Stelling

De woorden 'passie' en 'kids' zouden verboden moeten worden.

Stem

Agenda

Gevangen na de oorlog
Het Stadsmuseum te Lokeren wijdt een tentoonstelling aan het Interneringscentrum Lokeren. Na de Tweede Wereldoorlog zaten hier meer dan 20.000 personen die beschuldigd waren van collaboratie of ervoor veroordeeld waren korte of langere tijd vast. Die gevangenen kwamen uit alle lagen van de bevolking, maar het kamp van Lokeren telde relatief veel vooraanstaanden uit de Vlaamse Beweging. Het is nog altijd een gevoelige kwestie.
Los van de aarde
Dit jaar is het 235 jaar geleden (21 november 1783) dat voor het eerst de mens zich aan de zwaartekracht wist te ontworstelen. Dat gebeurde met een heteluchtballon bedacht en gebouwd door de gebroeders Montgolfier uit Annonnay in Frankrijk. Ook al wat het een kort tochtje, er ontstond meteen een hype. Reden voor het Graafs Museum in Grave (NB) om een tentoonstelling rond het thema ballonvaren te organiseren.

Doofpot of brandstapel

23 oktober 2017 S. Krul

Drie jonge historici waagden zich aan een overzicht van de homoseksualiteit in de Zuidelijke Nederlanden/België, zoals dit eerder al in Nederland gebeurde. Eerste obstakel is de cultuurgebonden terminologie. Eeuwenlang sprak men enkel van sodomie, waarbij alle niet voortplanting gerichte seks op één hoop werd gegooid. Wegens dit ‘tegennatuurlijk’ gedrag was het Bijbelse Sodom door vuur vernietigd en dat was ook de straf die de sodomieten te wachten stond.

Door de geheimhouding zijn er daarom lange tijd enkel juridische bronnen. Systematische vervolging was er enkel ten tijde van crisis en conflicten, maar een beschuldiging was vaak doeltreffend om politieke, religieuze of persoonlijke rivalen te beschadigen of te elimineren. Later verkoos men de doofpot boven de brandstapel (laatst in 1658). Liever minder aandacht om niemand op ideeën te brengen. In het doodzwijgen werden de Zuidelijke Nederlanden kampioen en dat bleef zo. Ophef was er even toen de strengere Hollanders na 1817 de door de Fransen afgeschafte repressie wilden herinvoeren. Bleef de volkse afkeuring groot, achter gesloten deuren waren de Belgen niet gehinderd, enkel demarches in de publieke ruimte werden als zedenschennis bestraft. Ook rond de wetgeving of in het onderzoek naar de geaardheid was het hier doorgaans opvallend rustig, zonder veel discussie. De hoofdstukken zijn narratief sterk opgebouwd, in ruimer maatschappelijk perspectief geplaatst en vergeleken met de situatie in andere landen. Vele betrokkenen krijgen een eigen verhaal, beklijvend soms, als de jonge Claeys Danneels, petekind van een wethouder die hem met valse beloften tot bekentenis had verleid, vanuit de vlammen schreeuwt: ‘Peetgen, peetgen, eyst ditte dat ghy mij belooft hebt?’ Terug op de Gentse Vrijdagmarkt blijft het gruwelbeeld hangen.
(André Capiteyn)

Jonas Roelens, Elwin Hofman, Wannes Dupont, Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen 2017. 300 blz., € 14,99 ISBN 978 94 600 1528 1

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Klopt het clichébeeld wel?

Alleen zestigplussers hebben de veelbesproken jaren zestig meegemaakt. Geert Buelens (van 1971) hoort daar niet bij. Nostalgie blijft dus ver weg, en maar goed ook, want zeer onsixties zegt hijzelf. Een optimistische blik op de toekomst primeerde, in een decennium dat nu vooreerst love and peace van de hippies oproept, maar in werkelijkheid extreem gewelddadig was.

Lees verder

Kroniek

RFK neergeschoten

Vijftig jaar geleden. Woensdag de 5de juni 1968, enkele minuten na middernacht. Met een grote lach op zijn gezicht stapt senator Robert (Bobby) Fitzgerald Kennedy, het V-teken gevend, van het podium in de prachtige danszaal van het Ambassadorhotel in Los Angeles, op weg naar de persconferentie. Hij loopt binnendoor, door de keuken. Een fatale route, want daar treft hij Sirhan Sirhan.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder