Stelling

Hobby-archeologen verrijken onze geschiedenis

Stem

Agenda

Oorlog in Vlaanderen
Het is honderd jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper plaatsvond, ook wel de Slag bij Passendale genoemd. Ingezet door de internationale geallieerde coalitie als mijnenslag met als einddoel de controle over de grote havengebieden, werd het een bloedige strijd om een paar kilometer klei. In de Vlaamse Westhoek wordt het beruchte jaar herdacht met zes tentoonstellingen, waaronder een in de Koninklijke Zaal van het In Flanders Field Museum te Ieper.
Gewoon puissant rijk
Twee bijzondere exposities in Noord-Nederland over welstand en fortuin. De oude academiestad Franeker en de voormalige Hanzestad Groningen laten hun voorouders pronken met familiewapens, zilver en kostbare schilderijen. De vooraanstaande leden van de Groningse bestuurderselite hadden doorgaans een huis in de stad en een borg in de Ommelanden of Veenkoloniën. De provincie Groningen telde zo ooit 200 borgen, riante paleisvilla’s met een lange bouwgeschiedenis en een exclusief interieur. Veel huizen zijn gesloopt (er zijn nog zestien te bewonderen), waarmee ook veel kunstschatten op drift raakten.

Klanktovenaar in de schaduw

06 september 2017 skrul

Toen Ry Cooder in 2009 zijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste concerten in de Lage Landen gaf, was de cirkel rond. In Nederland boekte hij namelijk in 1972 zijn eerste commerciële succes met een album dat gaat over de Dust Bowl en de Grote Depressie. Zijn empathie voor de kleine man had hij thuis – een communistisch nest van Europese migranten- meegekregen. Gitaar spelen leerde hij al zeer jong na een ongeluk waarbij hij een oog verloor.

De revalidatietijd vulde het jongetje op met de geëngageerde folk uit de platenkast van zijn ouders en met country-and-western op de radio. De ‘Cooderization’ was geboren, een unieke werkwijze waarbij Cooder zich onderdompelt in muzikale tradities en in andere klanken en instrumenten. Hij doet dat niet als een musicoloog maar als een fan die zijn oren intuïtief volgt en een nieuwe sound creëert.

 

 

Die open geest heeft een muzikaal oeuvre opgeleverd dat veel verder reikt dan americana. Eén telefoontje en drie dagen repeteren volstaan voor een muzikale dialoog met de Malinese bluesmuzikant Ali Farka Touré (1993). Eén vraag van zijn platenlabel, en Cooder haalt als producer de oude knarren van de Cubaanse Bueno Vista Social Club uit de vergetelheid (1997). De studio is de natuurlijke biotoop voor een geluidsfreak, meer dan een concertpodium. Die ene perfecte klank vindt hij op het ogenblik dat filmregisseur Wim Wenders een verdwaasde man in Paris, Texas (1984) in beeld brengt en Cooder een oude folksong naar zijn hand zet. Vier schrale noten verklanken de desolate woestijn én de demonen in het hoofd van het hoofdpersonage. Een iconische scene.
Wouter Bulckaert heeft ongeveer alles wat er verschenen is over de mediaschuwe klanktovenaar uit Californië verzameld. Dat levert een rijke oogst aan weetjes, pittige anekdotes en verhalen op, afgewisseld met verwijzingen die behoorlijk wat voorkennis vragen. Maar voor iedereen is dit boek een uitnodiging om een van de meest invloedrijke, hedendaagse muzikanten te (her)ontdekken.
(Luc Minten)

Wouter Bulckaert
Ry Cooder. Meester in de schaduw
EPO, Berchem/Antwerpen 2016
406 blz., € 24,90 ISBN 978 94 626 7089 1

(Foto: Ry Cooder tijdens een concert op 19 augustus 2015 in het McGlohon Theatre in Charlotte, Noord-Carolina. (Foto Steve Proctor))

 

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Klanktovenaar in de schaduw

Toen Ry Cooder in 2009 zijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste concerten in de Lage Landen gaf, was de cirkel rond. In Nederland boekte hij namelijk in 1972 zijn eerste commerciële succes met een album dat gaat over de Dust Bowl en de Grote Depressie. Zijn empathie voor de kleine man had hij thuis – een communistisch nest van Europese migranten- meegekregen. Gitaar spelen leerde hij al zeer jong na een ongeluk waarbij hij een oog verloor.

Lees verder

Kroniek

Ont-brekend glas

De kranten melden begin september 1947, nu zeventig jaar geleden, dat drie jaar na de bevrijding van Nijmegen, een groot deel van de inwoners nog altijd verstoken is van glas in hun woningen. Dezer dagen echter, kreeg de gemeente de beschikking over 1.500 m2 glas. Hiervan kunnen alle woningen voor de winter van glas worden voorzien. Rijk en gemeente zullen hen, die de direct te maken kosten niet kunnen betalen, financieel tegemoet komen. Op de foto de door gallieerde bommen verwoeste binnenstad met op de achtergrond de Waalburg.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder