Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Romeinse metro

11 augustus 2017 Siebrand Krul

Sasha Trubetskoy, een student statistiek aan de Universiteit van Chicago, heeft een hartstocht voor geografie en data. Deze komen mooi samen in een ‘metrokaart’ van het Romeinse Rijk. Trubetskoy ging aan de slag met het in kaart brengen van de belangrijkste wegen uit het jaar 125, toen het Romeinse wegennetwerk op zijn hoogtepunt was. Om de kaart overzichtelijk te houden koos Trubetskoy voor een bijzondere opmaak: die van een metrokaart.

Alle wegen leiden naar Rome. Zeker zo’n 2000 jaar geleden toen de Romeinen heersten over een groot deel van Europa en Noord-Afrika. Een belangrijke factor daarbij was het uitgebreide wegennetwerk dat ze aan lieten leggen. Hierdoor konden troepen soldaten en handelskaravanen zich snel verplaatsen binnen het rijk.
Met de kaart is het voor de kijker makkelijk om de lijnen te volgen en de belangrijkste knooppunten en steden halverwege te bekijken. Elke weg heeft zijn eigen kleur en waar mogelijk zijn eigen naam. We kennen nog de namen van enkele van die beroemde wegen als de Via Appia en de Via Militaris. Op andere plaatsen bedacht de ontwerper een passende naam. Zoals Via Sucinaria (Amberweg) voor de route van de Baltische staten naar Rome.
Niet alle wegen uit die tijd hebben een plek gevonden op de kaart, zeker niet die in het tegenwoordige Italië, waar het wegennetwerk behoorlijk fijnmazig was. Alleen de belangrijkste wegen hebben een plek op de kaart gekregen. Zo geeft deze een goed beeld van hoe groot en machtig het Romeinse Rijk was. Meer info over het maken van deze kaart is te vinden ophttp://sashat.me/2017/06/03/roman-roads/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder