Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Tussen oorlog en diplomatie

12 december 2017 Siebrand Krul

Dit jaar werd het Stedelijk Museum Breda geopend, een fusie tussen het vroegere Breda’s Museum en MOTI (Museum of the Image). Speerpunt is de combinatie van geschiedenis en actuele beeldcultuur. Waarvan akte in de tentoonstelling De Vrede van Breda - Een spectaculaire zomer in 1667.

Die vrede was noodzakelijk, want de Tweede Engelse Zee-oorlog (1665-1667) sloopte zowel Engeland als de Republiek. Het aantal slachtoffers was hoog en de oorlog op zee was duur. Het was overigens niet de eerste confrontatie tussen de landen, tussen 1652 en 1654 bevochten de landen elkaar ook al. Inzet was de Engelse irritatie over de agressieve en lucratieve handelspolitiek van de Nederlanders.

 

Vreede-handelingh tot Breda, Romeyn de Hooghe, 1667. (Coll. Stedelijk Museum Breda)

 

Toen bleek dat de onderhandelingen moeizaam verliepen, forceerden de gebroeders De Witt een doorbraak met de fameuze tocht naar Chatham, waar de Engelse marine grote schade werd toegebracht. Het vredesproces belandde hierna in een stroomversnelling. Het gesloten verdrag is mede beroemd geworden door de ruil van Nieuw-Amsterdam tegen Suriname.
Ook toen waren onderhandelingen een groot media-event. De prenten van de etser Romeyn de Hooghe (1645-1708) werden in een hoog tempo herdrukt om het massaal toegestroomde publiek te informeren. Moderne herdrukken zijn door hedendaagse kunstenaars digitaal ingekleurd, een verwijzing naar de oude techniek van het ‘afsetten’. Natuurlijk zijn er ook historische artefacten te zien, die een mooi beeld van de 17de-eeuwse diplomatie schetsen.
(Jaap Krol)

Stedelijk Museum Breda – De Vrede van Breda – Een spectaculaire zomer in 1667
Boschstraat 22, Breda. www.stedelijkmuseumbreda.nl Telf. 0031-76 52 99 900
Tot en met 7 januari, di-zo 10-17. Gesloten op 25/12 en 1/1

(Openingsbeeld: De Tocht naar Chatham en de verovering van de Royal Charles, Mathias de Sallieth naar Dirk Langendijk, 1782. (Coll. Stedelijk Museum
Breda))

Lees nog meer over interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder