Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Allah en Ali in Vikingland

12 december 2017 Siebrand Krul

Tijdens het voorbereiden van een tentoonstelling over Vikingkleding in het Zweedse Enköping deed textielarcheologe Annika Larsson onlangs een verrassende ontdekking, toen zij kledingstukken uit een 10de-eeuws scheepsgraf opnieuw onderzocht. Op tien ervan waren op een band patronen in zijde en zilverdraad geweven, waarvan steeds was aangenomen dat ze ter decoratie dienden. Nu blijkt dat het naar alle waarschijnlijkheid koefische schrifttekens zijn die de namen Allah en Ali weergeven.

Allah en Ali zijn de schoonzoon van de profeet Mohammed en de vierde kalief. Het koefisch schrift is een vorm van Arabisch schoon- en sierschrift dat onder andere gebruikt wordt voor het schrijven van de Koran.
Al eerder waren in Vikinggraven objecten, waaronder opmerkelijk veel zijden gewaden, uit het Midden-Oosten gevonden, verkregen door plundering of handel. Maar deze kledingstukken waren onvervalste authentieke objecten uit de Vikingtijd. Hoe dit alles te verklaren? Het kan zijn dat de dode het moslimgeloof aanhing. Maar Larsson vindt dat onwaarschijnlijk, hoewel DNA-onderzoek van skeletten in Vikinggraven heeft aangetoond dat het hier mensen betrof afkomstig uit het Midden-Oosten. Volgens haar ligt het antwoord in de Koran. Daarin staat te lezen dat de bewoners in het paradijs zijden kleding dragen. Door de namen van Allah en Ali, die binnen de moslimgemeenschap bij velen (de sjiieten) een bijzondere status hebben, in zijde te weven op een kledingstuk dat dient als grafgift, dacht men de toegang tot het paradijs zo niet zeker te stellen, dan toch te vergemakkelijken. Mocht Larsson gelijk hebben, dan hebben wij hier een prachtig voorbeeld van syncretisme: het overnemen van andere religieuze denkbeelden en rituelen zonder echter het wezen van de eigen religieuze opvattingen te aan te tasten.
(Ben Speet)

Lees meer historische nieuwtjes in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder