Stelling

Het oprukkend gebruik van de Engelse taal in musea is publieksvijandig

Stem

Agenda

Naar de Oost en de West
In het Nationaal Archief te Den Haag ligt 1,2 kilometer aan archiefstukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgeslagen. De tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ is dus slechts een fractie, die niettemin een wijde wereld opent. Geen romantisch jongensboek, wel een duizelingwekkende reis.
Het kleine leven
Het Brusselse Hallepoortmuseum neemt met de nieuwe tentoonstelling Little Life de bezoeker mee naar een kleine wereld, die op wonderlijke wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeldt. Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… het dagelijkse leven blijkt voor het kinderspel een onuitputtelijke inspiratiebron.

Oorlog in Vlaanderen

06 september 2017 skrul

Het is honderd jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper plaatsvond, ook wel de Slag bij Passendale genoemd. Ingezet door de internationale geallieerde coalitie als mijnenslag met als einddoel de controle over de grote havengebieden, werd het een bloedige strijd om een paar kilometer klei. In de Vlaamse Westhoek wordt het beruchte jaar herdacht met zes tentoonstellingen, waaronder een in de Koninklijke Zaal van het In Flanders Field Museum te Ieper.

In 1917 begon de 20ste eeuw eigenlijk pas goed. De zich maar voortslepende oorlog werd steeds massaler en internationaler, waarbij de modernste artillerietechnieken werden ingezet om de doorbraak te forceren. Tevens moesten grote, nationalistische propagandacampagnes het moreel van zowel militairen als burgers hooghouden. De oorlog werd zo een grootschalige industrie, die het landschap definitief zou veranderen. Even voor de juiste proporties: tussen juni en december sneuvelden er meer dan 160.000 militairen in de Westhoek, een regio die kleiner is dan de provincie Utrecht.
Ondanks deze grootschalige drang tot breken en vernietigen wordt de expositie te Ieper juist gedragen door kleingrut als enkele identificatieplaatjes, geschreven dagboekfragmenten en het theeservies van de Britse veldmaarschalk Douglas Haig. De kunst van het weglaten is hier de norm, de beste manier om het onzegbare te vertellen. Veel indruk maakt de grote kalender waarop de aantallen slachtoffers van de diverse legerdivisies staan vermeld. Juist de precieze verliezen bij de precieze data maken duidelijk hoe massaal en internationaal de oorlog was – uit het Gemenebest kwamen onder andere Nieuw-Zeelanders, Australiërs, Ieren, Zuid-Afrikanen en Canadezen. Anno 2017 worden er nog altijd namen toegevoegd aan de slachtofferlijst, net zoals er nog altijd munitie wordt gevonden.
Speciale aandacht verdienen de foto’s van de Australische fotograaf en avonturier Frank Hurley, die in 1917 als lid van Ernest Schackletons bijna rampzalige poolexpeditie met de Endurance net was teruggekeerd uit Antarctica. Hurley zag het als zijn missie om de ultieme oorlogsfoto te maken, die de werkelijkheid het dichtst zou benaderen. Hoewel hij geregeld gebruik maakte van trucage om het beeld verhalender te maken, wordt zijn beste werk gekenmerkt door veelzeggende leegtes. Juist die bijna abstracte weergave maakt zijn foto’s zo indringend. Kleine waarschuwing: sommige afbeeldingen zijn niet geschikt voor gevoelige geesten en kleine kinderen.
De overige tentoonstellingen zijn te zien in Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Mesen en Kemmel, ieder met weer een eigen thematiek. Verder zijn er in de Westhoek zeven infomodules te bekijken.
(Jaap Krol)

IEPER (B)
In Flanders Fields Museum. Lakenhalle – Grote Markt 34. 0032-57 23 92 20
www.inflandersfields.be
1917. Totale Oorlog in Vlaanderen. Tot en met 31december, ma-zo 10-18

Lees nog veel meer tentoonstellingstips in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Tussen medailles en pantserauto’s

Militaire attachés zijn deels diplomaat, deels spion. In vredestijd kan het een luxueus leventje zijn, in oorlogstijd wat minder. Andrej Prezjbjano (1885-1963), kapitein van de tsaristische gardecavalerie, werd begin september 1914 door de Russische militaire attaché in Frankrijk doorgestuurd naar het hoofdkwartier van het Belgisch leger. Hij kon natuurlijk in zijn raarste dromen niet bevroeden dat een paar jaar later in zijn vaderland de hel zou losbreken, en zijn positie dramatisch veranderde.

Lees verder

Kroniek

Held van Peotillos

Tweehonderd jaar geleden, op 11 november 1817, stierf de vrijheidsstrijder Francisco Javier Mina voor het vuurpeloton. Mina was een Spaanse militair die vocht als guerrillastrijder in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog en later de kant koos van Mexico in de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder