Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bunker Seyss-Inquart

27 september 2017 Siebrand Krul

In Apeldoorn is de commandobunker van Seyss-Inquart blootgelegd voor restauratiewerkzaamheden. Het is de bedoeling dat de schuilplaats van de hoogste nazi-leider van bezet Nederland uiteindelijk toegankelijk wordt gemaakt voor bezoekers. Geschrokken door Dolle Dinsdag verhuisde Seyss-Inquart september 1944 zijn hoofdkwartier van Den Haag naar een villa aan de Loolaan, op een steenworp afstand van het paleis.

In de tuin liet hij een bunker aanleggen om te gebruiken bij aanvallen van de geallieerden. Seyss-Inquart had daar een werk- en slaapkamer, bad, douche en telefooncentrale. Aan de muur werden Perzische tapijten opgehangen uit Paleis Het Loo.
De Duitsers gebruikten het complex van gewapend beton tot mei 1945. Kort na de oorlog werd de bunker een toeristische trekpleister, maar in de jaren vijftig werd de toegang beperkt. Tegenwoordig is in de villa van Seyss-Inquart een makelaarskantoor gevestigd. De bunker is sinds 2000 rijksmonument.

Een stichting kreeg deze zomer 40.000 euro om de bunker te herstellen. Omdat er een flinke laag water in de schuilkelder staat, wordt het gebouw eerst waterdicht gemaakt.
Wie niet kan wachten tot de werkzaamheden zijn voltooid kan dankzij cultuurhuis CODA de bunker ook virtueel bezoeken: http://www.coda-apeldoorn.nl/coda-junior/vr-lab/seyss-inquart/

Foto Hollandse Hoogte


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder