Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Koninkrijk van de zee

12 december 2017 Siebrand Krul

De tweejaarlijkse Belgische culturele manifestatie ‘Europalia’ staat dit jaar in het teken van Indonesië. De tentoonstelling De koninkrijken van de zee – Archipels in het Luikse museum La Boverie laat ons kennismaken met een land waar Nederland een roerige geschiedenis mee heeft. Juist die connectie maakt de expositie zo interessant, want wat weten we nou eigenlijk van dit land?

Even wat data, om de proporties te schetsen: de Indonesische archipel telt 17.000 eilanden, 300 bevolkingsgroepen, 700 talen, heeft een kustlijn van 81.000 kilometer lengte en is – grofweg – zo groot als de Europese Unie.
Constante factor in de duizenden jaren oude geschiedenis is de zee. Centraal gelegen tussen de grootmachten India en China betekende handel niet alleen de import en bewerking van (waardevolle) goederen, maar ook religieuze en culturele vermenging. Als de islam in de 13de eeuw via Arabische en Perzische handelsroutes voet aan wal zet, staan de vele koninkrijken van de archipel dus al eeuwenlang onder invloed van de hindoeïstische en boeddhistische culturen.

 


De radja van Lombok. (National Museum Of Indonesia)

 

Een goed voorbeeld van die vermenging is het Boeddhabeeld Dipankara, waarop veel Indische vormen zijn te bespeuren. De mantel wijst zelfs naar de kledij van Alexander de Grote, die nooit in Indonesië is geweest. Een ander voorbeeld is het beroemde Indonesische textiel. Hoewel motieven en technieken oorspronkelijk afkomstig zijn uit de omringende Afrikaanse en Aziatische landen, betekent de komst van de Chinezen in vooral de 19de eeuw een grote productie van en levendige handel in batiks. Er is overigens ook een mooie serie rituele kledij te zien, met daarop verwijzingen naar boten. De zee is drager en brenger – met een schip ga je op weg naar je volgende bestemming, maar aan boord leef je ook in de gemeenschap.

 

Staande Boeddha, 2de-5de eeuw, handel en cultuur brons. (National Museum of Indonesia

 

De komst van de 16de-eeuwse Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders betekende een breuk met de eeuwenoude ruilhandel. Indonesië werd een wingewest, waar dure kruiden als nootmuskaat en kruidnagels werden gehaald. Nederlandse producten als VOC-glaswerk en baardmankruiken behoren hier dus tot de Indonesische geschiedenis. Verwacht ook geen schilderijen van schatrijke Amsterdamse koopmannen, dit is een tentoonstelling over een millennia oude culturele dialoog.
Blikvanger is een replica op ware grootte van een zogeheten padewakong, een handelsboot die vanaf de 18de eeuw tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw in gebruik was. Staand als op een werf is dit het kloppend hart van een rijke én compacte expositie – al is het jammer dat ons een inkijk in het schip niet is geboden.
(Jaap Krol)

La Boverie – De koninkrijken van de zee – Archipels
Parc de la Boverie 3, Luik. Telf. 0032-42 38 55 00
www.laboverie.com
Tot en met 21 januari, di-zo 10-18. Gesloten op 25/12 en 1/1

(Openingsbeeld: Deel van de Kalimantan boot, hout. (National Museum of Indonesia))

 

Lees nog meer over interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder