Stelling

Erdogan-nationalisme is niet erger dan Trump-nationalisme

Stem

Agenda

Weg naar de stad
Als hoofdstad van de Europese Unie telt het stedelijk gebied Brussel op dit moment 1,8 miljoen inwoners. Met 180 nationaliteiten is het met recht een wereldstad. De tentoonstelling Gastvrij Brussel? / Bruxelles terre d’accuil? in het Joods Museum van België belicht de geschiedenis en actualiteit van de Brusselse migratie.
Dansen met de vijand
De Joodse Roosje Glaser is een jonge vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ze is een succesvolle danseres. Tijdens de eerste jaren van de oorlog probeert Roosje haar beroemde dansschool lang overeind te houden en ze trekt zich zo min mogelijk aan van anti-Joodse maatregelen. Dan wordt ze verraden door zowel haar ex-man als door haar minnaar, en wordt gedeporteerd.

Doofpot of brandstapel

23 oktober 2017 skrul

Drie jonge historici waagden zich aan een overzicht van de homoseksualiteit in de Zuidelijke Nederlanden/België, zoals dit eerder al in Nederland gebeurde. Eerste obstakel is de cultuurgebonden terminologie. Eeuwenlang sprak men enkel van sodomie, waarbij alle niet voortplanting gerichte seks op één hoop werd gegooid. Wegens dit ‘tegennatuurlijk’ gedrag was het Bijbelse Sodom door vuur vernietigd en dat was ook de straf die de sodomieten te wachten stond.

Door de geheimhouding zijn er daarom lange tijd enkel juridische bronnen. Systematische vervolging was er enkel ten tijde van crisis en conflicten, maar een beschuldiging was vaak doeltreffend om politieke, religieuze of persoonlijke rivalen te beschadigen of te elimineren. Later verkoos men de doofpot boven de brandstapel (laatst in 1658). Liever minder aandacht om niemand op ideeën te brengen. In het doodzwijgen werden de Zuidelijke Nederlanden kampioen en dat bleef zo. Ophef was er even toen de strengere Hollanders na 1817 de door de Fransen afgeschafte repressie wilden herinvoeren. Bleef de volkse afkeuring groot, achter gesloten deuren waren de Belgen niet gehinderd, enkel demarches in de publieke ruimte werden als zedenschennis bestraft. Ook rond de wetgeving of in het onderzoek naar de geaardheid was het hier doorgaans opvallend rustig, zonder veel discussie. De hoofdstukken zijn narratief sterk opgebouwd, in ruimer maatschappelijk perspectief geplaatst en vergeleken met de situatie in andere landen. Vele betrokkenen krijgen een eigen verhaal, beklijvend soms, als de jonge Claeys Danneels, petekind van een wethouder die hem met valse beloften tot bekentenis had verleid, vanuit de vlammen schreeuwt: ‘Peetgen, peetgen, eyst ditte dat ghy mij belooft hebt?’ Terug op de Gentse Vrijdagmarkt blijft het gruwelbeeld hangen.
(André Capiteyn)

Jonas Roelens, Elwin Hofman, Wannes Dupont, Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen 2017. 300 blz., € 14,99 ISBN 978 94 600 1528 1

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rosa Luxemburg van Hoorn

‘Het is niet nodig te hopen om te ondernemen noch te slagen om te volharden’. Deze gevleugelde uitspraak dringt zich op bij kennismaking met dit strijdbare leven. Tegen een overmacht van ‘linkse verraders’ en ‘rechtse onderdrukkers’ houdt Trien de revolutionaire strijd hoog. Tegen de argwaan van haar omgeving in propageert ze ijverig gezinsplanning als noodzakelijke weg naar emancipatie.

Lees verder

Kroniek

Rusland Gregoriaans

Honderd jaar geleden, op 14 februari 1918, voerde als een van de laatste landen ook Rusland de Gregoriaanse kalender in, zo’n 340 jaar nadat de paus met die naam de kalenderafwijking in de Juliaanse kalender had rechtgezet. De christelijke kalender moet, om het seizoensritme (‘tropische kalender’) secuur te volgen, schrikkeljaren gebruiken voor correctie. De Gregoriaanse kalender doe dat beter dan de Juliaanse. Als een land overstapte, sloeg het meteen een aantal dagen over, in het begin tien, bij de Russen al dertien.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder