Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Van farao tot fiscus

04 januari 2018 Siebrand Krul

Als de Romeinen rond het jaar nul hun eerste volkstelling houden, zijn ze niet de eerste belastingheffers. Vrijwillig en verplicht je steentje bijdragen aan gemeenschappelijke voorzieningen is dan al enkele millennia oud. In het Belasting en Douane Museum is het spoor van onze ‘blauwe envelop’ terug te volgen, tot ver voor onze jaartelling. In de tentoonstelling ‘Van farao tot fiscus’ belicht het belastingheffing in de Oudheid.

Wat weten we over de oudste belastingen, hoe weten we dat? Welke belastingen waren er, en hoe werd dit betaald? Bestonden er 2000 jaar geleden al belastingambtenaren? Ontdek het aan de hand van archeologische vondsten en historische bronnen die tot de verbeelding spreken. Naast objecten uit eigen collectie geven bruiklenen van Vrije Universiteit/Bijzondere Collecties, Rijksmuseum van Oudheden, Nederlands Instituut Nabije Oosten en het Papyrologisch Instituut een eigentijds kijkje in de oude wereld van belastingbetalers en belastinginners.

Van farao tot fiscus. Belastingen in de Oudheid. Tot en met 18 maart 2018
Belasting & Douane Museum | Parklaan 14-16 3016 BB Rotterdam
Open: ma t/m zo 11.00 uur – 17.00 uur
www.bdmuseum.nl

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder