Stelling

Hobby-archeologen verrijken onze geschiedenis

Stem

Agenda

Oorlog in Vlaanderen
Het is honderd jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper plaatsvond, ook wel de Slag bij Passendale genoemd. Ingezet door de internationale geallieerde coalitie als mijnenslag met als einddoel de controle over de grote havengebieden, werd het een bloedige strijd om een paar kilometer klei. In de Vlaamse Westhoek wordt het beruchte jaar herdacht met zes tentoonstellingen, waaronder een in de Koninklijke Zaal van het In Flanders Field Museum te Ieper.
Gewoon puissant rijk
Twee bijzondere exposities in Noord-Nederland over welstand en fortuin. De oude academiestad Franeker en de voormalige Hanzestad Groningen laten hun voorouders pronken met familiewapens, zilver en kostbare schilderijen. De vooraanstaande leden van de Groningse bestuurderselite hadden doorgaans een huis in de stad en een borg in de Ommelanden of Veenkoloniën. De provincie Groningen telde zo ooit 200 borgen, riante paleisvilla’s met een lange bouwgeschiedenis en een exclusief interieur. Veel huizen zijn gesloopt (er zijn nog zestien te bewonderen), waarmee ook veel kunstschatten op drift raakten.

Landlopers Wortel en Merksplas

05 juli 2017 skrul

Vorige maand opende het bezoekerscentrum in Merksplas-Kolonie (tussen Antwerpen en Breda), dat een belangrijke stop wordt op nieuwontwikkelde wandel- en fietsroutes langs het Vlaamse erfgoed. De kolonies, ook die in Nederland, staan in toenemende belangstelling. Er is tastbare geschiedenis te zien. De Vlaamse koloniegebouwen hebben een grondige renovatie ondergaan.

Op de nieuwe website www.kolonie57.be vind je mooie fiets en wandelroutes in de regio. Twee aanraders om de Kempense Kolonies te gaan verkennen zijn: voor fietsen (Landlopersroute, 57 km) en wandelen (wandellus ‘Gevangen tussen grens en groen’, 12,5 km). De voormalige landloperskolonies vormen een fascinerende mix van erfgoed, natuur en verhalen. Samen met de Nederlandse kolonies zijn ze kandidaat UNESCO werelderfgoed. In de zomer van 2019 zal hierover de beslissing vallen. In de buurt zijn sfeervolle, landelijk logies te vinden. Kijk hiervoor en alle overige informatie op www.kempen.be en je hebt alle ingrediënten voor een bijzonder weekendje weg bij elkaar.

 

 

Kolonie 5-7
Kolonie 5-7 bestaat uit Wortel- en Merksplas-Kolonie. Wortel werd als vijfde Kolonie opgericht, Merksplas als zevende. Beide Koloniën maken deel uit van de Koloniën van Weldadigheid. De Koloniën van Weldadigheid ontstonden aan het begin van de 19de eeuw als ambitieus sociaal experiment. Arme stedelingen werden naar deze uithoek gezonden om er te leven van de landbouw en nijverheid.

 

 

Bijna duizend hectare ‘woeste’ gronden werden in Hoogstraten en Merksplas door vele mensenhanden bewerkt tot landbouwgronden en bossen met keurige dreven en gebouwen. Na de Belgische onafhankelijkheid werden Wortel- en Merksplas-Kolonie overheidsinstellingen waar landlopers en bedelaars verplicht naartoe gestuurd werden. Waar in de Nederlandse kolonies nog diverse gevangenissen functioneren, verlieten de laatste ‘landlopers’ Wortel en Merksplas in 1993.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Klanktovenaar in de schaduw

Toen Ry Cooder in 2009 zijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste concerten in de Lage Landen gaf, was de cirkel rond. In Nederland boekte hij namelijk in 1972 zijn eerste commerciële succes met een album dat gaat over de Dust Bowl en de Grote Depressie. Zijn empathie voor de kleine man had hij thuis – een communistisch nest van Europese migranten- meegekregen. Gitaar spelen leerde hij al zeer jong na een ongeluk waarbij hij een oog verloor.

Lees verder

Kroniek

Ont-brekend glas

De kranten melden begin september 1947, nu zeventig jaar geleden, dat drie jaar na de bevrijding van Nijmegen, een groot deel van de inwoners nog altijd verstoken is van glas in hun woningen. Dezer dagen echter, kreeg de gemeente de beschikking over 1.500 m2 glas. Hiervan kunnen alle woningen voor de winter van glas worden voorzien. Rijk en gemeente zullen hen, die de direct te maken kosten niet kunnen betalen, financieel tegemoet komen. Op de foto de door gallieerde bommen verwoeste binnenstad met op de achtergrond de Waalburg.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder