Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nieuw drama in Doel

14 juni 2017 Siebrand Krul

De toch al geplaagde grensstreek van Doel en Prosperpolder heeft er een nieuwe splijtzwam bij. Het vervallen monumentale Hooghuis in Doel wordt steen voor steen afgebroken en een eindje verderop, aan de grens met Nederland, herbouwd. Maar daarvoor moet de ‘boomhutboerderij’ in Prosperpolder wijken en daartegen is verzet gerezen, ook doordat dit pand het decor was in de populaire televisieserie ‘Den Elfde van den Elfde’.

Samen met de molen en het kerkorgel is het Hooghuis het enige dat volgens de autoriteiten in Doel de moeite van het redden waard is. Het actiecomité Doel 2020 en de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder verzetten zich, geholpen door een arrest van de Raad van State waardoor ineens niet zeker is dat Doel alsnog geofferd wordt voor uitbreiding van de Antwerpse haven. Het is een taaie maar ongelijke strijd, fraai beschreven door Chris De Stoop in ‘Dit is mijn hof’. De eigenaar van het Hooghuis, de vzw Casueele, bestrijdt dat het historische pand alleen in de setting van Doel tot zijn recht komt. Het is in de loop der jaren volledig ingebouwd en kan juist in de landelijke Prosperpolder weer stralen, zeker met de nieuwe bestemming van cultuurcafé en kunstencentrum. Het Havenbedrijf Antwerpen, de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) en het Vlaams gewest dragen de kosten.
(Siebrand Krul)

(Foto: Het verwaarloosde Hooghuis in Doel.)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder