Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Levende wrakbescherming

25 juli 2017 Siebrand Krul

Een bijzondere manier om scheepswrakken te beschermen: levende dieren. Deze zomer doen maritiem archeologen in de Waddenzee proeven met schelpdieren om erfgoed onder water te behouden. Ze leveren, naar men hoopt, daarbij ook nog eens meerwaarde voor de biologische rijkdom van de Waddenzee. De eerste materialen zijn aangebracht op het scheepswrak Burgzand Noord 4. In dit 18de-eeuws wrak werden eerder tonnen koffie, stuthout en kakkerlakken aangetroffen.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Programma naar een Rijke Waddenzee, de uitvoerders, vermoeden dat het om een West-Indiëvaarder gaat, maar dat is nooit vastgesteld. Na het laatste waarderend onderzoek in 2001, waarbij een aantal proefsleuven zijn gegraven, is deze vindplaats afgedekt met steigergaas. Dit wrak ligt het in het gebied van het rijksmonument ‘Burgzand Noord’ bij Texel, waar veel houten wrakken uit de 18de eeuw liggen. Hier was vroeger de Rede van Texel, het voorportaal voor de haven van Amsterdam. Op deze locatie zijn in de loop van de eeuwen veel schepen vergaan en het gebied is internationaal befaamd vanwege de grote aantallen goed geconserveerde scheepswrakken.

 

Maritiem archeologen prepareren een kokosmat die later over het scheepswrak gelegd wordt. (Foto Paul Voorthuis, Highzone Photography)

 

Paalworm

De bodem van de Waddenzee is beweeglijk in dit gebied, waardoor wrakken onder het zand vandaan komen. De wrakken dreigen aangetast te worden, vooral door de paalworm. Daarom beschermt de Rijksdienst ze door ze af te dekken. Dat gebeurt sinds de jaren negentig met steigergaas. Uit onderzoek blijkt echter dat dit gaas kwetsbaar is. Door sterke stroming en soms ook door visserij raken ze beschadigd. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk. Het zou dus beter zijn als het gaas afgedekt zou worden met een sterker materiaal.
Daarom bevestigen de Rijksdienst en het Programma naar een Rijke Waddenzee nu als experiment materialen waarop naar verwachting schelpdieren, vooral mosselen, gaan groeien. Diverse materialen (zoals mossel-invangtouw, het zogenoemde Christmas rope, en kokosmatten) worden het komende jaar uitgeprobeerd. Uit onderzoek moet blijken wat het beste werkt. Als er op deze manier inderdaad mosselbanken op de wrakken ontstaan, zijn ze extra beschermd én is de onderwaternatuur van de Waddenzee weer wat rijker geworden.
Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=7B9E_rohRbE&feature=youtu.be

(Openingsbeeld: De kokosmat wordt te water gelaten. (Foto Paul Voorthuis, Highzone Photography))


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder