Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Lexicon Lage Landen

04 januari 2018 Siebrand Krul

Wie struint voor dit of dat historische weetje niet snel even over het internet? Het Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België (1994) voorzag in deze behoefte en is bij uitstek geschikt om snel kennis bij te spijkeren. Dit Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België, geschreven door Liek Mulder en Anne Doedens, is vanaf heden gratis online raadpleegbaar en bevat ruim 2.700 begrippen.

De belangrijke personen die een rol in de vaderlandse geschiedenis hebben gespeeld komen aan bod: van koningen en ontdekkingsreizigers tot bisschoppen en politici. Naast de politieke geschiedenis, oorlogen, verdragen, partijen en politieke instellingen, wordt de sociale en economische geschiedenis nader verklaard. Hierbij worden vakverenigingen, sociale emancipatie, stakingen en economische ontwikkelingen behandeld.
De oorspronkelijke uitgave van dit Lexicon (1994) geeft in 398 pagina’s en 2.767 begrippen, kort en bondig namen en gebeurtenissen beschreven, die betrekking hebben op de geschiedenis van Nederland en België van Prehistorie tot heden. De auteurs hebben hiervoor mede geput uit de Oosthoek Encyclopedie. Het boek is uitgegeven in 1994 en in het kader van duurzame en waardevolle content gedigitaliseerd door Ensie.

Benieuwd naar het Het Lexicon de geschiedenis van Nederland en Belgie? Kijk dan op: https://www.ensie.nl/lexicon-nederland-en-belgie

Over Ensie
Ensie, Encyclopedie sinds 1946, is een van de grotere online encyclopedieën van Nederland. Met ruim vijf miljoen unieke bezoekers per jaar en ruim 500.000 begrippen voorziet Ensie in de vraag naar gratis online informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen.
(Paul Aelen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder