Stelling

Hobby-archeologen verrijken onze geschiedenis

Stem

Agenda

Oorlog in Vlaanderen
Het is honderd jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper plaatsvond, ook wel de Slag bij Passendale genoemd. Ingezet door de internationale geallieerde coalitie als mijnenslag met als einddoel de controle over de grote havengebieden, werd het een bloedige strijd om een paar kilometer klei. In de Vlaamse Westhoek wordt het beruchte jaar herdacht met zes tentoonstellingen, waaronder een in de Koninklijke Zaal van het In Flanders Field Museum te Ieper.
Gewoon puissant rijk
Twee bijzondere exposities in Noord-Nederland over welstand en fortuin. De oude academiestad Franeker en de voormalige Hanzestad Groningen laten hun voorouders pronken met familiewapens, zilver en kostbare schilderijen. De vooraanstaande leden van de Groningse bestuurderselite hadden doorgaans een huis in de stad en een borg in de Ommelanden of Veenkoloniën. De provincie Groningen telde zo ooit 200 borgen, riante paleisvilla’s met een lange bouwgeschiedenis en een exclusief interieur. Veel huizen zijn gesloopt (er zijn nog zestien te bewonderen), waarmee ook veel kunstschatten op drift raakten.

Italië wil respect

06 september 2017 skrul

De foto van een man en vrouw die in badpak een kerk in de Zuid-Italiaanse stad Villammare betreden, zwengelt in Italië het debat over het gedrag van toeristen aan. Verschillende steden klagen over 'respectloze' toeristen die schaars gekleed kerken of kapellen betreden, in fonteinen gaan staan en vuilnis achterlaten. Het aantal toeristen dat Italië bezoekt stijgt elk jaar — toerisme is voor het land een belangrijke bron van inkomsten.

De burgemeester van Florence ondernam deze zomer een opmerkelijke actie: rond lunchtijd liet hij de trappen naar populaire historische kerken met water besproeien om te verhinderen dat toeristen er gingen neerzitten om te picknicken. Vooral het gedrag van sommige toeristen rond de beroemde Santa Croce-basiliek ergert de burgemeester mateloos. Tegenover de Britse krant The Guardian klaagde burgemeester Nardella over een gebrek aan respect voor het culturele erfgoed. Onze kerken zijn geen restaurants. Het zijn culturele en religieuze plaatsen om te bewonderen. ‘Ik heb niets tegen toeristen, want ze vormen een grote inkomstenbron voor onze stad. De meeste bezoekers houden zich ook aan de regels, maar sommigen lappen ze aan hun laars. Ze vlijen zich neer op de trappen van kerkgebouwen om hun lunch op te eten en laten vervolgens hun afval liggen.’

 

Extreme drukte bij de Romeinse Trevifontein.

 

Hordes toeristen schuifelen langs de dorpjes Cinque terre.

 

Ook andere populaire Italiaanse steden klagen en nemen maatregelen. In Venetië krijgen inwoners voorrang in het openbaar vervoer op toeristen en mogen in het centrum geen nieuwe hotels meer worden gebouwd. Het aantal toeristen is er in vijftien jaar tijd bijna verdubbeld. Het kuststadje Cinque Terre, een populair ‘hangend dorp’ tussen Pisa en Genua, wil het aantal bezoekers beperken tot 1,5 miljoen per jaar door bij grote drukte de toegangswegen af te sluiten voor niet-inwoners.
Ook Rome klaagt over overlast en vuile straten. Burgemeester Raggi wil onder meer iets doen aan de opstopping van toeristen aan de Trevifontein.
Buiten Italië was er dit jaar protest in onder meer Mallorca en Spanje. In Barcelona vormden inwoners uit protest een mensenketting om toeristen de toegang tot het strand te beletten. Enkele activisten hielden zelfs een toeristenbus en staken de banden plat. Hoeveel drukte kan een stad aan?


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Klanktovenaar in de schaduw

Toen Ry Cooder in 2009 zijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste concerten in de Lage Landen gaf, was de cirkel rond. In Nederland boekte hij namelijk in 1972 zijn eerste commerciële succes met een album dat gaat over de Dust Bowl en de Grote Depressie. Zijn empathie voor de kleine man had hij thuis – een communistisch nest van Europese migranten- meegekregen. Gitaar spelen leerde hij al zeer jong na een ongeluk waarbij hij een oog verloor.

Lees verder

Kroniek

Ont-brekend glas

De kranten melden begin september 1947, nu zeventig jaar geleden, dat drie jaar na de bevrijding van Nijmegen, een groot deel van de inwoners nog altijd verstoken is van glas in hun woningen. Dezer dagen echter, kreeg de gemeente de beschikking over 1.500 m2 glas. Hiervan kunnen alle woningen voor de winter van glas worden voorzien. Rijk en gemeente zullen hen, die de direct te maken kosten niet kunnen betalen, financieel tegemoet komen. Op de foto de door gallieerde bommen verwoeste binnenstad met op de achtergrond de Waalburg.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder