Stelling

Excuses maken voor het (verre) verleden is onzinnig.

Stem

Agenda

Rotterdamse 'beroepsouwehoer'
Hallo, meneer de Uil - Waar brengt u ons naartoe? - Naar Fabeltjesland? - Eh, ja, naar Fabeltjesland. Velen zullen deze woorden van het kinderprogramma de Fabeltjeskrant kennen. De eerste afleveringen met Meneer de Uil en de andere dieren uit Fabeltjesland stammen uit 1968. Het programma werd inclusief herhalingen tot 1993 uitgezonden. Jong en oud voor de buis: ongekend.
Alex – De Kunst van Jacques Martin
Van alle helden die het pantheon van de stripwereld bevolken, is Alex een van de meest bijzondere personages. In 2018 viert Alex zijn zeventigjarige bestaan. Op 16 september 1948 was hij voor het eerst te zien in het weekblad Kuifje. Sindsdien werden twaalf miljoen albums verkocht met vertalingen naar vijftien talen. Al die tijd droeg hij eerlijkheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel, idealen die zijn geestelijke vader zeer dierbaar waren.

Doofpot of brandstapel

23 oktober 2017 S. Krul

Drie jonge historici waagden zich aan een overzicht van de homoseksualiteit in de Zuidelijke Nederlanden/België, zoals dit eerder al in Nederland gebeurde. Eerste obstakel is de cultuurgebonden terminologie. Eeuwenlang sprak men enkel van sodomie, waarbij alle niet voortplanting gerichte seks op één hoop werd gegooid. Wegens dit ‘tegennatuurlijk’ gedrag was het Bijbelse Sodom door vuur vernietigd en dat was ook de straf die de sodomieten te wachten stond.

Door de geheimhouding zijn er daarom lange tijd enkel juridische bronnen. Systematische vervolging was er enkel ten tijde van crisis en conflicten, maar een beschuldiging was vaak doeltreffend om politieke, religieuze of persoonlijke rivalen te beschadigen of te elimineren. Later verkoos men de doofpot boven de brandstapel (laatst in 1658). Liever minder aandacht om niemand op ideeën te brengen. In het doodzwijgen werden de Zuidelijke Nederlanden kampioen en dat bleef zo. Ophef was er even toen de strengere Hollanders na 1817 de door de Fransen afgeschafte repressie wilden herinvoeren. Bleef de volkse afkeuring groot, achter gesloten deuren waren de Belgen niet gehinderd, enkel demarches in de publieke ruimte werden als zedenschennis bestraft. Ook rond de wetgeving of in het onderzoek naar de geaardheid was het hier doorgaans opvallend rustig, zonder veel discussie. De hoofdstukken zijn narratief sterk opgebouwd, in ruimer maatschappelijk perspectief geplaatst en vergeleken met de situatie in andere landen. Vele betrokkenen krijgen een eigen verhaal, beklijvend soms, als de jonge Claeys Danneels, petekind van een wethouder die hem met valse beloften tot bekentenis had verleid, vanuit de vlammen schreeuwt: ‘Peetgen, peetgen, eyst ditte dat ghy mij belooft hebt?’ Terug op de Gentse Vrijdagmarkt blijft het gruwelbeeld hangen.
(André Capiteyn)

Jonas Roelens, Elwin Hofman, Wannes Dupont, Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen 2017. 300 blz., € 14,99 ISBN 978 94 600 1528 1

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Drinken, slapen, praten, lachen en huilen

Een boek van bijna vijfhonderd bladzijden over drieëneenhalve eeuw geschiedenis van de Amsterdamse herbergen is, dat zal duidelijk zijn, niet een boek dat men in één adem uitleest. Hell moet over een engelengeduld beschikken omdat hij zich als een mol door tientallen meters archiefstukken van diverse herkomst heeft moeten vreten op zoek naar bruikbare gegevens.

Lees verder

Kroniek

Willeskop eigen baas

Tweehonderd jaar geleden, op 30 september 1818 krijgt Willeskop zelfstandigheid en een eigen wapen. Wat een eer, zeker vergeleken met tegenwoordig: het buurtschap Willeskop ligt verdeeld in de gemeenten Montfoort en Oudewater. Het telt wat boerderijen en huizen langs de N228. Maar Willeskop was van 1818 tot 1989 een zelfstandige gemeente.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder