Stelling

Erdogan-nationalisme is niet erger dan Trump-nationalisme

Stem

Agenda

Weg naar de stad
Als hoofdstad van de Europese Unie telt het stedelijk gebied Brussel op dit moment 1,8 miljoen inwoners. Met 180 nationaliteiten is het met recht een wereldstad. De tentoonstelling Gastvrij Brussel? / Bruxelles terre d’accuil? in het Joods Museum van België belicht de geschiedenis en actualiteit van de Brusselse migratie.
Dansen met de vijand
De Joodse Roosje Glaser is een jonge vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ze is een succesvolle danseres. Tijdens de eerste jaren van de oorlog probeert Roosje haar beroemde dansschool lang overeind te houden en ze trekt zich zo min mogelijk aan van anti-Joodse maatregelen. Dan wordt ze verraden door zowel haar ex-man als door haar minnaar, en wordt gedeporteerd.

Klanktovenaar in de schaduw

06 september 2017 skrul

Toen Ry Cooder in 2009 zijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste concerten in de Lage Landen gaf, was de cirkel rond. In Nederland boekte hij namelijk in 1972 zijn eerste commerciële succes met een album dat gaat over de Dust Bowl en de Grote Depressie. Zijn empathie voor de kleine man had hij thuis – een communistisch nest van Europese migranten- meegekregen. Gitaar spelen leerde hij al zeer jong na een ongeluk waarbij hij een oog verloor.

De revalidatietijd vulde het jongetje op met de geëngageerde folk uit de platenkast van zijn ouders en met country-and-western op de radio. De ‘Cooderization’ was geboren, een unieke werkwijze waarbij Cooder zich onderdompelt in muzikale tradities en in andere klanken en instrumenten. Hij doet dat niet als een musicoloog maar als een fan die zijn oren intuïtief volgt en een nieuwe sound creëert.

 

 

Die open geest heeft een muzikaal oeuvre opgeleverd dat veel verder reikt dan americana. Eén telefoontje en drie dagen repeteren volstaan voor een muzikale dialoog met de Malinese bluesmuzikant Ali Farka Touré (1993). Eén vraag van zijn platenlabel, en Cooder haalt als producer de oude knarren van de Cubaanse Bueno Vista Social Club uit de vergetelheid (1997). De studio is de natuurlijke biotoop voor een geluidsfreak, meer dan een concertpodium. Die ene perfecte klank vindt hij op het ogenblik dat filmregisseur Wim Wenders een verdwaasde man in Paris, Texas (1984) in beeld brengt en Cooder een oude folksong naar zijn hand zet. Vier schrale noten verklanken de desolate woestijn én de demonen in het hoofd van het hoofdpersonage. Een iconische scene.
Wouter Bulckaert heeft ongeveer alles wat er verschenen is over de mediaschuwe klanktovenaar uit Californië verzameld. Dat levert een rijke oogst aan weetjes, pittige anekdotes en verhalen op, afgewisseld met verwijzingen die behoorlijk wat voorkennis vragen. Maar voor iedereen is dit boek een uitnodiging om een van de meest invloedrijke, hedendaagse muzikanten te (her)ontdekken.
(Luc Minten)

Wouter Bulckaert
Ry Cooder. Meester in de schaduw
EPO, Berchem/Antwerpen 2016
406 blz., € 24,90 ISBN 978 94 626 7089 1

(Foto: Ry Cooder tijdens een concert op 19 augustus 2015 in het McGlohon Theatre in Charlotte, Noord-Carolina. (Foto Steve Proctor))

 

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rosa Luxemburg van Hoorn

‘Het is niet nodig te hopen om te ondernemen noch te slagen om te volharden’. Deze gevleugelde uitspraak dringt zich op bij kennismaking met dit strijdbare leven. Tegen een overmacht van ‘linkse verraders’ en ‘rechtse onderdrukkers’ houdt Trien de revolutionaire strijd hoog. Tegen de argwaan van haar omgeving in propageert ze ijverig gezinsplanning als noodzakelijke weg naar emancipatie.

Lees verder

Kroniek

Rusland Gregoriaans

Honderd jaar geleden, op 14 februari 1918, voerde als een van de laatste landen ook Rusland de Gregoriaanse kalender in, zo’n 340 jaar nadat de paus met die naam de kalenderafwijking in de Juliaanse kalender had rechtgezet. De christelijke kalender moet, om het seizoensritme (‘tropische kalender’) secuur te volgen, schrikkeljaren gebruiken voor correctie. De Gregoriaanse kalender doe dat beter dan de Juliaanse. Als een land overstapte, sloeg het meteen een aantal dagen over, in het begin tien, bij de Russen al dertien.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder