Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Glorious past geen garantie

25 juli 2017 Siebrand Krul

De Brexit is sinds 29 maart 2017 officieel in gang gezet door de Britse premier Theresa May. Het belooft een spannende periode van twee jaar te worden waarbij Groot-Brittannië zijn eeuwenlange ‘perfide’ buitenlandpolitiek ten opzichte van het continent kan hernemen. Of gewoon verder zetten maar dan zonder de extra interne spanningen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Tussen 1973 en 2016 werd dat ook wel als een ‘disfunctioneel huwelijk’ bestempeld.

De ‘glorious past’ van het Empire, gecombineerd met de economische verloedering van de oude industriële regio’s, samen met leugenachtige informatie door het ‘leave’ kamp, hebben die relatie niet verbeterd. Ook niet in het Verenigd Koninkrijk trouwens, waar Schotland, grote delen van Noord-Ierland en enkele regio’s in Wales die de laatste decennia veel Europese subsidies kregen, liever in de EU waren gebleven. Sinds het referendum van 23 juni 2016 is het politieke spel, dat net na de Tweede Wereldoorlog in gang werd gezet door Winston Churchill, terug bij af. De golvende relatie van de Britse politici met Europese samenwerkingsverbanden en andere ‘grote’ Europese leiders tussen 1945 en 2016 wordt door Ollevier gepresenteerd in een mooie historische analyse. Dit relaas wordt door de VRT-journalist afgewisseld met vinger-aan-de-pols reacties op de Brexit die hij sprokkelde op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk. Die confrontatie met de historische golfslag maakt het interessanter dan alleen als hoofdstukbreker. Misschien moeten de Britten het proces eens omkeren, zoals de voormalige Britse eurosceptische politicus Michael Portillo: eerst Europa per trein verkennen en dan naar de Britse politiek, in plaats van omgekeerd?
(Harry van Royen)

Ivan Ollevier, Het gekroonde eiland. Het Verenigd Koninkrijk & de Brexit
Houtekiet, Antwerpen/Amsterdam 2017. 269 blz., € 21,99 ISBN 978 90 892 4542 7


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder