Stelling

De Britten blijven Europees - als het hun zo uitkomt

Stem

Agenda

Stalins dood
Nadat Josef Stalin in maart 1953 bewusteloos wordt aangetroffen in zijn datsja, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig zou zijn, want Stalin heeft al zijn dokters laten verbannen. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Op meesterlijke wijze verfilmd.
Noorderkempenfeest
Tien gemeenten in de Belgische Noorderkempen doen dit jaar mee aan Erfgoeddag en presenteren trots hun rijkdom. Thema is 'Kiezen'. Deelnemers zijn Arendonk, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar. Er zijn tentoonstellingen, vertellingen, muziek, films, demonstraties, dans, rondleidingen. Tal van musea, heemkundige kringen en verenigingen zetten hun erfgoed in de kijker.

Lexicon Lage Landen

04 januari 2018 S. Krul

Wie struint voor dit of dat historische weetje niet snel even over het internet? Het Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België (1994) voorzag in deze behoefte en is bij uitstek geschikt om snel kennis bij te spijkeren. Dit Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België, geschreven door Liek Mulder en Anne Doedens, is vanaf heden gratis online raadpleegbaar en bevat ruim 2.700 begrippen.

De belangrijke personen die een rol in de vaderlandse geschiedenis hebben gespeeld komen aan bod: van koningen en ontdekkingsreizigers tot bisschoppen en politici. Naast de politieke geschiedenis, oorlogen, verdragen, partijen en politieke instellingen, wordt de sociale en economische geschiedenis nader verklaard. Hierbij worden vakverenigingen, sociale emancipatie, stakingen en economische ontwikkelingen behandeld.
De oorspronkelijke uitgave van dit Lexicon (1994) geeft in 398 pagina’s en 2.767 begrippen, kort en bondig namen en gebeurtenissen beschreven, die betrekking hebben op de geschiedenis van Nederland en België van Prehistorie tot heden. De auteurs hebben hiervoor mede geput uit de Oosthoek Encyclopedie. Het boek is uitgegeven in 1994 en in het kader van duurzame en waardevolle content gedigitaliseerd door Ensie.

Benieuwd naar het Het Lexicon de geschiedenis van Nederland en Belgie? Kijk dan op: https://www.ensie.nl/lexicon-nederland-en-belgie

Over Ensie
Ensie, Encyclopedie sinds 1946, is een van de grotere online encyclopedieën van Nederland. Met ruim vijf miljoen unieke bezoekers per jaar en ruim 500.000 begrippen voorziet Ensie in de vraag naar gratis online informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen.
(Paul Aelen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Vlaamse frontbeweging

De pamfletten die de Vlaamse Frontbeweging gedurende de Eerste Wereldoorlog achter de frontlinie verspreidde, worden geregeld aangehaald in de geschiedschrijving van de Vlaamse Beweging. Alle bewaarde druksels worden in dit boek integraal gepubliceerd, elk voorzien van een deftige inleiding en een ruim voorafgaande situering van de context van deze open brieven.

Lees verder

Kroniek

Von Richthofen valt

Op 21 april 1918, honderd jaar geleden, kan Manfred Freiherr von Richthofen zijn tachtigste vijandelijk toestel neerhalen. Zijn eskader dat inmiddels zijn naam draagt, is in de nabijheid van Vaux-sur-Somme verwikkeld geraakt in een luchtgevecht met geallieerde vliegtuigen. Bij het achtervolgen van een Canadeze jachtvlieger wordt de Rode Baron door een schot in zijn borst dodelijk getroffen. Of de kogel van een tweede Canadeze jager kwam, of van Australisch luchtafweergeschut, is nooit duidelijk geworden.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder