Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Klok terug?

14 juni 2017 Siebrand Krul

In Staphorst is het stoute plan ontsproten om in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezettere geroofde klokken te laten vervangen door… Duitsers. Hoewel, de zaak ligt iets anders: de oude klokken zijn verdwenen, het gaat nu om een bestaande klok, die gerestaureerd moet worden. Of de Evangelische Kirche Westfalen wil betalen.

Nabij vooroorlogs Staphorst, de streng gereformeerde gemeente in de Kop van Overijssel, stond een klokkestoel met twee klokken. Daar wil een werkgroep een herplaatsing, inclusief de opgeknapte klok die nu in de tuin vande Grote Kerk ligt. Omdat de Duitsers de klok van de hervormde kerk roofden, ontstond het plan eens bij de Oosterburen te polsen of daar nog een geweten knaagt. Op een brief met het verzoek door Roelof Talen kwam een vriendelijke reactie.
In de tuin van de Grote Kerk in Staphorst staat al 57 jaar een bronzen klok met een gewicht van een ton. Geert van Wou uit Kampen, bekend als de belangrijkste klokkenmaker van Europa, goot de klok in 1512 voor de voorloper van de Grote Kerk die toen buiten het huidige Staphorst stond. Op die oude plek, waar een heuvel herinnert aan het godshuis van weleer, stond een klokkenstoel met daarin twee klokken. Eén daarvan was de ‘tuinklok’. Dit bronzen exemplaar staat op de grond omdat het kapot is. De Duitsers roofden in de Tweede Wereldoorlog de twee dienstdoende klokken uit de toren. Eentje stamde uit 1417, de andere is de tuinklok. De eerste bleef na de oorlog spoorloos; de laatste kwam terug, maar wel met een scheur. Een lasser bood uitkomst, maar in 1958 knapte de naad weer open.
Sinds 1960 staat de klok in de tuin. Restauratie is mogelijk. Luidklokkenexpert Kuipers uit Steenwijk denkt dat dit rond de 60.000 euro kost. De werkgroep probeert fondsen te werven, onder andere bij de eigenaar, de gemeente Staphorst.

 

De kerkheuvel bij Staphorst, of beter gezegd een van de kerkheuvels. Zoals de naam al aangeeft stonden hier eertijds kerken en er zijn plannen op er een klokkenstoel terug te plaatsen.

Restauratie en herplaatsing zouden de komende vijf jaar uitgevoerd moeten worden. Verder wil de groep de drie kerkheuvels rond Staphorst en Rouveen opknappen. Dit zijn verpauperde en overwoekerde plekken waar ooit kerken stonden. De kans is groot dat hier restanten van oude begraafplaatsen te vinden zijn.
Op de vraag naar steun, in de vorm van een andere, geschikte klok reageerden de Duitsers dus welwillend. Binnenkort moet blijken of zaken kunnen worden gedaan.
(Reformatorisch Daglad)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder