Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rondjes om de kerk

14 juni 2017 Siebrand Krul

Omdat het officiële wielermuseum te Roeselare wegens verbouwing is gesloten, is er in de naburige Paterskerk een speciale tentoonstelling te zien: Koers is religie. Tot in ieder geval eind 2017 wordt hier de geschiedenis van het wielrennen van een religieuze dimensie voorzien. Nederlanders zijn altijd een beetje jaloers op de Belgische wielercultuur. De enige klassieker van betekenis, de Amstel Gold Race, heeft geen enkele bijnaam, terwijl de Ronde van Vlaanderen liefkozend ‘de Ronde’, ‘Vlaanderens Mooiste’ of ‘de Hoogmis’ wordt genoemd.

Met de naam ‘Hoogmis’ wordt verwezen naar de intensieve relatie dan wel parallel tussen de katholieke cultuur en de wielersport.
Wat de parallel betreft: in de Paterskerk vertelt een heuse kruisweg de lijdensweg van elke wielrenner. Daarnaast zijn de kapellen ingericht als pelgrimageplaatsen, die de grote wielerthema’s in beeld brengen. Zo zijn er beeldverhalen over de vroege kermiskoersen, het kluizenaarsleven van de renner, de doping als zonde – die geheel in de katholieke traditie wordt gevolgd door biecht en vergeving – en de bijgelovigheid van veel coureurs.
En het noodlot. Helaas. Het tragische verhaal van Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré uit Roeselare, die tijdens een kermiskoers in 1971 op 22-jarige leeftijd verongelukte, is slechts een pagina uit een lang en zwart boek, waar meer recent ook Wouter Weylandt (2011) en Fabio Casartelli (1995) in zijn opgenomen. De restanten van Monseré’s fiets – stuur, naaf – zijn in hun stalen eenvoud aangrijpende relieken. Het centraal in de ruimte opgestelde en beeldbepalende Croix de Fer, gemaakt van talloze fietsframes, is daarmee een net zo imponerend als duister symbool.

 

Lijdensweg van het wielrennen. Statie XIII: Jezus wordt van het kruis gehaald. (Wielermuseum Roeselare)

 

Gelukkig is er veel afleiding in de Paterskerk. De enorme verzameling wielertricots (‘wielergewaden’) die achter het altaar hangen vormen samen met de vele racefietsen (‘peloton van wielergoden’) een eregalerij, waarin sportgeschiedenis en nostalgie samenkomen. Sommige van deze heiligheden zijn al bijna honderd jaar oud, maar iedere wielerliefhebber bezit natuurlijk een absolute leeftijd en zal het shirt van zijn of haar leven meteen herkennen.
Misschien is het geheim van wielrennen wel dat wielrenners ondanks hun uitzonderlijke prestaties zo benaderbaar zijn voor de volgers. Zij zoeken naar moddersporen, voelen aan de trappers en kunnen het zweet bij wijze van spreken ruiken. Ondertussen dromen ze van grote overwinningen, want de identificatie met de wielrenner is slechts een kwestie van trappen. Koers is religie gaat over heroïek en dood, straf en vergiffenis, roem en afzien in zowel de smalste als breedste zin van het woord. Wielrennen – cultuur of niet – is het leven zelf, elk seizoen opnieuw.
(Jaap Krol)

Roeselare (B)
Wielermuseum/Paterskerk
Delaerestraat 33
0032-51 26 96 00
www.koersisreligie.be
Koers is religie. Tot eind 2017, ma-zo 10-17, open op feestdagen (vanaf oktober ma-za 10-17)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder