Stelling

Erdogan-nationalisme is niet erger dan Trump-nationalisme

Stem

Agenda

Weg naar de stad
Als hoofdstad van de Europese Unie telt het stedelijk gebied Brussel op dit moment 1,8 miljoen inwoners. Met 180 nationaliteiten is het met recht een wereldstad. De tentoonstelling Gastvrij Brussel? / Bruxelles terre d’accuil? in het Joods Museum van België belicht de geschiedenis en actualiteit van de Brusselse migratie.
Dansen met de vijand
De Joodse Roosje Glaser is een jonge vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ze is een succesvolle danseres. Tijdens de eerste jaren van de oorlog probeert Roosje haar beroemde dansschool lang overeind te houden en ze trekt zich zo min mogelijk aan van anti-Joodse maatregelen. Dan wordt ze verraden door zowel haar ex-man als door haar minnaar, en wordt gedeporteerd.

Boekenschat onaangeroerd

06 september 2017 skrul

‘Het leek alsof een teletijdmachine me naar het einde van de 18de eeuw had gekatapulteerd’, herinnert veilingmeester en bibliofiel Henri Godts van het gelijknamige Brusselse veilinghuis zich. Op vraag van de familie was hij een kamer in een patriciërswoning in Bouillon binnengetreden waar alles bijna twee eeuwen intact was gebleven. Niet alleen de 182 boeken, maar ook de tafels, stoelen en zetels waren uit respect voor het geschreven woord en kennis onaangeroerd.

‘Ik was vooral getroffen door de authenticiteit en de sfeer die er heerste’, aldus Godts. De bibliotheek was het levenswerk van een intellectueel, op de vlucht voor de Franse Revolutie die zich in het Frans-Belgische grensstadje had gevestigd. De man had een duidelijke voorliefde voor exotische reisverhalen en ontdekkingstochten, naast boeken over recht, geneeskunde en wetenschappen.
De boeken waren niet alleen zeldzaam maar ook in perfecte staat alsof ze rechtstreeks van de uitgeverij kwamen, genaaid onder kleurpapieren omslag en onafgesneden. Godts had twee dagen nodig om alle werken zorgvuldig te inventariseren.
Het veilinghuis schatte de opbrengst van de openbare verkoop op 30.000 tot 45.000 euro; de collectie is afgehamerd op het bedrag van 75.000 euro. Dat de unieke verzameling niet als één lot is aangeboden, maar verspreid is geraakt over tientallen kopers, vindt de veilingmeester geen probleem: ‘Dat is nu eenmaal het lot van verzamelingen. Op een bepaald ogenblik vallen die uit elkaar, tot vreugde van andere verzamelaars die op zoek zijn naar ontbrekende stukken voor hun collectie’.
(Luc Minten)

Lees nog meer interessant historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rosa Luxemburg van Hoorn

‘Het is niet nodig te hopen om te ondernemen noch te slagen om te volharden’. Deze gevleugelde uitspraak dringt zich op bij kennismaking met dit strijdbare leven. Tegen een overmacht van ‘linkse verraders’ en ‘rechtse onderdrukkers’ houdt Trien de revolutionaire strijd hoog. Tegen de argwaan van haar omgeving in propageert ze ijverig gezinsplanning als noodzakelijke weg naar emancipatie.

Lees verder

Kroniek

Rusland Gregoriaans

Honderd jaar geleden, op 14 februari 1918, voerde als een van de laatste landen ook Rusland de Gregoriaanse kalender in, zo’n 340 jaar nadat de paus met die naam de kalenderafwijking in de Juliaanse kalender had rechtgezet. De christelijke kalender moet, om het seizoensritme (‘tropische kalender’) secuur te volgen, schrikkeljaren gebruiken voor correctie. De Gregoriaanse kalender doe dat beter dan de Juliaanse. Als een land overstapte, sloeg het meteen een aantal dagen over, in het begin tien, bij de Russen al dertien.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder