Stelling

Erdogan-nationalisme is niet erger dan Trump-nationalisme

Stem

Agenda

Weg naar de stad
Als hoofdstad van de Europese Unie telt het stedelijk gebied Brussel op dit moment 1,8 miljoen inwoners. Met 180 nationaliteiten is het met recht een wereldstad. De tentoonstelling Gastvrij Brussel? / Bruxelles terre d’accuil? in het Joods Museum van België belicht de geschiedenis en actualiteit van de Brusselse migratie.
Dansen met de vijand
De Joodse Roosje Glaser is een jonge vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ze is een succesvolle danseres. Tijdens de eerste jaren van de oorlog probeert Roosje haar beroemde dansschool lang overeind te houden en ze trekt zich zo min mogelijk aan van anti-Joodse maatregelen. Dan wordt ze verraden door zowel haar ex-man als door haar minnaar, en wordt gedeporteerd.

Gewoon puissant rijk

06 september 2017 skrul

Twee bijzondere exposities in Noord-Nederland over welstand en fortuin. De oude academiestad Franeker en de voormalige Hanzestad Groningen laten hun voorouders pronken met familiewapens, zilver en kostbare schilderijen. De vooraanstaande leden van de Groningse bestuurderselite hadden doorgaans een huis in de stad en een borg in de Ommelanden of Veenkoloniën. De provincie Groningen telde zo ooit 200 borgen, riante paleisvilla’s met een lange bouwgeschiedenis en een exclusief interieur. Veel huizen zijn gesloopt (er zijn nog zestien te bewonderen), waarmee ook veel kunstschatten op drift raakten.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de schenking aan het Groninger Museum van een grote collectie antiek uit de eveneens gesloopte Hanckemaborg in Zuidhorn. Je kunt zo’n expositie gemakkelijk afdoen als particuliere regionale geschiedenis, maar de betekenis is universeel: de toeschouwer is hier getuige van een verloren gegane pronkcultuur. Het pralen kan eindelijk bekeken worden. Het Groninger Museum als internationale kunsttempel blijkt hiervoor ook de perfecte locatie – al is de amateuristische animatie van de ooit zo mooie Hanckemaborg een gemiste kans.

 

 

Friese pronk is te zien in Franeker, waar Museum Martena na dertig jaar het echtpaar Sophia ‘Saepck’ van Vervou (1613-1671) en Wytze van Cammingha (1592-1640) weer tentoonstelt aan het publiek. Vakkundig geschilderd door Wybrand de Geest, zijn de manshoge portretten miniatuurreizen door de exclusiviteit. Dat er achter de façade veel leed en gekonkel schuilging, is van alle tijden.
(Jaap Krol)

GRONINGEN (NL)
Groninger Museum
Museumeiland 1
0031-50 36 66 555
www.groningermuseum.nl
Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800
Tot en met 12 november, di-zo 10-17

FRANEKER (NL)
Museum Martena
Voorstraat 35
0031-51 73 92 192
www.museummartena.nl
Wie het breed heeft… Sophia en Wytze zijn weer thuis (De Friese Marten en Oopjen!)
Tot en met 5 november, di-zo 11-17

Lees nog veel meer tentoonstellingstips in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rosa Luxemburg van Hoorn

‘Het is niet nodig te hopen om te ondernemen noch te slagen om te volharden’. Deze gevleugelde uitspraak dringt zich op bij kennismaking met dit strijdbare leven. Tegen een overmacht van ‘linkse verraders’ en ‘rechtse onderdrukkers’ houdt Trien de revolutionaire strijd hoog. Tegen de argwaan van haar omgeving in propageert ze ijverig gezinsplanning als noodzakelijke weg naar emancipatie.

Lees verder

Kroniek

Rusland Gregoriaans

Honderd jaar geleden, op 14 februari 1918, voerde als een van de laatste landen ook Rusland de Gregoriaanse kalender in, zo’n 340 jaar nadat de paus met die naam de kalenderafwijking in de Juliaanse kalender had rechtgezet. De christelijke kalender moet, om het seizoensritme (‘tropische kalender’) secuur te volgen, schrikkeljaren gebruiken voor correctie. De Gregoriaanse kalender doe dat beter dan de Juliaanse. Als een land overstapte, sloeg het meteen een aantal dagen over, in het begin tien, bij de Russen al dertien.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder