Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Spaanse dood

11 augustus 2017 Siebrand Krul

Verscheidene epidemieën kostten in de 16de eeuw nagenoeg alle Azteken het leven. Genetici zijn bijna zeker van de oorzaak. Toen Hernán Cortéz in 1519 voet aan Mexicaanse wal zette, leefden daar zo’n 25 miljoen mensen. Binnen een eeuw was dat tot een miljoen gereduceerd. Wetenschappers weten al lang dat door de Spanjaarden meegebrachte ziekten de hoofdoorzaken waren. Maar welke?

Archeogeneticus Johannes Krause van het Max Planckinstituut zegt dat in elk geval salmonella verantwoordelijk was. Zijn team onderzocht het DNA uit de tanden van 29 slachtoffers van de epidemie van 1545, begraven in de zuidelijke hooglanden van Mexico. Opvallend is dat de sporen wijzen op een salmonellastam die tot op de dag van vandaag actief is, met name in ontwikkelingslanden: Salmonella Paratyphi C. Deze veroorzaakt hoge koorts, huiduitslag en ernstige diarree. Zonder behandeling bezwijkt vijftien procent van de getroffenen.
Krause weet zeker dat de salmonellastam door de Spanjaarden naar Midden-Amerika is gebracht; een oudere Britse studie bevestigt dat. De bewuste stam waart sinds 1200 door Europa. Europeanen kunnen daardoor wel drager zijn, maar hoeven er niet ziek door te worden. Zodoende kunnen de ziektekiemen onbewust zijn geëmigreerd.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder