Stelling

Het oprukkend gebruik van de Engelse taal in musea is publieksvijandig

Stem

Agenda

Naar de Oost en de West
In het Nationaal Archief te Den Haag ligt 1,2 kilometer aan archiefstukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgeslagen. De tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ is dus slechts een fractie, die niettemin een wijde wereld opent. Geen romantisch jongensboek, wel een duizelingwekkende reis.
Het kleine leven
Het Brusselse Hallepoortmuseum neemt met de nieuwe tentoonstelling Little Life de bezoeker mee naar een kleine wereld, die op wonderlijke wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeldt. Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… het dagelijkse leven blijkt voor het kinderspel een onuitputtelijke inspiratiebron.

Gewoon puissant rijk

06 september 2017 skrul

Twee bijzondere exposities in Noord-Nederland over welstand en fortuin. De oude academiestad Franeker en de voormalige Hanzestad Groningen laten hun voorouders pronken met familiewapens, zilver en kostbare schilderijen. De vooraanstaande leden van de Groningse bestuurderselite hadden doorgaans een huis in de stad en een borg in de Ommelanden of Veenkoloniën. De provincie Groningen telde zo ooit 200 borgen, riante paleisvilla’s met een lange bouwgeschiedenis en een exclusief interieur. Veel huizen zijn gesloopt (er zijn nog zestien te bewonderen), waarmee ook veel kunstschatten op drift raakten.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de schenking aan het Groninger Museum van een grote collectie antiek uit de eveneens gesloopte Hanckemaborg in Zuidhorn. Je kunt zo’n expositie gemakkelijk afdoen als particuliere regionale geschiedenis, maar de betekenis is universeel: de toeschouwer is hier getuige van een verloren gegane pronkcultuur. Het pralen kan eindelijk bekeken worden. Het Groninger Museum als internationale kunsttempel blijkt hiervoor ook de perfecte locatie – al is de amateuristische animatie van de ooit zo mooie Hanckemaborg een gemiste kans.

 

 

Friese pronk is te zien in Franeker, waar Museum Martena na dertig jaar het echtpaar Sophia ‘Saepck’ van Vervou (1613-1671) en Wytze van Cammingha (1592-1640) weer tentoonstelt aan het publiek. Vakkundig geschilderd door Wybrand de Geest, zijn de manshoge portretten miniatuurreizen door de exclusiviteit. Dat er achter de façade veel leed en gekonkel schuilging, is van alle tijden.
(Jaap Krol)

GRONINGEN (NL)
Groninger Museum
Museumeiland 1
0031-50 36 66 555
www.groningermuseum.nl
Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800
Tot en met 12 november, di-zo 10-17

FRANEKER (NL)
Museum Martena
Voorstraat 35
0031-51 73 92 192
www.museummartena.nl
Wie het breed heeft… Sophia en Wytze zijn weer thuis (De Friese Marten en Oopjen!)
Tot en met 5 november, di-zo 11-17

Lees nog veel meer tentoonstellingstips in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Tussen medailles en pantserauto’s

Militaire attachés zijn deels diplomaat, deels spion. In vredestijd kan het een luxueus leventje zijn, in oorlogstijd wat minder. Andrej Prezjbjano (1885-1963), kapitein van de tsaristische gardecavalerie, werd begin september 1914 door de Russische militaire attaché in Frankrijk doorgestuurd naar het hoofdkwartier van het Belgisch leger. Hij kon natuurlijk in zijn raarste dromen niet bevroeden dat een paar jaar later in zijn vaderland de hel zou losbreken, en zijn positie dramatisch veranderde.

Lees verder

Kroniek

Held van Peotillos

Tweehonderd jaar geleden, op 11 november 1817, stierf de vrijheidsstrijder Francisco Javier Mina voor het vuurpeloton. Mina was een Spaanse militair die vocht als guerrillastrijder in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog en later de kant koos van Mexico in de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder