Stelling

Klimaatgeschiedenis verdient meer aandacht

Stem

Agenda

Mythen, symbolen en ras
De tentoonstelling De SS, veelzijdig extremisme in het Nationaal Bevrijdingsmuseum te Groesbeek handelt over de structuur en intenties van een van de meest misdadige organisaties van de vorige eeuw. Het ‘veelzijdige’ betreft de terreinen waar de Schutzstaffel opereerde: het bedrijfsleven, de Holocaust en de programma’s rond raszuiverheid. Een bescheiden en ongemakkelijke expositie.
Weg naar de stad
Als hoofdstad van de Europese Unie telt het stedelijk gebied Brussel op dit moment 1,8 miljoen inwoners. Met 180 nationaliteiten is het met recht een wereldstad. De tentoonstelling Gastvrij Brussel? / Bruxelles terre d’accuil? in het Joods Museum van België belicht de geschiedenis en actualiteit van de Brusselse migratie.

Van farao tot fiscus

04 januari 2018 skrul

Als de Romeinen rond het jaar nul hun eerste volkstelling houden, zijn ze niet de eerste belastingheffers. Vrijwillig en verplicht je steentje bijdragen aan gemeenschappelijke voorzieningen is dan al enkele millennia oud. In het Belasting en Douane Museum is het spoor van onze ‘blauwe envelop’ terug te volgen, tot ver voor onze jaartelling. In de tentoonstelling ‘Van farao tot fiscus’ belicht het belastingheffing in de Oudheid.

Wat weten we over de oudste belastingen, hoe weten we dat? Welke belastingen waren er, en hoe werd dit betaald? Bestonden er 2000 jaar geleden al belastingambtenaren? Ontdek het aan de hand van archeologische vondsten en historische bronnen die tot de verbeelding spreken. Naast objecten uit eigen collectie geven bruiklenen van Vrije Universiteit/Bijzondere Collecties, Rijksmuseum van Oudheden, Nederlands Instituut Nabije Oosten en het Papyrologisch Instituut een eigentijds kijkje in de oude wereld van belastingbetalers en belastinginners.

Van farao tot fiscus. Belastingen in de Oudheid. Tot en met 18 maart 2018
Belasting & Douane Museum | Parklaan 14-16 3016 BB Rotterdam
Open: ma t/m zo 11.00 uur – 17.00 uur
www.bdmuseum.nl

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

De Führer uit Bouillon

In de Belgische televisiereeks De Nieuwe Orde legde Maurice De Wilde in de jaren 1980 collaborateurs uit WO II op de rooster. Alleen door Léon Degrelle, voor de doodstraf in Spanje ondergedoken, werd de scherprechter zo niet platgewalst dan toch dood gebulderd. In extreem-rechtse hoek had Vlaanderen het VNV, in Wallonië groeide Rex, geleid door Degrelle. In 1936 brak Rex spectaculair door, maar was in 1939 alweer uitgeteld, waarna de politicus tijdens de Duitse bezetting voor de militaire collaboratie koos.

Lees verder

Kroniek

Val van Falaise

Precies zeshonderd jaar geleden, in januari 1418, is de verrassing enorm als de onneembaar geachte vesting Falaise zich overgeeft aan koning Hendrik V van Engeland. Nu is Normandië geheel in Engelse handen. Fort Falaise was omstreeks 1120 gebouwd als residentie van de hertogen van Normandië, door de zoon van Willem de Veroveraar.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder