Stelling

De woorden 'passie' en 'kids' zouden verboden moeten worden.

Stem

Agenda

Gevangen na de oorlog
Het Stadsmuseum te Lokeren wijdt een tentoonstelling aan het Interneringscentrum Lokeren. Na de Tweede Wereldoorlog zaten hier meer dan 20.000 personen die beschuldigd waren van collaboratie of ervoor veroordeeld waren korte of langere tijd vast. Die gevangenen kwamen uit alle lagen van de bevolking, maar het kamp van Lokeren telde relatief veel vooraanstaanden uit de Vlaamse Beweging. Het is nog altijd een gevoelige kwestie.
Los van de aarde
Dit jaar is het 235 jaar geleden (21 november 1783) dat voor het eerst de mens zich aan de zwaartekracht wist te ontworstelen. Dat gebeurde met een heteluchtballon bedacht en gebouwd door de gebroeders Montgolfier uit Annonnay in Frankrijk. Ook al wat het een kort tochtje, er ontstond meteen een hype. Reden voor het Graafs Museum in Grave (NB) om een tentoonstelling rond het thema ballonvaren te organiseren.

Boekenschat onaangeroerd

06 september 2017 S. Krul

‘Het leek alsof een teletijdmachine me naar het einde van de 18de eeuw had gekatapulteerd’, herinnert veilingmeester en bibliofiel Henri Godts van het gelijknamige Brusselse veilinghuis zich. Op vraag van de familie was hij een kamer in een patriciërswoning in Bouillon binnengetreden waar alles bijna twee eeuwen intact was gebleven. Niet alleen de 182 boeken, maar ook de tafels, stoelen en zetels waren uit respect voor het geschreven woord en kennis onaangeroerd.

‘Ik was vooral getroffen door de authenticiteit en de sfeer die er heerste’, aldus Godts. De bibliotheek was het levenswerk van een intellectueel, op de vlucht voor de Franse Revolutie die zich in het Frans-Belgische grensstadje had gevestigd. De man had een duidelijke voorliefde voor exotische reisverhalen en ontdekkingstochten, naast boeken over recht, geneeskunde en wetenschappen.
De boeken waren niet alleen zeldzaam maar ook in perfecte staat alsof ze rechtstreeks van de uitgeverij kwamen, genaaid onder kleurpapieren omslag en onafgesneden. Godts had twee dagen nodig om alle werken zorgvuldig te inventariseren.
Het veilinghuis schatte de opbrengst van de openbare verkoop op 30.000 tot 45.000 euro; de collectie is afgehamerd op het bedrag van 75.000 euro. Dat de unieke verzameling niet als één lot is aangeboden, maar verspreid is geraakt over tientallen kopers, vindt de veilingmeester geen probleem: ‘Dat is nu eenmaal het lot van verzamelingen. Op een bepaald ogenblik vallen die uit elkaar, tot vreugde van andere verzamelaars die op zoek zijn naar ontbrekende stukken voor hun collectie’.
(Luc Minten)

Lees nog meer interessant historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Klopt het clichébeeld wel?

Alleen zestigplussers hebben de veelbesproken jaren zestig meegemaakt. Geert Buelens (van 1971) hoort daar niet bij. Nostalgie blijft dus ver weg, en maar goed ook, want zeer onsixties zegt hijzelf. Een optimistische blik op de toekomst primeerde, in een decennium dat nu vooreerst love and peace van de hippies oproept, maar in werkelijkheid extreem gewelddadig was.

Lees verder

Kroniek

RFK neergeschoten

Vijftig jaar geleden. Woensdag de 5de juni 1968, enkele minuten na middernacht. Met een grote lach op zijn gezicht stapt senator Robert (Bobby) Fitzgerald Kennedy, het V-teken gevend, van het podium in de prachtige danszaal van het Ambassadorhotel in Los Angeles, op weg naar de persconferentie. Hij loopt binnendoor, door de keuken. Een fatale route, want daar treft hij Sirhan Sirhan.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder