Stelling

Bibliotheken moeten sneller en radicaler moderniseren

Stem

Agenda

Van Croÿ tot Arenberg
Een van de favoriete verblijfplaatsen van de familie Arenberg was het kasteel in Heverlee, bij Leuven. Tot begin 17de eeuw was het in het bezit van een andere adellijke familie, de Croÿs. Het was Willem van Croÿ die de oude burcht langs de Dijle liet ombouwen tot een kasteel dat gezien wordt als hét voorbeeld van de Vlaamse Renaissance. Het kasteel op 'de manier van Brabant' gebouwd kreeg zelfs navolging buiten de Lage Landen.
Achter de muur
De multimediale tentoonstelling The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains biedt een bijzondere inkijk in het gesloten pantheon der rocksterren. Drummer Nick Mason bij de presentatie in Dortmund: ‘This band was famous for not getting on, this exibition is about collaboration.’

Doofpot of brandstapel

23 oktober 2017 Siebrand Krul

Drie jonge historici waagden zich aan een overzicht van de homoseksualiteit in de Zuidelijke Nederlanden/België, zoals dit eerder al in Nederland gebeurde. Eerste obstakel is de cultuurgebonden terminologie. Eeuwenlang sprak men enkel van sodomie, waarbij alle niet voortplanting gerichte seks op één hoop werd gegooid. Wegens dit ‘tegennatuurlijk’ gedrag was het Bijbelse Sodom door vuur vernietigd en dat was ook de straf die de sodomieten te wachten stond.

Door de geheimhouding zijn er daarom lange tijd enkel juridische bronnen. Systematische vervolging was er enkel ten tijde van crisis en conflicten, maar een beschuldiging was vaak doeltreffend om politieke, religieuze of persoonlijke rivalen te beschadigen of te elimineren. Later verkoos men de doofpot boven de brandstapel (laatst in 1658). Liever minder aandacht om niemand op ideeën te brengen. In het doodzwijgen werden de Zuidelijke Nederlanden kampioen en dat bleef zo. Ophef was er even toen de strengere Hollanders na 1817 de door de Fransen afgeschafte repressie wilden herinvoeren. Bleef de volkse afkeuring groot, achter gesloten deuren waren de Belgen niet gehinderd, enkel demarches in de publieke ruimte werden als zedenschennis bestraft. Ook rond de wetgeving of in het onderzoek naar de geaardheid was het hier doorgaans opvallend rustig, zonder veel discussie. De hoofdstukken zijn narratief sterk opgebouwd, in ruimer maatschappelijk perspectief geplaatst en vergeleken met de situatie in andere landen. Vele betrokkenen krijgen een eigen verhaal, beklijvend soms, als de jonge Claeys Danneels, petekind van een wethouder die hem met valse beloften tot bekentenis had verleid, vanuit de vlammen schreeuwt: ‘Peetgen, peetgen, eyst ditte dat ghy mij belooft hebt?’ Terug op de Gentse Vrijdagmarkt blijft het gruwelbeeld hangen.
(André Capiteyn)

Jonas Roelens, Elwin Hofman, Wannes Dupont, Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen 2017. 300 blz., € 14,99 ISBN 978 94 600 1528 1

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Momentum voor de gruwel

De notulen van de Wannseeconferentie vormen een uniek document. Letterlijk omdat van de dertig gemaakte kopieën er maar één exemplaar bewaard is dat na de Tweede Wereldoorlog is opgedoken. Figuurlijk omdat in geen enkel ander document van nazi-Duitsland de ideeën over de massamoord op de Joden zo samenhangend, duidelijk én cynisch zijn geformuleerd.

Lees verder

Kroniek

Vrouw mag niet veel

In zaal De Doele in Bolsward hield maandagavond 1 december 1908, 110 jaar geleden, de 'Vereeniging voor vrouwenkiesrecht' eene vergadering. Een van de sprekers was Mejuffrouw C.S. Groot, Presidente der afdeeling Hoorn. Spreekster toonde met aanhalingen uit ’t Burgerlijk Wetboek hoe weinig de Nederlandsche vrouwen mogen.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder