Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Aangrijpende jongensjaren

12 december 2017 Siebrand Krul

‘Pass the parcel on, boys, pass it on,’ zijn de slotwoorden van de leraar geschiedenis in de film The History Boys. Doorgeven aan de volgende generatie, dat is ook de boodschap die Géorg Kluger gaf na zijn overlijden in 2014. Bij een stapel documenten stak een kaartje met daarop: ‘Wat mijn kleinzoon weten moet.’ Géorg Kluger was de oom van Karine Van den Heuvel, echtgenote van ondernemer Fernand Huts van Katoen Natie.

Na de Kristallnacht was hij als veertienjarige in Wenen op de Rode Kruis-trein naar België gezet, met de belofte dat zijn ouders snel zouden volgen, wat niet gebeurde. De jonge Géorg belandde in een kostschool en moest op z’n eentje als jood de oorlog zien door te komen in bezet gebied. De auteurs geven nu zijn belevenissen door als geromantiseerde kroniek, doorweven met vele dagboekfragmenten. Ook het lot van zijn ouders wordt even gevolgd; hun vlucht naar Palestina eindigde in een lange gevangenschap in een Brits kamp op het eiland Mauritius. Tegelijk ontstaat ook een beeld van de hulp die de joden van de Belgische bevolking kregen, vergemakkelijkt door de nationale sport van het omzeilen van wetten en reglementen, die goed van pas kwam om velen te laten onderduiken. Door de ogen van de jongen gezien, met een overwicht aan dialogen en eigen inkleuring, komt het boek enigszins in het vaarwater van jeugdliteratuur, vlot en spannend, wat dan weer meegenomen is voor jonge lezers, die eruit kunnen leren hoe het de joden verging kort voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geen Holocaust dit keer, maar een aangrijpende getuigenis van overleven, in een omgeving van verzet en verraad, eindigend met een happy end.
(André Capiteyn)

Ivo Pauwels en Karine Huts, Wat mijn kleinzoon weten moet. Hoe een Joodse jongen onderdook in België (1939-1945)
Uitgeverij Lannoo, Tielt 2017. 512 blz., € 24,99 ISBN 978 94 014 4806 2

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder