Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Landlopers Wortel en Merksplas

05 juli 2017 Siebrand Krul

Vorige maand opende het bezoekerscentrum in Merksplas-Kolonie (tussen Antwerpen en Breda), dat een belangrijke stop wordt op nieuwontwikkelde wandel- en fietsroutes langs het Vlaamse erfgoed. De kolonies, ook die in Nederland, staan in toenemende belangstelling. Er is tastbare geschiedenis te zien. De Vlaamse koloniegebouwen hebben een grondige renovatie ondergaan.

Op de nieuwe website www.kolonie57.be vind je mooie fiets en wandelroutes in de regio. Twee aanraders om de Kempense Kolonies te gaan verkennen zijn: voor fietsen (Landlopersroute, 57 km) en wandelen (wandellus ‘Gevangen tussen grens en groen’, 12,5 km). De voormalige landloperskolonies vormen een fascinerende mix van erfgoed, natuur en verhalen. Samen met de Nederlandse kolonies zijn ze kandidaat UNESCO werelderfgoed. In de zomer van 2019 zal hierover de beslissing vallen. In de buurt zijn sfeervolle, landelijk logies te vinden. Kijk hiervoor en alle overige informatie op www.kempen.be en je hebt alle ingrediënten voor een bijzonder weekendje weg bij elkaar.

 

 

Kolonie 5-7
Kolonie 5-7 bestaat uit Wortel- en Merksplas-Kolonie. Wortel werd als vijfde Kolonie opgericht, Merksplas als zevende. Beide Koloniën maken deel uit van de Koloniën van Weldadigheid. De Koloniën van Weldadigheid ontstonden aan het begin van de 19de eeuw als ambitieus sociaal experiment. Arme stedelingen werden naar deze uithoek gezonden om er te leven van de landbouw en nijverheid.

 

 

Bijna duizend hectare ‘woeste’ gronden werden in Hoogstraten en Merksplas door vele mensenhanden bewerkt tot landbouwgronden en bossen met keurige dreven en gebouwen. Na de Belgische onafhankelijkheid werden Wortel- en Merksplas-Kolonie overheidsinstellingen waar landlopers en bedelaars verplicht naartoe gestuurd werden. Waar in de Nederlandse kolonies nog diverse gevangenissen functioneren, verlieten de laatste ‘landlopers’ Wortel en Merksplas in 1993.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder