Stelling

De woorden 'passie' en 'kids' zouden verboden moeten worden.

Stem

Agenda

Gevangen na de oorlog
Het Stadsmuseum te Lokeren wijdt een tentoonstelling aan het Interneringscentrum Lokeren. Na de Tweede Wereldoorlog zaten hier meer dan 20.000 personen die beschuldigd waren van collaboratie of ervoor veroordeeld waren korte of langere tijd vast. Die gevangenen kwamen uit alle lagen van de bevolking, maar het kamp van Lokeren telde relatief veel vooraanstaanden uit de Vlaamse Beweging. Het is nog altijd een gevoelige kwestie.
Los van de aarde
Dit jaar is het 235 jaar geleden (21 november 1783) dat voor het eerst de mens zich aan de zwaartekracht wist te ontworstelen. Dat gebeurde met een heteluchtballon bedacht en gebouwd door de gebroeders Montgolfier uit Annonnay in Frankrijk. Ook al wat het een kort tochtje, er ontstond meteen een hype. Reden voor het Graafs Museum in Grave (NB) om een tentoonstelling rond het thema ballonvaren te organiseren.

Klanktovenaar in de schaduw

06 september 2017 S. Krul

Toen Ry Cooder in 2009 zijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste concerten in de Lage Landen gaf, was de cirkel rond. In Nederland boekte hij namelijk in 1972 zijn eerste commerciële succes met een album dat gaat over de Dust Bowl en de Grote Depressie. Zijn empathie voor de kleine man had hij thuis – een communistisch nest van Europese migranten- meegekregen. Gitaar spelen leerde hij al zeer jong na een ongeluk waarbij hij een oog verloor.

De revalidatietijd vulde het jongetje op met de geëngageerde folk uit de platenkast van zijn ouders en met country-and-western op de radio. De ‘Cooderization’ was geboren, een unieke werkwijze waarbij Cooder zich onderdompelt in muzikale tradities en in andere klanken en instrumenten. Hij doet dat niet als een musicoloog maar als een fan die zijn oren intuïtief volgt en een nieuwe sound creëert.

 

 

Die open geest heeft een muzikaal oeuvre opgeleverd dat veel verder reikt dan americana. Eén telefoontje en drie dagen repeteren volstaan voor een muzikale dialoog met de Malinese bluesmuzikant Ali Farka Touré (1993). Eén vraag van zijn platenlabel, en Cooder haalt als producer de oude knarren van de Cubaanse Bueno Vista Social Club uit de vergetelheid (1997). De studio is de natuurlijke biotoop voor een geluidsfreak, meer dan een concertpodium. Die ene perfecte klank vindt hij op het ogenblik dat filmregisseur Wim Wenders een verdwaasde man in Paris, Texas (1984) in beeld brengt en Cooder een oude folksong naar zijn hand zet. Vier schrale noten verklanken de desolate woestijn én de demonen in het hoofd van het hoofdpersonage. Een iconische scene.
Wouter Bulckaert heeft ongeveer alles wat er verschenen is over de mediaschuwe klanktovenaar uit Californië verzameld. Dat levert een rijke oogst aan weetjes, pittige anekdotes en verhalen op, afgewisseld met verwijzingen die behoorlijk wat voorkennis vragen. Maar voor iedereen is dit boek een uitnodiging om een van de meest invloedrijke, hedendaagse muzikanten te (her)ontdekken.
(Luc Minten)

Wouter Bulckaert
Ry Cooder. Meester in de schaduw
EPO, Berchem/Antwerpen 2016
406 blz., € 24,90 ISBN 978 94 626 7089 1

(Foto: Ry Cooder tijdens een concert op 19 augustus 2015 in het McGlohon Theatre in Charlotte, Noord-Carolina. (Foto Steve Proctor))

 

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Klopt het clichébeeld wel?

Alleen zestigplussers hebben de veelbesproken jaren zestig meegemaakt. Geert Buelens (van 1971) hoort daar niet bij. Nostalgie blijft dus ver weg, en maar goed ook, want zeer onsixties zegt hijzelf. Een optimistische blik op de toekomst primeerde, in een decennium dat nu vooreerst love and peace van de hippies oproept, maar in werkelijkheid extreem gewelddadig was.

Lees verder

Kroniek

RFK neergeschoten

Vijftig jaar geleden. Woensdag de 5de juni 1968, enkele minuten na middernacht. Met een grote lach op zijn gezicht stapt senator Robert (Bobby) Fitzgerald Kennedy, het V-teken gevend, van het podium in de prachtige danszaal van het Ambassadorhotel in Los Angeles, op weg naar de persconferentie. Hij loopt binnendoor, door de keuken. Een fatale route, want daar treft hij Sirhan Sirhan.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder