Stelling

Het oprukkend gebruik van de Engelse taal in musea is publieksvijandig

Stem

Agenda

Naar de Oost en de West
In het Nationaal Archief te Den Haag ligt 1,2 kilometer aan archiefstukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgeslagen. De tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ is dus slechts een fractie, die niettemin een wijde wereld opent. Geen romantisch jongensboek, wel een duizelingwekkende reis.
Het kleine leven
Het Brusselse Hallepoortmuseum neemt met de nieuwe tentoonstelling Little Life de bezoeker mee naar een kleine wereld, die op wonderlijke wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeldt. Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… het dagelijkse leven blijkt voor het kinderspel een onuitputtelijke inspiratiebron.

Italië wil respect

06 september 2017 skrul

De foto van een man en vrouw die in badpak een kerk in de Zuid-Italiaanse stad Villammare betreden, zwengelt in Italië het debat over het gedrag van toeristen aan. Verschillende steden klagen over 'respectloze' toeristen die schaars gekleed kerken of kapellen betreden, in fonteinen gaan staan en vuilnis achterlaten. Het aantal toeristen dat Italië bezoekt stijgt elk jaar — toerisme is voor het land een belangrijke bron van inkomsten.

De burgemeester van Florence ondernam deze zomer een opmerkelijke actie: rond lunchtijd liet hij de trappen naar populaire historische kerken met water besproeien om te verhinderen dat toeristen er gingen neerzitten om te picknicken. Vooral het gedrag van sommige toeristen rond de beroemde Santa Croce-basiliek ergert de burgemeester mateloos. Tegenover de Britse krant The Guardian klaagde burgemeester Nardella over een gebrek aan respect voor het culturele erfgoed. Onze kerken zijn geen restaurants. Het zijn culturele en religieuze plaatsen om te bewonderen. ‘Ik heb niets tegen toeristen, want ze vormen een grote inkomstenbron voor onze stad. De meeste bezoekers houden zich ook aan de regels, maar sommigen lappen ze aan hun laars. Ze vlijen zich neer op de trappen van kerkgebouwen om hun lunch op te eten en laten vervolgens hun afval liggen.’

 

Extreme drukte bij de Romeinse Trevifontein.

 

Hordes toeristen schuifelen langs de dorpjes Cinque terre.

 

Ook andere populaire Italiaanse steden klagen en nemen maatregelen. In Venetië krijgen inwoners voorrang in het openbaar vervoer op toeristen en mogen in het centrum geen nieuwe hotels meer worden gebouwd. Het aantal toeristen is er in vijftien jaar tijd bijna verdubbeld. Het kuststadje Cinque Terre, een populair ‘hangend dorp’ tussen Pisa en Genua, wil het aantal bezoekers beperken tot 1,5 miljoen per jaar door bij grote drukte de toegangswegen af te sluiten voor niet-inwoners.
Ook Rome klaagt over overlast en vuile straten. Burgemeester Raggi wil onder meer iets doen aan de opstopping van toeristen aan de Trevifontein.
Buiten Italië was er dit jaar protest in onder meer Mallorca en Spanje. In Barcelona vormden inwoners uit protest een mensenketting om toeristen de toegang tot het strand te beletten. Enkele activisten hielden zelfs een toeristenbus en staken de banden plat. Hoeveel drukte kan een stad aan?


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Tussen medailles en pantserauto’s

Militaire attachés zijn deels diplomaat, deels spion. In vredestijd kan het een luxueus leventje zijn, in oorlogstijd wat minder. Andrej Prezjbjano (1885-1963), kapitein van de tsaristische gardecavalerie, werd begin september 1914 door de Russische militaire attaché in Frankrijk doorgestuurd naar het hoofdkwartier van het Belgisch leger. Hij kon natuurlijk in zijn raarste dromen niet bevroeden dat een paar jaar later in zijn vaderland de hel zou losbreken, en zijn positie dramatisch veranderde.

Lees verder

Kroniek

Held van Peotillos

Tweehonderd jaar geleden, op 11 november 1817, stierf de vrijheidsstrijder Francisco Javier Mina voor het vuurpeloton. Mina was een Spaanse militair die vocht als guerrillastrijder in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog en later de kant koos van Mexico in de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder