Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Aardappeloproer 1917

05 juli 2017 Siebrand Krul

Nederland was in de Eerste Wereldoorlog neutraal, maar kreeg gaande het strijdgewoel toenemend hinder. De zeeblokkade van Duitsland leidde tot voedseltekorten. Eind juni 1917 waren in Amsterdam de aardappelen op, toen het gerucht ging dat in de Prinsengracht een schip vol aardappelen lag aangemeerd, bestemd voor het leger. Dat was aanleiding voor een bloedige veldslag. Vrouwen speelden een hoofdrol.

Vrouwen uit de volkswijken verzamelden zich en plunderden het schip, en aansluitend treinwagons met voedsel op de Oostelijke Eilanden. Het gemeentebestuur benadrukte dat er geen voedselprobleem was, want er was bijvoorbeeld genoeg rijst voorhanden, een prima alternatief. Maar dat bliefden de Amsterdammers niet; voer dat maar aan de soldaten.

 

De aardappelschepen aan de Prinsengracht in Amsterdam.

 

De onrust zwol aan, er braken stakingen uit en vrouwengroepen werden almaar brutaler. Het gemeentebestuur was echter gebonden aan de strenge rantsoeneringswetten van minister Posthumus, bedoeld voor een eerlijker verdeling van wat aan voedsel beschikbaar was, en het voorkomen van zwarte handel.

 

Stakende arbeiders op Kattenburg, Amsterdam.

 

Uiteindelijk zag de stad zich genoodzaakt om het leger in te zetten om de onrust te bezweren. Op het Haarlemmerplein brak daardoor op 5 juli 1917 een vuurgevecht los: het leger schoot met scherp op stakende arbeiders. Op diverse plekken in Amsterdam liep het uit de hand en uiteindelijk vielen er negen doden en 114 gewonden.

 

Op het Museumplein werden de soldaten gelegerd die de opstand moesten neerslaan. Op de achtergrond het Rijksmuseum.

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder