Stelling

Moeten vakbonden niet radicaler worden?

Stem

Agenda

Welluidend erfgoed
Bij de naam Gilbert d’Haen gaat er niet onmiddellijk een belletje rinkelen. Nochtans hebben veel Vlamingen – in het bijzonder ouderen – werk van de Antwerpse fotograaf (geb. 1932) gezien. Vooral in de jaren zestig verschenen zijn foto’s in katholieke publicaties in Vlaanderen. Hij maakte talloos veel communieportretten en huwelijksreportages. In 2012 schonk hij 280.000 negatieven aan het Antwerpse Fotomuseum.
Bakermat van de beschaving
Het is alsof je rondstruint in een sprookjesachtige bazaar in Isfahan en stuit op allerlei exclusieve koopwaar. In de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving sta je oog in oog met 200 unieke vondsten uit Iran. Aan de hand van kleitabletten met spijkerschrift, gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens en prachtig beschilderd aardewerk volg je het spoor van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld.

Lexicon Lage Landen

04 januari 2018 S. Krul

Wie struint voor dit of dat historische weetje niet snel even over het internet? Het Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België (1994) voorzag in deze behoefte en is bij uitstek geschikt om snel kennis bij te spijkeren. Dit Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België, geschreven door Liek Mulder en Anne Doedens, is vanaf heden gratis online raadpleegbaar en bevat ruim 2.700 begrippen.

De belangrijke personen die een rol in de vaderlandse geschiedenis hebben gespeeld komen aan bod: van koningen en ontdekkingsreizigers tot bisschoppen en politici. Naast de politieke geschiedenis, oorlogen, verdragen, partijen en politieke instellingen, wordt de sociale en economische geschiedenis nader verklaard. Hierbij worden vakverenigingen, sociale emancipatie, stakingen en economische ontwikkelingen behandeld.
De oorspronkelijke uitgave van dit Lexicon (1994) geeft in 398 pagina’s en 2.767 begrippen, kort en bondig namen en gebeurtenissen beschreven, die betrekking hebben op de geschiedenis van Nederland en België van Prehistorie tot heden. De auteurs hebben hiervoor mede geput uit de Oosthoek Encyclopedie. Het boek is uitgegeven in 1994 en in het kader van duurzame en waardevolle content gedigitaliseerd door Ensie.

Benieuwd naar het Het Lexicon de geschiedenis van Nederland en Belgie? Kijk dan op: https://www.ensie.nl/lexicon-nederland-en-belgie

Over Ensie
Ensie, Encyclopedie sinds 1946, is een van de grotere online encyclopedieën van Nederland. Met ruim vijf miljoen unieke bezoekers per jaar en ruim 500.000 begrippen voorziet Ensie in de vraag naar gratis online informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen.
(Paul Aelen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Vlaanderens mooisten

Irene Smets schreef een verbazend boek voor hen die menen dat het Vlaamse erfgoed wordt verkwanseld. Wat een enorme rijkdom aan woongebouwen! En over het algemeen prima onderhouden. Daar schuilt niet alleen een dikke portemonnee achter, maar ook liefde voor historisch cultuurgoed.

Lees verder

Kroniek

Eerste hitparade

Discjockeys, radiozenders zijn ermee vergeven. Soms lijkt het alsof de ‘plaatjesdraaier’ belangrijker is dan de muziek. 69 Jaar geleden, op zaterdag 2 juli 1949, was dat wel anders. Toen presenteerde Jaap Albert Louis Sidney (‘Pete’) Felleman de allereerste hitparade op de Nederlandse radio, simpelweg ‘Hitparade’ genaamd.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder