Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hobby Lobby fraude

25 juli 2017 Siebrand Krul

Aardewerktegels uit Turkije, stond op de papieren. Maar de vijf pakketten die de Amerikaanse douane in 2011 onderschepte bevatten iets heel anders: duizenden Mesopotamische kleizegels en kleitabletten met teksten in spijkerschrift. Afkomstig uit Irak, waar archeologische oudheden massaal illegaal worden opgegraven en het land uit gesmokkeld. De contrabande was gekocht door de christelijk geïnspireerde Amerikaanse interieur- en knutselwinkelketen Hobby Lobby.

Hobby Lobby, dat komend najaar een Museum van de Bijbel opent in Washington DC, heeft in New York een schikking met de federale justitie getroffen: de keten betaalt drie miljoen dollar boete en doet afstand van de oudheden.
Hobby Lobby kocht de 5.548 Iraakse artefacten in december 2010 voor 1,6 miljoen dollar van drie niet met name genoemde antiekhandelaren uit Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Ze werden als aardewerktegels naar drie verschillende winkelfilialen van Hobby Lobby in Oklahoma City verstuurd met als afzender Turkije. Een aparte zending met kleizegels kwam zogenaamd uit Israël. De betalingen werden op zeven verschillende rekeningen gestort. Ziet er niet helemaal argeloos en onwetend uit.

 

 

Fundamentalisten

De man achter de aankoop was Hobby Lobby-eigenaar Steve Green, een evangelisch christelijke miljardair die zijn geloof belijdt door christelijke boekhandels, films en goede doelen te financieren. In 2014 kreeg hij bij het Hooggerechtshof gelijk dat Hobby Lobby als christelijk familiebedrijf niet mee hoefde te betalen aan verzekerde anticonceptie voor zijn personeel.
Green reisde als voorzitter van het nieuwe bijbelmuseum in juli 2010 met een archeologisch expert naar Dubai om de partij Iraakse oudheden te inspecteren. Een tweede onafhankelijke adviseur wees hem er later op dat het aankopen van Iraakse oudheden riskant is omdat ze meestal illegaal zijn opgegraven, onder meer door Islamitische Staat, maar Green zette de aankoop door.

 

 

Plunderbuit

Je kunt niet concluderen dat Hobby Lobby indirect IS heeft gefinancierd, schrijft de Britse erfgoedexpert Donna Yates in haar blog. ‘Maar je kunt niet op de enorme schaal van Green oudheden verzamelen zonder vrijwel zeker een hoop plunderbuit op te kopen. Dat is in de branche algemeen bekend.’
Hobby Lobby zegt in een verklaring spijt te hebben. Het bedrijf was nieuw in de branche en begreep ‘de complexiteiten van het acquisitieproces’ nog niet. ‘Dat leidde tot enkele betreurenswaardige fouten.’ Yates veegt dit van tafel. ‘Zeggen dat je de wet niet hebt begrepen is geen excuus voor het overtreden ervan.’ Experts waarschuwden voor de risico’s. ‘Ze gingen er toch mee door.’
Het bedrijf belooft nu op te passen. Er komen aankoopregels en cursussen, en het bedrijf zal de komende achttien maanden elke drie maanden verslag uitbrengen aan Justitie. Want Green gaat door met verzamelen. ‘Onze passie voor de Bijbel blijft bestaan. We zullen alles doen wat we kunnen om objecten te conserveren die licht werpen op dit Geweldige Boek en ons begrip ervan vergroten.’
(Ben van Raaij/De Volkskrant)

(Openingsbeeld: Een Iraakse soldaat inspecteert in beslag genomen archeologische voorwerpen. (EPA)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder