Stelling

Klimaatgeschiedenis verdient meer aandacht

Stem

Agenda

Mythen, symbolen en ras
De tentoonstelling De SS, veelzijdig extremisme in het Nationaal Bevrijdingsmuseum te Groesbeek handelt over de structuur en intenties van een van de meest misdadige organisaties van de vorige eeuw. Het ‘veelzijdige’ betreft de terreinen waar de Schutzstaffel opereerde: het bedrijfsleven, de Holocaust en de programma’s rond raszuiverheid. Een bescheiden en ongemakkelijke expositie.
Weg naar de stad
Als hoofdstad van de Europese Unie telt het stedelijk gebied Brussel op dit moment 1,8 miljoen inwoners. Met 180 nationaliteiten is het met recht een wereldstad. De tentoonstelling Gastvrij Brussel? / Bruxelles terre d’accuil? in het Joods Museum van België belicht de geschiedenis en actualiteit van de Brusselse migratie.

Lexicon Lage Landen

04 januari 2018 skrul

Wie struint voor dit of dat historische weetje niet snel even over het internet? Het Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België (1994) voorzag in deze behoefte en is bij uitstek geschikt om snel kennis bij te spijkeren. Dit Lexicon van de geschiedenis van Nederland en België, geschreven door Liek Mulder en Anne Doedens, is vanaf heden gratis online raadpleegbaar en bevat ruim 2.700 begrippen.

De belangrijke personen die een rol in de vaderlandse geschiedenis hebben gespeeld komen aan bod: van koningen en ontdekkingsreizigers tot bisschoppen en politici. Naast de politieke geschiedenis, oorlogen, verdragen, partijen en politieke instellingen, wordt de sociale en economische geschiedenis nader verklaard. Hierbij worden vakverenigingen, sociale emancipatie, stakingen en economische ontwikkelingen behandeld.
De oorspronkelijke uitgave van dit Lexicon (1994) geeft in 398 pagina’s en 2.767 begrippen, kort en bondig namen en gebeurtenissen beschreven, die betrekking hebben op de geschiedenis van Nederland en België van Prehistorie tot heden. De auteurs hebben hiervoor mede geput uit de Oosthoek Encyclopedie. Het boek is uitgegeven in 1994 en in het kader van duurzame en waardevolle content gedigitaliseerd door Ensie.

Benieuwd naar het Het Lexicon de geschiedenis van Nederland en Belgie? Kijk dan op: https://www.ensie.nl/lexicon-nederland-en-belgie

Over Ensie
Ensie, Encyclopedie sinds 1946, is een van de grotere online encyclopedieën van Nederland. Met ruim vijf miljoen unieke bezoekers per jaar en ruim 500.000 begrippen voorziet Ensie in de vraag naar gratis online informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen.
(Paul Aelen)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:



Boekbespreking

De Führer uit Bouillon

In de Belgische televisiereeks De Nieuwe Orde legde Maurice De Wilde in de jaren 1980 collaborateurs uit WO II op de rooster. Alleen door Léon Degrelle, voor de doodstraf in Spanje ondergedoken, werd de scherprechter zo niet platgewalst dan toch dood gebulderd. In extreem-rechtse hoek had Vlaanderen het VNV, in Wallonië groeide Rex, geleid door Degrelle. In 1936 brak Rex spectaculair door, maar was in 1939 alweer uitgeteld, waarna de politicus tijdens de Duitse bezetting voor de militaire collaboratie koos.

Lees verder

Kroniek

Val van Falaise

Precies zeshonderd jaar geleden, in januari 1418, is de verrassing enorm als de onneembaar geachte vesting Falaise zich overgeeft aan koning Hendrik V van Engeland. Nu is Normandië geheel in Engelse handen. Fort Falaise was omstreeks 1120 gebouwd als residentie van de hertogen van Normandië, door de zoon van Willem de Veroveraar.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder