Stelling

Onze oliedorst financiert onze wapenindustrie

Stem

Agenda

Elamieten, Parthen en Seleuciden
Al decennia leven Iran en het Westen onder gespannen politieke verhoudingen, hetgeen bijdraagt aan een relatief grote onbekendheid met de Iraanse oude cultuur. De expositie Iran, bakermat van de beschaving in het Drents Museum belicht in een razend tempo het historisch enorm rijke land.
Dames van de barok
Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in het door mannen gedomineerde Italië tussen de late Renaissance en de Barok? Deze vraag onderzoekt het Museum voor Schone Kunsten Gent in zijn najaarstentoonstelling. Aan de hand van een vijftig-tal topwerken brengt het museum de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1580 tot 1680 aan het licht.

Lexicon Lage Landen

04 januari 2018 Siebrand Krul

Wie struint voor dit of dat historische weetje niet snel even over het internet? Het Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België (1994) voorzag in deze behoefte en is bij uitstek geschikt om snel kennis bij te spijkeren. Dit Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België, geschreven door Liek Mulder en Anne Doedens, is vanaf heden gratis online raadpleegbaar en bevat ruim 2.700 begrippen.

De belangrijke personen die een rol in de vaderlandse geschiedenis hebben gespeeld komen aan bod: van koningen en ontdekkingsreizigers tot bisschoppen en politici. Naast de politieke geschiedenis, oorlogen, verdragen, partijen en politieke instellingen, wordt de sociale en economische geschiedenis nader verklaard. Hierbij worden vakverenigingen, sociale emancipatie, stakingen en economische ontwikkelingen behandeld.
De oorspronkelijke uitgave van dit Lexicon (1994) geeft in 398 pagina’s en 2.767 begrippen, kort en bondig namen en gebeurtenissen beschreven, die betrekking hebben op de geschiedenis van Nederland en België van Prehistorie tot heden. De auteurs hebben hiervoor mede geput uit de Oosthoek Encyclopedie. Het boek is uitgegeven in 1994 en in het kader van duurzame en waardevolle content gedigitaliseerd door Ensie.

Benieuwd naar het Het Lexicon de geschiedenis van Nederland en Belgie? Kijk dan op: https://www.ensie.nl/lexicon-nederland-en-belgie

Over Ensie
Ensie, Encyclopedie sinds 1946, is een van de grotere online encyclopedieën van Nederland. Met ruim vijf miljoen unieke bezoekers per jaar en ruim 500.000 begrippen voorziet Ensie in de vraag naar gratis online informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen.
(Paul Aelen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Roomse wonderkamer

‘De verscheidenheid aan historische getuigenissen is vrijwel onbeperkt. Alles wat de mens zegt of schrijft, alles wat hij maakt of aanraakt, kan en moet ons iets over hem vertellen’. Die passage uit Geschiedenis als ambacht, het essay van de Franse historicus en Annales-stichter Marc Bloch, weerklinkt als een riedel na lectuur van dit alleraardigst boek(je).

Lees verder

Kroniek

Zijn garnalen vis?

Op 12 oktober 1928, negentig jaar geleden, doet de kantonrechter te Lemmer uitspraak in de zaak tegen de Lemster vissers, die vervolgd waren omdat zij garnalen buiten de afslag om verkocht hadden. Dat mag niet, zo wordt gezegd, want de gemeenteverordening bepaalt dat alle vis aan de afslag moet worden verkocht. De betrokken vissers zijn van rechtsvervolging ontslagen, omdat, zo zegt de kantonrechter, de garnaal geen vis is.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder