Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Dan maar slopen

25 juli 2017 Siebrand Krul

Het witte hek en de lange, statige oprijlaan zullen ongetwijfeld behouden blijven. Maar voor de historische boerderij van de familie Wigboldus in Garmerwolde (prov. Groningen) is het lot duidelijk: het eeuwenoude pand gaat tegen de vlakte. Op de knieën gedwongen door jaren van aardbevingen vanwege de gaswinningen. Niet minder dan zeven boerengeneraties groeiden hier op, vertelt Jan Wigboldus. Hij is opvallend nuchter over het onvermijdelijke.

Wie vanaf de Rijksweg het dorp binnenkomt, ziet de markante boerderij aan de rechterkant tussen de weilanden liggen. ‘In verschillende verschijningsvormen heeft de boerderij hier vanaf eind 1700 gestaan. Begin 1800 is het voorhuis veranderd en in 1880 kwam de tweede schuur erbij.’, aldus Wigboldus.
Door de aardbevingen kreeg de boerderij jarenlang klap na klap te verduren, met alle gevolgen van dien. De schade is inmiddels dusdanig groot dat versterken geen optie meer is. ‘Dat was een van de weinige dingen waar we het met de NAM en schade-experts over eens zijn: hij is gewoon te zwaar beschadigd. Hier is meer nodig dan even herstel plegen’, vertelt Wigboldus, tevens voorzitter van het Groninger Gasberaad.

‘Het is beter zo’

Ondanks de rijke historie van het gebouw reageert Wigboldus opvallend weinig emotioneel op de aanstaande sloop. Dat heeft zo zijn redenen. ‘In het begin was het schrikken. Maar we zijn vijf jaar met de NAM bezig geweest om tot een oplossing te komen. En inmiddels wachten we al een jaar op de vergunning. Je bent er voor jezelf dus al een beetje aan gewend.’
‘Het is beter zo, ook voor het bedrijf. Zo kunnen we nog een extra generatie de kans geven om hier boer te worden.’
Na de sloop van het pand verrijst de nieuwe boerderij enkele tientallen meters verderop. Doordat het dorp in de loop der jaren uitgebreid werd, komt de bebouwing nu tot op zestig meter van het erf van Wigboldus. ‘Dat moet eigenlijk honderd meter zijn. Als je toch opnieuw bouwt, kun je dat ook direct veranderen.’
(RTV Noord)

(Openingsbeeld: Jan Wigboldus voor zijn opgegeven boerderij. (Foto RTV Noord/Wiebe Klijnstra))


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder