Stelling

De woorden 'passie' en 'kids' zouden verboden moeten worden.

Stem

Agenda

Gevangen na de oorlog
Het Stadsmuseum te Lokeren wijdt een tentoonstelling aan het Interneringscentrum Lokeren. Na de Tweede Wereldoorlog zaten hier meer dan 20.000 personen die beschuldigd waren van collaboratie of ervoor veroordeeld waren korte of langere tijd vast. Die gevangenen kwamen uit alle lagen van de bevolking, maar het kamp van Lokeren telde relatief veel vooraanstaanden uit de Vlaamse Beweging. Het is nog altijd een gevoelige kwestie.
Los van de aarde
Dit jaar is het 235 jaar geleden (21 november 1783) dat voor het eerst de mens zich aan de zwaartekracht wist te ontworstelen. Dat gebeurde met een heteluchtballon bedacht en gebouwd door de gebroeders Montgolfier uit Annonnay in Frankrijk. Ook al wat het een kort tochtje, er ontstond meteen een hype. Reden voor het Graafs Museum in Grave (NB) om een tentoonstelling rond het thema ballonvaren te organiseren.

Gewoon puissant rijk

06 september 2017 S. Krul

Twee bijzondere exposities in Noord-Nederland over welstand en fortuin. De oude academiestad Franeker en de voormalige Hanzestad Groningen laten hun voorouders pronken met familiewapens, zilver en kostbare schilderijen. De vooraanstaande leden van de Groningse bestuurderselite hadden doorgaans een huis in de stad en een borg in de Ommelanden of Veenkoloniën. De provincie Groningen telde zo ooit 200 borgen, riante paleisvilla’s met een lange bouwgeschiedenis en een exclusief interieur. Veel huizen zijn gesloopt (er zijn nog zestien te bewonderen), waarmee ook veel kunstschatten op drift raakten.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de schenking aan het Groninger Museum van een grote collectie antiek uit de eveneens gesloopte Hanckemaborg in Zuidhorn. Je kunt zo’n expositie gemakkelijk afdoen als particuliere regionale geschiedenis, maar de betekenis is universeel: de toeschouwer is hier getuige van een verloren gegane pronkcultuur. Het pralen kan eindelijk bekeken worden. Het Groninger Museum als internationale kunsttempel blijkt hiervoor ook de perfecte locatie – al is de amateuristische animatie van de ooit zo mooie Hanckemaborg een gemiste kans.

 

 

Friese pronk is te zien in Franeker, waar Museum Martena na dertig jaar het echtpaar Sophia ‘Saepck’ van Vervou (1613-1671) en Wytze van Cammingha (1592-1640) weer tentoonstelt aan het publiek. Vakkundig geschilderd door Wybrand de Geest, zijn de manshoge portretten miniatuurreizen door de exclusiviteit. Dat er achter de façade veel leed en gekonkel schuilging, is van alle tijden.
(Jaap Krol)

GRONINGEN (NL)
Groninger Museum
Museumeiland 1
0031-50 36 66 555
www.groningermuseum.nl
Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800
Tot en met 12 november, di-zo 10-17

FRANEKER (NL)
Museum Martena
Voorstraat 35
0031-51 73 92 192
www.museummartena.nl
Wie het breed heeft… Sophia en Wytze zijn weer thuis (De Friese Marten en Oopjen!)
Tot en met 5 november, di-zo 11-17

Lees nog veel meer tentoonstellingstips in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Klopt het clichébeeld wel?

Alleen zestigplussers hebben de veelbesproken jaren zestig meegemaakt. Geert Buelens (van 1971) hoort daar niet bij. Nostalgie blijft dus ver weg, en maar goed ook, want zeer onsixties zegt hijzelf. Een optimistische blik op de toekomst primeerde, in een decennium dat nu vooreerst love and peace van de hippies oproept, maar in werkelijkheid extreem gewelddadig was.

Lees verder

Kroniek

RFK neergeschoten

Vijftig jaar geleden. Woensdag de 5de juni 1968, enkele minuten na middernacht. Met een grote lach op zijn gezicht stapt senator Robert (Bobby) Fitzgerald Kennedy, het V-teken gevend, van het podium in de prachtige danszaal van het Ambassadorhotel in Los Angeles, op weg naar de persconferentie. Hij loopt binnendoor, door de keuken. Een fatale route, want daar treft hij Sirhan Sirhan.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder