Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

‘Geel van kleur, met scheve ogen’

25 juli 2017 Siebrand Krul

Dat er ook Chinezen actief waren achter het westelijk front van de Eerste Wereldoorlog is min of meer vergeten. Honderd jaar na hun aankomst wordt hun verhaal in de Gasthuiskapel te Poperinge alsnog verteld. Wanneer China in 1917 bij de Eerste Wereldoorlog wordt betrokken, richten de Britten het Chinese Labour Corps (CLC) op om arbeidskrachten te werven.

In totaal zullen er tussen 1917 en 1920 ruim 95.000 Chinezen naar geallieerd Europa afreizen, waar ze worden ingezet voor de aanleg van (spoor)wegen, het graven van loopgraven en de aan- en afvoer van munitie. Na de wapenstilstand verrichten ze dienst bij het opruimen van de slagvelden en het aanleggen van oorlogsbegraafplaatsen. Al die tijd zijn de Chinezen ondergebracht in speciale kampementen, waarvan er enkele rond Poperinge zijn gevestigd.
De expositie ‘Vive Labeur’ (het motto van het korps) toont aan de hand van persoonlijke getuigenissen, prachtige foto’s en sporen in het landschap hoe een kleine minderheid met bijzondere gebruiken en tradities moet overleven in een dan nog zeer koloniaal denkend Europa. Bijgenaamd ‘koelies’ en ‘tsjings’ is hun ontvangst door de plaatselijke bevolking aanvankelijk vriendelijk, maar wordt die houding steeds vijandiger.
Uiteraard was het werk ook gevaarlijk. In Poperinge liggen zestig Chinezen begraven, als gevolg van Duitse bombardementen of ziekte. Mede voor hen zullen er op 15 november twee monumenten worden onthuld.
(Jaap Krol)

Vive Labeur. In het spoor van het Chinese Labour Corps 1917 – 2017
Tot en met 17 september, di-zo: 13-18 uur
Gasthuiskapel
Gasthuisstraat 1a, Poperinge
www.poperinge14-18.be

Lees nog meer interessante tip voor historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder