Stelling

De Britten blijven Europees - als het hun zo uitkomt

Stem

Agenda

Stalins dood
Nadat Josef Stalin in maart 1953 bewusteloos wordt aangetroffen in zijn datsja, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig zou zijn, want Stalin heeft al zijn dokters laten verbannen. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Op meesterlijke wijze verfilmd.
Noorderkempenfeest
Tien gemeenten in de Belgische Noorderkempen doen dit jaar mee aan Erfgoeddag en presenteren trots hun rijkdom. Thema is 'Kiezen'. Deelnemers zijn Arendonk, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar. Er zijn tentoonstellingen, vertellingen, muziek, films, demonstraties, dans, rondleidingen. Tal van musea, heemkundige kringen en verenigingen zetten hun erfgoed in de kijker.

Van farao tot fiscus

04 januari 2018 S. Krul

Als de Romeinen rond het jaar nul hun eerste volkstelling houden, zijn ze niet de eerste belastingheffers. Vrijwillig en verplicht je steentje bijdragen aan gemeenschappelijke voorzieningen is dan al enkele millennia oud. In het Belasting en Douane Museum is het spoor van onze ‘blauwe envelop’ terug te volgen, tot ver voor onze jaartelling. In de tentoonstelling ‘Van farao tot fiscus’ belicht het belastingheffing in de Oudheid.

Wat weten we over de oudste belastingen, hoe weten we dat? Welke belastingen waren er, en hoe werd dit betaald? Bestonden er 2000 jaar geleden al belastingambtenaren? Ontdek het aan de hand van archeologische vondsten en historische bronnen die tot de verbeelding spreken. Naast objecten uit eigen collectie geven bruiklenen van Vrije Universiteit/Bijzondere Collecties, Rijksmuseum van Oudheden, Nederlands Instituut Nabije Oosten en het Papyrologisch Instituut een eigentijds kijkje in de oude wereld van belastingbetalers en belastinginners.

Van farao tot fiscus. Belastingen in de Oudheid. Tot en met 18 maart 2018
Belasting & Douane Museum | Parklaan 14-16 3016 BB Rotterdam
Open: ma t/m zo 11.00 uur – 17.00 uur
www.bdmuseum.nl

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Vlaamse frontbeweging

De pamfletten die de Vlaamse Frontbeweging gedurende de Eerste Wereldoorlog achter de frontlinie verspreidde, worden geregeld aangehaald in de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Alle bewaarde druksels worden in dit boek integraal gepubliceerd, elk voorzien van een deftige inleiding en een ruim voorafgaande situering van de context van deze open brieven.

Lees verder

Kroniek

Von Richthofen valt

Op 21 april 1918, honderd jaar geleden, kan Manfred Freiherr von Richthofen zijn tachtigste vijandelijk toestel neerhalen. Zijn eskader dat inmiddels zijn naam draagt, is in de nabijheid van Vaux-sur-Somme verwikkeld geraakt in een luchtgevecht met geallieerde vliegtuigen. Bij het achtervolgen van een Canadeze jachtvlieger wordt de Rode Baron door een schot in zijn borst dodelijk getroffen. Of de kogel van een tweede Canadeze jager kwam, of van Australisch luchtafweergeschut, is nooit duidelijk geworden.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder