Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Steen voor steen

05 juli 2017 Siebrand Krul

Al meer dan tien jaar wordt er gewerkt aan de restauratie van het deel van de Chinese Muur bij Jiankou, zo'n zeventig kilometer ten noorden van Beijing. De bouwvakkers beginnen nu aan de derde fase van het werk. Het opknappen van dit stuk van zo'n kilometer is een lastige klus. Het gebied is namelijk onherbergzaam en steil.

Alleen muilezels kunnen via bergpaadjes de Grote Muur bereiken. Met zo’n vijftien stenen van tien kilo per stuk lopen ze af en aan. En dan moeten de stenen nog de muur op. Dat is mensenwerk. De muur wordt bijna steen voor steen gecontroleerd en gerestaureerd. Een monnikenwerk dat nog veel jaren zal vergen.

 

 

Tijdens de restauratie van de Grote Muur gaat ook nog wel eens wat mis. Vorig jaar stak een storm van kritiek op, nadat in het noorden van China een zevenhonderd jaar oud deel van de muur werd verstevigd met een dikke laag zand en beton. De Muur lijkt wel een asfaltweg, zeggen critici.

 

 

De Chinese overheid heeft daarom een wet opgesteld die de Muur moet beschermen. Voor beschadigen of slecht restaureren van het culturele erfgoed kunnen verdachten tien jaar cel krijgen.
(Reuters)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder