Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Boekenschat onaangeroerd

06 september 2017 Siebrand Krul

‘Het leek alsof een teletijdmachine me naar het einde van de 18de eeuw had gekatapulteerd’, herinnert veilingmeester en bibliofiel Henri Godts van het gelijknamige Brusselse veilinghuis zich. Op vraag van de familie was hij een kamer in een patriciërswoning in Bouillon binnengetreden waar alles bijna twee eeuwen intact was gebleven. Niet alleen de 182 boeken, maar ook de tafels, stoelen en zetels waren uit respect voor het geschreven woord en kennis onaangeroerd.

‘Ik was vooral getroffen door de authenticiteit en de sfeer die er heerste’, aldus Godts. De bibliotheek was het levenswerk van een intellectueel, op de vlucht voor de Franse Revolutie die zich in het Frans-Belgische grensstadje had gevestigd. De man had een duidelijke voorliefde voor exotische reisverhalen en ontdekkingstochten, naast boeken over recht, geneeskunde en wetenschappen.
De boeken waren niet alleen zeldzaam maar ook in perfecte staat alsof ze rechtstreeks van de uitgeverij kwamen, genaaid onder kleurpapieren omslag en onafgesneden. Godts had twee dagen nodig om alle werken zorgvuldig te inventariseren.
Het veilinghuis schatte de opbrengst van de openbare verkoop op 30.000 tot 45.000 euro; de collectie is afgehamerd op het bedrag van 75.000 euro. Dat de unieke verzameling niet als één lot is aangeboden, maar verspreid is geraakt over tientallen kopers, vindt de veilingmeester geen probleem: ‘Dat is nu eenmaal het lot van verzamelingen. Op een bepaald ogenblik vallen die uit elkaar, tot vreugde van andere verzamelaars die op zoek zijn naar ontbrekende stukken voor hun collectie’.
(Luc Minten)

Lees nog meer interessant historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder