Stelling

Het oprukkend gebruik van de Engelse taal in musea is publieksvijandig

Stem

Agenda

Naar de Oost en de West
In het Nationaal Archief te Den Haag ligt 1,2 kilometer aan archiefstukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgeslagen. De tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ is dus slechts een fractie, die niettemin een wijde wereld opent. Geen romantisch jongensboek, wel een duizelingwekkende reis.
Het kleine leven
Het Brusselse Hallepoortmuseum neemt met de nieuwe tentoonstelling Little Life de bezoeker mee naar een kleine wereld, die op wonderlijke wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeldt. Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… het dagelijkse leven blijkt voor het kinderspel een onuitputtelijke inspiratiebron.

Klanktovenaar in de schaduw

06 september 2017 skrul

Toen Ry Cooder in 2009 zijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste concerten in de Lage Landen gaf, was de cirkel rond. In Nederland boekte hij namelijk in 1972 zijn eerste commerciële succes met een album dat gaat over de Dust Bowl en de Grote Depressie. Zijn empathie voor de kleine man had hij thuis – een communistisch nest van Europese migranten- meegekregen. Gitaar spelen leerde hij al zeer jong na een ongeluk waarbij hij een oog verloor.

De revalidatietijd vulde het jongetje op met de geëngageerde folk uit de platenkast van zijn ouders en met country-and-western op de radio. De ‘Cooderization’ was geboren, een unieke werkwijze waarbij Cooder zich onderdompelt in muzikale tradities en in andere klanken en instrumenten. Hij doet dat niet als een musicoloog maar als een fan die zijn oren intuïtief volgt en een nieuwe sound creëert.

 

 

Die open geest heeft een muzikaal oeuvre opgeleverd dat veel verder reikt dan americana. Eén telefoontje en drie dagen repeteren volstaan voor een muzikale dialoog met de Malinese bluesmuzikant Ali Farka Touré (1993). Eén vraag van zijn platenlabel, en Cooder haalt als producer de oude knarren van de Cubaanse Bueno Vista Social Club uit de vergetelheid (1997). De studio is de natuurlijke biotoop voor een geluidsfreak, meer dan een concertpodium. Die ene perfecte klank vindt hij op het ogenblik dat filmregisseur Wim Wenders een verdwaasde man in Paris, Texas (1984) in beeld brengt en Cooder een oude folksong naar zijn hand zet. Vier schrale noten verklanken de desolate woestijn én de demonen in het hoofd van het hoofdpersonage. Een iconische scene.
Wouter Bulckaert heeft ongeveer alles wat er verschenen is over de mediaschuwe klanktovenaar uit Californië verzameld. Dat levert een rijke oogst aan weetjes, pittige anekdotes en verhalen op, afgewisseld met verwijzingen die behoorlijk wat voorkennis vragen. Maar voor iedereen is dit boek een uitnodiging om een van de meest invloedrijke, hedendaagse muzikanten te (her)ontdekken.
(Luc Minten)

Wouter Bulckaert
Ry Cooder. Meester in de schaduw
EPO, Berchem/Antwerpen 2016
406 blz., € 24,90 ISBN 978 94 626 7089 1

(Foto: Ry Cooder tijdens een concert op 19 augustus 2015 in het McGlohon Theatre in Charlotte, Noord-Carolina. (Foto Steve Proctor))

 

Lees nog veel meer recensies van interessante geschiedenisboeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Tussen medailles en pantserauto’s

Militaire attachés zijn deels diplomaat, deels spion. In vredestijd kan het een luxueus leventje zijn, in oorlogstijd wat minder. Andrej Prezjbjano (1885-1963), kapitein van de tsaristische gardecavalerie, werd begin september 1914 door de Russische militaire attaché in Frankrijk doorgestuurd naar het hoofdkwartier van het Belgisch leger. Hij kon natuurlijk in zijn raarste dromen niet bevroeden dat een paar jaar later in zijn vaderland de hel zou losbreken, en zijn positie dramatisch veranderde.

Lees verder

Kroniek

Held van Peotillos

Tweehonderd jaar geleden, op 11 november 1817, stierf de vrijheidsstrijder Francisco Javier Mina voor het vuurpeloton. Mina was een Spaanse militair die vocht als guerrillastrijder in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog en later de kant koos van Mexico in de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder