Stelling

Moeten vakbonden niet radicaler worden?

Stem

Agenda

Welluidend erfgoed
Bij de naam Gilbert d’Haen gaat er niet onmiddellijk een belletje rinkelen. Nochtans hebben veel Vlamingen – in het bijzonder ouderen – werk van de Antwerpse fotograaf (geb. 1932) gezien. Vooral in de jaren zestig verschenen zijn foto’s in katholieke publicaties in Vlaanderen. Hij maakte talloos veel communieportretten en huwelijksreportages. In 2012 schonk hij 280.000 negatieven aan het Antwerpse Fotomuseum.
Bakermat van de beschaving
Het is alsof je rondstruint in een sprookjesachtige bazaar in Isfahan en stuit op allerlei exclusieve koopwaar. In de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving sta je oog in oog met 200 unieke vondsten uit Iran. Aan de hand van kleitabletten met spijkerschrift, gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens en prachtig beschilderd aardewerk volg je het spoor van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld.

Van farao tot fiscus

04 januari 2018 S. Krul

Als de Romeinen rond het jaar nul hun eerste volkstelling houden, zijn ze niet de eerste belastingheffers. Vrijwillig en verplicht je steentje bijdragen aan gemeenschappelijke voorzieningen is dan al enkele millennia oud. In het Belasting en Douane Museum is het spoor van onze ‘blauwe envelop’ terug te volgen, tot ver voor onze jaartelling. In de tentoonstelling ‘Van farao tot fiscus’ belicht het belastingheffing in de Oudheid.

Wat weten we over de oudste belastingen, hoe weten we dat? Welke belastingen waren er, en hoe werd dit betaald? Bestonden er 2000 jaar geleden al belastingambtenaren? Ontdek het aan de hand van archeologische vondsten en historische bronnen die tot de verbeelding spreken. Naast objecten uit eigen collectie geven bruiklenen van Vrije Universiteit/Bijzondere Collecties, Rijksmuseum van Oudheden, Nederlands Instituut Nabije Oosten en het Papyrologisch Instituut een eigentijds kijkje in de oude wereld van belastingbetalers en belastinginners.

Van farao tot fiscus. Belastingen in de Oudheid. Tot en met 18 maart 2018
Belasting & Douane Museum | Parklaan 14-16 3016 BB Rotterdam
Open: ma t/m zo 11.00 uur – 17.00 uur
www.bdmuseum.nl

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Vlaanderens mooisten

Irene Smets schreef een verbazend boek voor hen die menen dat het Vlaamse erfgoed wordt verkwanseld. Wat een enorme rijkdom aan woongebouwen! En over het algemeen prima onderhouden. Daar schuilt niet alleen een dikke portemonnee achter, maar ook liefde voor historisch cultuurgoed.

Lees verder

Kroniek

Eerste hitparade

Discjockeys, radiozenders zijn ermee vergeven. Soms lijkt het alsof de ‘plaatjesdraaier’ belangrijker is dan de muziek. 69 Jaar geleden, op zaterdag 2 juli 1949, was dat wel anders. Toen presenteerde Jaap Albert Louis Sidney (‘Pete’) Felleman de allereerste hitparade op de Nederlandse radio, simpelweg ‘Hitparade’ genaamd.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder