Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Klanktovenaar in de schaduw

06 september 2017 Siebrand Krul

Toen Ry Cooder in 2009 zijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste concerten in de Lage Landen gaf, was de cirkel rond. In Nederland boekte hij namelijk in 1972 zijn eerste commerciële succes met een album dat gaat over de Dust Bowl en de Grote Depressie. Zijn empathie voor de kleine man had hij thuis – een communistisch nest van Europese migranten- meegekregen. Gitaar spelen leerde hij al zeer jong na een ongeluk waarbij hij een oog verloor.

De revalidatietijd vulde het jongetje op met de geëngageerde folk uit de platenkast van zijn ouders en met country-and-western op de radio. De ‘Cooderization’ was geboren, een unieke werkwijze waarbij Cooder zich onderdompelt in muzikale tradities en in andere klanken en instrumenten. Hij doet dat niet als een musicoloog maar als een fan die zijn oren intuïtief volgt en een nieuwe sound creëert.

 

 

Die open geest heeft een muzikaal oeuvre opgeleverd dat veel verder reikt dan americana. Eén telefoontje en drie dagen repeteren volstaan voor een muzikale dialoog met de Malinese bluesmuzikant Ali Farka Touré (1993). Eén vraag van zijn platenlabel, en Cooder haalt als producer de oude knarren van de Cubaanse Bueno Vista Social Club uit de vergetelheid (1997). De studio is de natuurlijke biotoop voor een geluidsfreak, meer dan een concertpodium. Die ene perfecte klank vindt hij op het ogenblik dat filmregisseur Wim Wenders een verdwaasde man in Paris, Texas (1984) in beeld brengt en Cooder een oude folksong naar zijn hand zet. Vier schrale noten verklanken de desolate woestijn én de demonen in het hoofd van het hoofdpersonage. Een iconische scene.
Wouter Bulckaert heeft ongeveer alles wat er verschenen is over de mediaschuwe klanktovenaar uit Californië verzameld. Dat levert een rijke oogst aan weetjes, pittige anekdotes en verhalen op, afgewisseld met verwijzingen die behoorlijk wat voorkennis vragen. Maar voor iedereen is dit boek een uitnodiging om een van de meest invloedrijke, hedendaagse muzikanten te (her)ontdekken.
(Luc Minten)

Wouter Bulckaert
Ry Cooder. Meester in de schaduw
EPO, Berchem/Antwerpen 2016
406 blz., € 24,90 ISBN 978 94 626 7089 1

(Foto: Ry Cooder tijdens een concert op 19 augustus 2015 in het McGlohon Theatre in Charlotte, Noord-Carolina. (Foto Steve Proctor))

 

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder