1936 brak Rex spectaculair door, maar was in 1939 alweer uitgeteld, waarna de politicus tijdens de Duitse bezetting voor de militaire collaboratie koos.

Met achthonderd Waalse vrijwilligers trok hij naar het Oostfront om er eigenhandig te strijden tegen het communisme. Als zelfverklaarde Germaan werd hij in 1943 benoemd tot SS- Hauptsturmführer van het Waalse Legioen, nu ingelijfd bij de Waffen-SS. In Franstalig België blijft het onbehagen rond ‘le beau Léon’ groot; de belangrijkste publicaties staan op naam van buitenlanders, zoals de Brit Martin Conway. Nu ook van een Vlaming, met deze diepgravende biografie. Concentreerde vroeger onderzoek zich op de oorlogsjaren, Bruno Cheyns spit ook de vooroorlogse politieke carrière stevig uit: het ontstaan van Rex in katholieke middens (Christus Koning) – van uitgeverij over blad naar beweging – de breuk met de Katholieke Partij, het electoraal succes, ook in de grote Vlaamse steden waar Degrelle meer stemmen haalde dan de Vlaams-nationalisten, en het afglijden naar het fascisme. Narcist, demagoog, opportunist, megalomaan, zijn enkele van de mildste kwalificaties die hij kreeg toebedeeld, een portret dat hier meer wordt genuanceerd. Door de biografie heen ontstaat een verhelderend beeld van de turbulente jaren dertig, gevolgd door de ontluisterde wapenfeiten van het Waalse Legioen, of hoe de kleine Führer van België werd gebruikt door de grote in Berlijn.
(André Capiteyn)

Bruno Cheyns
Léon Degrelle. De Führer uit Bouillon
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen 2017
590 blz., € 39,95 ISBN 978 94 600 1593 9

Lees nog veel besprekingen van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. NU overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder