Stelling

Het oprukkend gebruik van de Engelse taal in musea is publieksvijandig

Stem

Agenda

Naar de Oost en de West
In het Nationaal Archief te Den Haag ligt 1,2 kilometer aan archiefstukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgeslagen. De tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ is dus slechts een fractie, die niettemin een wijde wereld opent. Geen romantisch jongensboek, wel een duizelingwekkende reis.
Het kleine leven
Het Brusselse Hallepoortmuseum neemt met de nieuwe tentoonstelling Little Life de bezoeker mee naar een kleine wereld, die op wonderlijke wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeldt. Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… het dagelijkse leven blijkt voor het kinderspel een onuitputtelijke inspiratiebron.

Doofpot of brandstapel

23 oktober 2017 skrul

Drie jonge historici waagden zich aan een overzicht van de homoseksualiteit in de Zuidelijke Nederlanden/België, zoals dit eerder al in Nederland gebeurde. Eerste obstakel is de cultuurgebonden terminologie. Eeuwenlang sprak men enkel van sodomie, waarbij alle niet voortplanting gerichte seks op één hoop werd gegooid. Wegens dit ‘tegennatuurlijk’ gedrag was het Bijbelse Sodom door vuur vernietigd en dat was ook de straf die de sodomieten te wachten stond.

Door de geheimhouding zijn er daarom lange tijd enkel juridische bronnen. Systematische vervolging was er enkel ten tijde van crisis en conflicten, maar een beschuldiging was vaak doeltreffend om politieke, religieuze of persoonlijke rivalen te beschadigen of te elimineren. Later verkoos men de doofpot boven de brandstapel (laatst in 1658). Liever minder aandacht om niemand op ideeën te brengen. In het doodzwijgen werden de Zuidelijke Nederlanden kampioen en dat bleef zo. Ophef was er even toen de strengere Hollanders na 1817 de door de Fransen afgeschafte repressie wilden herinvoeren. Bleef de volkse afkeuring groot, achter gesloten deuren waren de Belgen niet gehinderd, enkel demarches in de publieke ruimte werden als zedenschennis bestraft. Ook rond de wetgeving of in het onderzoek naar de geaardheid was het hier doorgaans opvallend rustig, zonder veel discussie. De hoofdstukken zijn narratief sterk opgebouwd, in ruimer maatschappelijk perspectief geplaatst en vergeleken met de situatie in andere landen. Vele betrokkenen krijgen een eigen verhaal, beklijvend soms, als de jonge Claeys Danneels, petekind van een wethouder die hem met valse beloften tot bekentenis had verleid, vanuit de vlammen schreeuwt: ‘Peetgen, peetgen, eyst ditte dat ghy mij belooft hebt?’ Terug op de Gentse Vrijdagmarkt blijft het gruwelbeeld hangen.
(André Capiteyn)

Jonas Roelens, Elwin Hofman, Wannes Dupont, Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen 2017. 300 blz., € 14,99 ISBN 978 94 600 1528 1

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Tussen medailles en pantserauto’s

Militaire attachés zijn deels diplomaat, deels spion. In vredestijd kan het een luxueus leventje zijn, in oorlogstijd wat minder. Andrej Prezjbjano (1885-1963), kapitein van de tsaristische gardecavalerie, werd begin september 1914 door de Russische militaire attaché in Frankrijk doorgestuurd naar het hoofdkwartier van het Belgisch leger. Hij kon natuurlijk in zijn raarste dromen niet bevroeden dat een paar jaar later in zijn vaderland de hel zou losbreken, en zijn positie dramatisch veranderde.

Lees verder

Kroniek

Held van Peotillos

Tweehonderd jaar geleden, op 11 november 1817, stierf de vrijheidsstrijder Francisco Javier Mina voor het vuurpeloton. Mina was een Spaanse militair die vocht als guerrillastrijder in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog en later de kant koos van Mexico in de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder