Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Gewoon puissant rijk

06 september 2017 Siebrand Krul

Twee bijzondere exposities in Noord-Nederland over welstand en fortuin. De oude academiestad Franeker en de voormalige Hanzestad Groningen laten hun voorouders pronken met familiewapens, zilver en kostbare schilderijen. De vooraanstaande leden van de Groningse bestuurderselite hadden doorgaans een huis in de stad en een borg in de Ommelanden of Veenkoloniën. De provincie Groningen telde zo ooit 200 borgen, riante paleisvilla’s met een lange bouwgeschiedenis en een exclusief interieur. Veel huizen zijn gesloopt (er zijn nog zestien te bewonderen), waarmee ook veel kunstschatten op drift raakten.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de schenking aan het Groninger Museum van een grote collectie antiek uit de eveneens gesloopte Hanckemaborg in Zuidhorn. Je kunt zo’n expositie gemakkelijk afdoen als particuliere regionale geschiedenis, maar de betekenis is universeel: de toeschouwer is hier getuige van een verloren gegane pronkcultuur. Het pralen kan eindelijk bekeken worden. Het Groninger Museum als internationale kunsttempel blijkt hiervoor ook de perfecte locatie – al is de amateuristische animatie van de ooit zo mooie Hanckemaborg een gemiste kans.

 

 

Friese pronk is te zien in Franeker, waar Museum Martena na dertig jaar het echtpaar Sophia ‘Saepck’ van Vervou (1613-1671) en Wytze van Cammingha (1592-1640) weer tentoonstelt aan het publiek. Vakkundig geschilderd door Wybrand de Geest, zijn de manshoge portretten miniatuurreizen door de exclusiviteit. Dat er achter de façade veel leed en gekonkel schuilging, is van alle tijden.
(Jaap Krol)

GRONINGEN (NL)
Groninger Museum
Museumeiland 1
0031-50 36 66 555
www.groningermuseum.nl
Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800
Tot en met 12 november, di-zo 10-17

FRANEKER (NL)
Museum Martena
Voorstraat 35
0031-51 73 92 192
www.museummartena.nl
Wie het breed heeft… Sophia en Wytze zijn weer thuis (De Friese Marten en Oopjen!)
Tot en met 5 november, di-zo 11-17

Lees nog veel meer tentoonstellingstips in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder