Stelling

Onze oliedorst financiert onze wapenindustrie

Stem

Agenda

Elamieten, Parthen en Seleuciden
Al decennia leven Iran en het Westen onder gespannen politieke verhoudingen, hetgeen bijdraagt aan een relatief grote onbekendheid met de Iraanse oude cultuur. De expositie Iran, bakermat van de beschaving in het Drents Museum belicht in een razend tempo het historisch enorm rijke land.
Dames van de barok
Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in het door mannen gedomineerde Italië tussen de late Renaissance en de Barok? Deze vraag onderzoekt het Museum voor Schone Kunsten Gent in zijn najaarstentoonstelling. Aan de hand van een vijftig-tal topwerken brengt het museum de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1580 tot 1680 aan het licht.

Van farao tot fiscus

04 januari 2018 Siebrand Krul

Als de Romeinen rond het jaar nul hun eerste volkstelling houden, zijn ze niet de eerste belastingheffers. Vrijwillig en verplicht je steentje bijdragen aan gemeenschappelijke voorzieningen is dan al enkele millennia oud. In het Belasting en Douane Museum is het spoor van onze ‘blauwe envelop’ terug te volgen, tot ver voor onze jaartelling. In de tentoonstelling ‘Van farao tot fiscus’ belicht het belastingheffing in de Oudheid.

Wat weten we over de oudste belastingen, hoe weten we dat? Welke belastingen waren er, en hoe werd dit betaald? Bestonden er 2000 jaar geleden al belastingambtenaren? Ontdek het aan de hand van archeologische vondsten en historische bronnen die tot de verbeelding spreken. Naast objecten uit eigen collectie geven bruiklenen van Vrije Universiteit/Bijzondere Collecties, Rijksmuseum van Oudheden, Nederlands Instituut Nabije Oosten en het Papyrologisch Instituut een eigentijds kijkje in de oude wereld van belastingbetalers en belastinginners.

Van farao tot fiscus. Belastingen in de Oudheid. Tot en met 18 maart 2018
Belasting & Douane Museum | Parklaan 14-16 3016 BB Rotterdam
Open: ma t/m zo 11.00 uur – 17.00 uur
www.bdmuseum.nl

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Roomse wonderkamer

‘De verscheidenheid aan historische getuigenissen is vrijwel onbeperkt. Alles wat de mens zegt of schrijft, alles wat hij maakt of aanraakt, kan en moet ons iets over hem vertellen’. Die passage uit Geschiedenis als ambacht, het essay van de Franse historicus en Annales-stichter Marc Bloch, weerklinkt als een riedel na lectuur van dit alleraardigst boek(je).

Lees verder

Kroniek

Zijn garnalen vis?

Op 12 oktober 1928, negentig jaar geleden, doet de kantonrechter te Lemmer uitspraak in de zaak tegen de Lemster vissers, die vervolgd waren omdat zij garnalen buiten de afslag om verkocht hadden. Dat mag niet, zo wordt gezegd, want de gemeenteverordening bepaalt dat alle vis aan de afslag moet worden verkocht. De betrokken vissers zijn van rechtsvervolging ontslagen, omdat, zo zegt de kantonrechter, de garnaal geen vis is.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder