Stelling

Een onafhankelijk Koerdistan brengt vrede en stabiliteit in de Midden-Oosten

Stem

Agenda

Petrusretabel
In het Leuvense museum M loopt een bijzondere tentoonstelling: 'Over de grens. Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen'. Zo’n 95 sculpturen zijn van het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken verhuisd naar Leuven, waaronder een loodzwaar Petrusretabel. De fragiele houten details vergen een heel omzichtige behandeling. Petrusretabels zijn zeldzaam geworden.
Maritieme innovaties
De Lage Landen zijn van oudsher sterk afhankelijk van de zee. Geen wonder dat overzeese handel, de marine en visserij er zo’n grote rol spelen. En dat maritieme innovatie op grote belangstelling kunnen rekenen. In het Amsterdamse Scheepvaartmuseum loopt nu een tentoonstelling ‘Gamechangers | maritieme innovaties’ met accent op 25 spraakmaken vernieuwingen.

Rondjes om de kerk

14 juni 2017 skrul

Omdat het officiële wielermuseum te Roeselare wegens verbouwing is gesloten, is er in de naburige Paterskerk een speciale tentoonstelling te zien: Koers is religie. Tot in ieder geval eind 2017 wordt hier de geschiedenis van het wielrennen van een religieuze dimensie voorzien. Nederlanders zijn altijd een beetje jaloers op de Belgische wielercultuur. De enige klassieker van betekenis, de Amstel Gold Race, heeft geen enkele bijnaam, terwijl de Ronde van Vlaanderen liefkozend ‘de Ronde’, ‘Vlaanderens Mooiste’ of ‘de Hoogmis’ wordt genoemd.

Met de naam ‘Hoogmis’ wordt verwezen naar de intensieve relatie dan wel parallel tussen de katholieke cultuur en de wielersport.
Wat de parallel betreft: in de Paterskerk vertelt een heuse kruisweg de lijdensweg van elke wielrenner. Daarnaast zijn de kapellen ingericht als pelgrimageplaatsen, die de grote wielerthema’s in beeld brengen. Zo zijn er beeldverhalen over de vroege kermiskoersen, het kluizenaarsleven van de renner, de doping als zonde – die geheel in de katholieke traditie wordt gevolgd door biecht en vergeving – en de bijgelovigheid van veel coureurs.
En het noodlot. Helaas. Het tragische verhaal van Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré uit Roeselare, die tijdens een kermiskoers in 1971 op 22-jarige leeftijd verongelukte, is slechts een pagina uit een lang en zwart boek, waar meer recent ook Wouter Weylandt (2011) en Fabio Casartelli (1995) in zijn opgenomen. De restanten van Monseré’s fiets – stuur, naaf – zijn in hun stalen eenvoud aangrijpende relieken. Het centraal in de ruimte opgestelde en beeldbepalende Croix de Fer, gemaakt van talloze fietsframes, is daarmee een net zo imponerend als duister symbool.

 

Lijdensweg van het wielrennen. Statie XIII: Jezus wordt van het kruis gehaald. (Wielermuseum Roeselare)

 

Gelukkig is er veel afleiding in de Paterskerk. De enorme verzameling wielertricots (‘wielergewaden’) die achter het altaar hangen vormen samen met de vele racefietsen (‘peloton van wielergoden’) een eregalerij, waarin sportgeschiedenis en nostalgie samenkomen. Sommige van deze heiligheden zijn al bijna honderd jaar oud, maar iedere wielerliefhebber bezit natuurlijk een absolute leeftijd en zal het shirt van zijn of haar leven meteen herkennen.
Misschien is het geheim van wielrennen wel dat wielrenners ondanks hun uitzonderlijke prestaties zo benaderbaar zijn voor de volgers. Zij zoeken naar moddersporen, voelen aan de trappers en kunnen het zweet bij wijze van spreken ruiken. Ondertussen dromen ze van grote overwinningen, want de identificatie met de wielrenner is slechts een kwestie van trappen. Koers is religie gaat over heroïek en dood, straf en vergiffenis, roem en afzien in zowel de smalste als breedste zin van het woord. Wielrennen – cultuur of niet – is het leven zelf, elk seizoen opnieuw.
(Jaap Krol)

Roeselare (B)
Wielermuseum/Paterskerk
Delaerestraat 33
0032-51 26 96 00
www.koersisreligie.be
Koers is religie. Tot eind 2017, ma-zo 10-17, open op feestdagen (vanaf oktober ma-za 10-17)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:



Boekbespreking

Geheimen van de Nationale Bank

Wie al eens door televisieland zapt kent Véronique Goossens als onwrikbaar nieuwsanker van het Belgische Kanaal Z, de zender waar de beurskoersen quasi non-stop voorbij zoeven. Die expertise en haar contacten bracht ze nu in stelling voor een onthullend boek. Rond de Nationale Bank van België (NBB), steeds angstvallig afgeschermd en des te sterker tot de verbeelding sprekend, hangt een waas van mysterie. Elkeen kent haar imponerende gevels aan de Berlaimontlaan in Brussel, maar wat speelde/speelt zich daarachter af?

Lees verder

Kroniek

Ont-brekend glas

De kranten melden begin september 1947, nu zeventig jaar geleden, dat drie jaar na de bevrijding van Nijmegen, een groot deel van de inwoners nog altijd verstoken is van glas in hun woningen. Dezer dagen echter, kreeg de gemeente de beschikking over 1.500 m2 glas. Hiervan kunnen alle woningen voor de winter van glas worden voorzien. Rijk en gemeente zullen hen, die de direct te maken kosten niet kunnen betalen, financieel tegemoet komen. Op de foto de door gallieerde bommen verwoeste binnenstad met op de achtergrond de Waalburg.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder