Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Italië wil respect

06 september 2017 Siebrand Krul

De foto van een man en vrouw die in badpak een kerk in de Zuid-Italiaanse stad Villammare betreden, zwengelt in Italië het debat over het gedrag van toeristen aan. Verschillende steden klagen over 'respectloze' toeristen die schaars gekleed kerken of kapellen betreden, in fonteinen gaan staan en vuilnis achterlaten. Het aantal toeristen dat Italië bezoekt stijgt elk jaar — toerisme is voor het land een belangrijke bron van inkomsten.

De burgemeester van Florence ondernam deze zomer een opmerkelijke actie: rond lunchtijd liet hij de trappen naar populaire historische kerken met water besproeien om te verhinderen dat toeristen er gingen neerzitten om te picknicken. Vooral het gedrag van sommige toeristen rond de beroemde Santa Croce-basiliek ergert de burgemeester mateloos. Tegenover de Britse krant The Guardian klaagde burgemeester Nardella over een gebrek aan respect voor het culturele erfgoed. Onze kerken zijn geen restaurants. Het zijn culturele en religieuze plaatsen om te bewonderen. ‘Ik heb niets tegen toeristen, want ze vormen een grote inkomstenbron voor onze stad. De meeste bezoekers houden zich ook aan de regels, maar sommigen lappen ze aan hun laars. Ze vlijen zich neer op de trappen van kerkgebouwen om hun lunch op te eten en laten vervolgens hun afval liggen.’

 

Extreme drukte bij de Romeinse Trevifontein.

 

Hordes toeristen schuifelen langs de dorpjes Cinque terre.

 

Ook andere populaire Italiaanse steden klagen en nemen maatregelen. In Venetië krijgen inwoners voorrang in het openbaar vervoer op toeristen en mogen in het centrum geen nieuwe hotels meer worden gebouwd. Het aantal toeristen is er in vijftien jaar tijd bijna verdubbeld. Het kuststadje Cinque Terre, een populair ‘hangend dorp’ tussen Pisa en Genua, wil het aantal bezoekers beperken tot 1,5 miljoen per jaar door bij grote drukte de toegangswegen af te sluiten voor niet-inwoners.
Ook Rome klaagt over overlast en vuile straten. Burgemeester Raggi wil onder meer iets doen aan de opstopping van toeristen aan de Trevifontein.
Buiten Italië was er dit jaar protest in onder meer Mallorca en Spanje. In Barcelona vormden inwoners uit protest een mensenketting om toeristen de toegang tot het strand te beletten. Enkele activisten hielden zelfs een toeristenbus en staken de banden plat. Hoeveel drukte kan een stad aan?


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder