Stelling

Erdogan-nationalisme is niet erger dan Trump-nationalisme

Stem

Agenda

Weg naar de stad
Als hoofdstad van de Europese Unie telt het stedelijk gebied Brussel op dit moment 1,8 miljoen inwoners. Met 180 nationaliteiten is het met recht een wereldstad. De tentoonstelling Gastvrij Brussel? / Bruxelles terre d’accuil? in het Joods Museum van België belicht de geschiedenis en actualiteit van de Brusselse migratie.
Dansen met de vijand
De Joodse Roosje Glaser is een jonge vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ze is een succesvolle danseres. Tijdens de eerste jaren van de oorlog probeert Roosje haar beroemde dansschool lang overeind te houden en ze trekt zich zo min mogelijk aan van anti-Joodse maatregelen. Dan wordt ze verraden door zowel haar ex-man als door haar minnaar, en wordt gedeporteerd.

Italië wil respect

06 september 2017 skrul

De foto van een man en vrouw die in badpak een kerk in de Zuid-Italiaanse stad Villammare betreden, zwengelt in Italië het debat over het gedrag van toeristen aan. Verschillende steden klagen over 'respectloze' toeristen die schaars gekleed kerken of kapellen betreden, in fonteinen gaan staan en vuilnis achterlaten. Het aantal toeristen dat Italië bezoekt stijgt elk jaar — toerisme is voor het land een belangrijke bron van inkomsten.

De burgemeester van Florence ondernam deze zomer een opmerkelijke actie: rond lunchtijd liet hij de trappen naar populaire historische kerken met water besproeien om te verhinderen dat toeristen er gingen neerzitten om te picknicken. Vooral het gedrag van sommige toeristen rond de beroemde Santa Croce-basiliek ergert de burgemeester mateloos. Tegenover de Britse krant The Guardian klaagde burgemeester Nardella over een gebrek aan respect voor het culturele erfgoed. Onze kerken zijn geen restaurants. Het zijn culturele en religieuze plaatsen om te bewonderen. ‘Ik heb niets tegen toeristen, want ze vormen een grote inkomstenbron voor onze stad. De meeste bezoekers houden zich ook aan de regels, maar sommigen lappen ze aan hun laars. Ze vlijen zich neer op de trappen van kerkgebouwen om hun lunch op te eten en laten vervolgens hun afval liggen.’

 

Extreme drukte bij de Romeinse Trevifontein.

 

Hordes toeristen schuifelen langs de dorpjes Cinque terre.

 

Ook andere populaire Italiaanse steden klagen en nemen maatregelen. In Venetië krijgen inwoners voorrang in het openbaar vervoer op toeristen en mogen in het centrum geen nieuwe hotels meer worden gebouwd. Het aantal toeristen is er in vijftien jaar tijd bijna verdubbeld. Het kuststadje Cinque Terre, een populair ‘hangend dorp’ tussen Pisa en Genua, wil het aantal bezoekers beperken tot 1,5 miljoen per jaar door bij grote drukte de toegangswegen af te sluiten voor niet-inwoners.
Ook Rome klaagt over overlast en vuile straten. Burgemeester Raggi wil onder meer iets doen aan de opstopping van toeristen aan de Trevifontein.
Buiten Italië was er dit jaar protest in onder meer Mallorca en Spanje. In Barcelona vormden inwoners uit protest een mensenketting om toeristen de toegang tot het strand te beletten. Enkele activisten hielden zelfs een toeristenbus en staken de banden plat. Hoeveel drukte kan een stad aan?


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rosa Luxemburg van Hoorn

‘Het is niet nodig te hopen om te ondernemen noch te slagen om te volharden’. Deze gevleugelde uitspraak dringt zich op bij kennismaking met dit strijdbare leven. Tegen een overmacht van ‘linkse verraders’ en ‘rechtse onderdrukkers’ houdt Trien de revolutionaire strijd hoog. Tegen de argwaan van haar omgeving in propageert ze ijverig gezinsplanning als noodzakelijke weg naar emancipatie.

Lees verder

Kroniek

Rusland Gregoriaans

Honderd jaar geleden, op 14 februari 1918, voerde als een van de laatste landen ook Rusland de Gregoriaanse kalender in, zo’n 340 jaar nadat de paus met die naam de kalenderafwijking in de Juliaanse kalender had rechtgezet. De christelijke kalender moet, om het seizoensritme (‘tropische kalender’) secuur te volgen, schrikkeljaren gebruiken voor correctie. De Gregoriaanse kalender doe dat beter dan de Juliaanse. Als een land overstapte, sloeg het meteen een aantal dagen over, in het begin tien, bij de Russen al dertien.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder