Stelling

Erdogan-nationalisme is niet erger dan Trump-nationalisme

Stem

Agenda

Weg naar de stad
Als hoofdstad van de Europese Unie telt het stedelijk gebied Brussel op dit moment 1,8 miljoen inwoners. Met 180 nationaliteiten is het met recht een wereldstad. De tentoonstelling Gastvrij Brussel? / Bruxelles terre d’accuil? in het Joods Museum van België belicht de geschiedenis en actualiteit van de Brusselse migratie.
Dansen met de vijand
De Joodse Roosje Glaser is een jonge vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ze is een succesvolle danseres. Tijdens de eerste jaren van de oorlog probeert Roosje haar beroemde dansschool lang overeind te houden en ze trekt zich zo min mogelijk aan van anti-Joodse maatregelen. Dan wordt ze verraden door zowel haar ex-man als door haar minnaar, en wordt gedeporteerd.

Lees G-Geschiedenis op iPad, tablet of smartphone

02 november 2017 skrul

De officiële app van G-Geschiedenis is volledig vernieuwd! U kunt nu van G-Geschiedenis genieten op uw iPad & iPhone of Android tablet & smartphone. Lees als eerste de nieuwste editie van G-Geschiedenis, waar u wilt. Als abonnee leest u alle edities gratis.

G-Geschiedenis brengt het verleden weer tot leven. Aan de hand van boeiende verhalen en rijk geïllustreerde dossiers maakt u kennis met de meest markante periodes, gebeurtenissen en figuren uit onze geschiedenis. In onze app heeft u als abonnee van G-Geschiedenis gratis toegang tot de digitale edities van het blad die binnen uw abonnement vallen. In ‘Kiosk’ kunt u uw edities downloaden en lezen.

Internetverbinding nodig?
Als abonnee kunt u overal en altijd de digitale edities van G-Geschiedenis lezen. Voor het downloaden van een nummer heeft u een internetverbinding nodig; het lezen ervan doet u offline.

Eenmalig aanmelden
Om de digitale editie van G-Geschiedenis op uw tablet te kunnen lezen, meldt u zich eerst eenmalig aan als abonnee. Daarna kunt u de laatst beschikbare nummers downloaden. Eerder gedownloade nummers blijven beschikbaar op uw tablet.

Losse nummers kopen
Bent u geen abonnee van G-Geschiedenis, dan kunt u in deze app losse nummers downloaden of een digitaal abonnement afsluiten.

Downloaden
U kunt de G-Geschiedenis app hier downloaden:
– voor iPad/iPhone op https://itunes.apple.com/us/app/g-geschiedenis/id1259872137
– voor Android tablet/smartphone op https://play.google.com/store/apps/details?id=be.appsolution.ggeschiedenis.tablet

Of gebruik onderstaande de QR-code. Scan deze QR-code met uw tablet of smartphone (Android en Apple werken beide) om de nieuwe G-Geschiedenis app te downloaden!

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rosa Luxemburg van Hoorn

‘Het is niet nodig te hopen om te ondernemen noch te slagen om te volharden’. Deze gevleugelde uitspraak dringt zich op bij kennismaking met dit strijdbare leven. Tegen een overmacht van ‘linkse verraders’ en ‘rechtse onderdrukkers’ houdt Trien de revolutionaire strijd hoog. Tegen de argwaan van haar omgeving in propageert ze ijverig gezinsplanning als noodzakelijke weg naar emancipatie.

Lees verder

Kroniek

Rusland Gregoriaans

Honderd jaar geleden, op 14 februari 1918, voerde als een van de laatste landen ook Rusland de Gregoriaanse kalender in, zo’n 340 jaar nadat de paus met die naam de kalenderafwijking in de Juliaanse kalender had rechtgezet. De christelijke kalender moet, om het seizoensritme (‘tropische kalender’) secuur te volgen, schrikkeljaren gebruiken voor correctie. De Gregoriaanse kalender doe dat beter dan de Juliaanse. Als een land overstapte, sloeg het meteen een aantal dagen over, in het begin tien, bij de Russen al dertien.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder