Stelling

Het oprukkend gebruik van de Engelse taal in musea is publieksvijandig

Stem

Agenda

Naar de Oost en de West
In het Nationaal Archief te Den Haag ligt 1,2 kilometer aan archiefstukken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgeslagen. De tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ is dus slechts een fractie, die niettemin een wijde wereld opent. Geen romantisch jongensboek, wel een duizelingwekkende reis.
Het kleine leven
Het Brusselse Hallepoortmuseum neemt met de nieuwe tentoonstelling Little Life de bezoeker mee naar een kleine wereld, die op wonderlijke wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeldt. Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… het dagelijkse leven blijkt voor het kinderspel een onuitputtelijke inspiratiebron.

Boekenschat onaangeroerd

06 september 2017 skrul

‘Het leek alsof een teletijdmachine me naar het einde van de 18de eeuw had gekatapulteerd’, herinnert veilingmeester en bibliofiel Henri Godts van het gelijknamige Brusselse veilinghuis zich. Op vraag van de familie was hij een kamer in een patriciërswoning in Bouillon binnengetreden waar alles bijna twee eeuwen intact was gebleven. Niet alleen de 182 boeken, maar ook de tafels, stoelen en zetels waren uit respect voor het geschreven woord en kennis onaangeroerd.

‘Ik was vooral getroffen door de authenticiteit en de sfeer die er heerste’, aldus Godts. De bibliotheek was het levenswerk van een intellectueel, op de vlucht voor de Franse Revolutie die zich in het Frans-Belgische grensstadje had gevestigd. De man had een duidelijke voorliefde voor exotische reisverhalen en ontdekkingstochten, naast boeken over recht, geneeskunde en wetenschappen.
De boeken waren niet alleen zeldzaam maar ook in perfecte staat alsof ze rechtstreeks van de uitgeverij kwamen, genaaid onder kleurpapieren omslag en onafgesneden. Godts had twee dagen nodig om alle werken zorgvuldig te inventariseren.
Het veilinghuis schatte de opbrengst van de openbare verkoop op 30.000 tot 45.000 euro; de collectie is afgehamerd op het bedrag van 75.000 euro. Dat de unieke verzameling niet als één lot is aangeboden, maar verspreid is geraakt over tientallen kopers, vindt de veilingmeester geen probleem: ‘Dat is nu eenmaal het lot van verzamelingen. Op een bepaald ogenblik vallen die uit elkaar, tot vreugde van andere verzamelaars die op zoek zijn naar ontbrekende stukken voor hun collectie’.
(Luc Minten)

Lees nog meer interessant historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Tussen medailles en pantserauto’s

Militaire attachés zijn deels diplomaat, deels spion. In vredestijd kan het een luxueus leventje zijn, in oorlogstijd wat minder. Andrej Prezjbjano (1885-1963), kapitein van de tsaristische gardecavalerie, werd begin september 1914 door de Russische militaire attaché in Frankrijk doorgestuurd naar het hoofdkwartier van het Belgisch leger. Hij kon natuurlijk in zijn raarste dromen niet bevroeden dat een paar jaar later in zijn vaderland de hel zou losbreken, en zijn positie dramatisch veranderde.

Lees verder

Kroniek

Held van Peotillos

Tweehonderd jaar geleden, op 11 november 1817, stierf de vrijheidsstrijder Francisco Javier Mina voor het vuurpeloton. Mina was een Spaanse militair die vocht als guerrillastrijder in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog en later de kant koos van Mexico in de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder