Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De onbevreesde leider

25 juli 2017 Siebrand Krul

Het blijft een fascinerend verhaal: onder leiding van Genghis Khan (1162-1227) slaagden enkele vrij onbeduidende Mongoolse stammen erin om binnen no time vrijwel heel Eurazië te veroveren. De expositie 'Genghis Khan, wereldveroveraar te paard' in het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soest toont de ongekende militaire slagkracht van de Mongolen en laat ons tegelijkertijd kennismaken met een verafgelegen en mysterieuze cultuur.

De latere heerser over het grootste rijk ooit werd geboren als Temüjin in de Borjigid-clan. Volgens de overlevering had hij een ‘bloedstolsel ter grootte van een knokkel’ in zijn vuist, zodat zijn leiderschap eigenlijk al was vastgelegd. De kleine nomadenstam leefde op dat moment op de steppen van Binnen-Azië, waar ze regelmatig conflicten uitvochten dan wel bondgenootschappen aangingen met andere, verwante stammen.
Tijdens zijn militaire en politieke vorming smeedde hij de ernstig verdeelde clans tot een eenheid, waarmee Temüjin in 1206 de titel ‘Genghis Khan’ verdiende, oftewel ‘sterke, krachtige en onbevreesde leider’. Hij ondernam drie succesvolle veldtochten en werd de onbetwiste heerser van het opkomende Mongoolse Rijk, dat zich tijdens zijn bewind uitstrekte van China tot de Kaspische Zee. Na Khans dood bereikten zijn erfgenamen Rusland en Oost-Europa, waarna het imperium werd verdeeld in vier ‘kanaten’. Vanaf 1335 brokkelde door onderlinge twist en chaos het imperium langzaam weer af.
Het is nog altijd een raadsel waarom Genghis Khan zich geroepen voelde zijn expansiedrift te volgen. Over het waarom van zijn successen bestaat minder twijfel. Als onverschrokken, maar uitmuntend strateeg had hij gedisciplineerde manschappen tot zijn beschikking, stond open voor buitenlandse kennis en technologie en was hij op godsdienstig gebied relatief tolerant. Feit is ook dat het militaire succes mede gelegen was in de nomadische trekcultuur en de volmaakte beheersing over het paard, zodat de legers enorm mobiel waren. Het transformeert de aanwezige hippische uitrusting, waaronder een gouden zadel, tot imponerend wapengerei.

 

Naast militaire objecten zoomt de expositie ook in op traditionele elementen uit de Mongoolse cultuur. Hierin functioneerden de sjamanen als de mediators tussen de oppergod Tenggeri, oftewel de ‘Eeuwige Blauwe Hemel’, en zijn de aanwezige zwepen, trommels en kostuums een tastbaar bewijs van hun macht.
Tot op de dag van vandaag leven er binnen de historische grenzen van Europa erfgenamen van de Mongolen. Zo kennen we de Krim-Tataren en woont er in het Pool-Russische-Litouwse grensgebied nog altijd een kleine minderheid (15.000 zielen) der Lipka-Tataren, met als bekendste nazaat acteur Charles Bronson.
(Jaap Krol)

Lees nog meer interessante tip voor historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!

Genghis Khan, wereldveroveraar te paard
Tot en met 27 augustus, di-zo 10-17
Nationaal Militair Museum (NMM)
Verlengde Paltzerweg 1, Soest
0031-85 00 36 000
ww.nmm.nl

 

Lees nog meer interessante tip voor historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder