Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Duur lek dak

14 juni 2017 Siebrand Krul

Het tamelijk nieuwe (2015) en peperdure (17 miljoen) Waterliniemuseum van Fort Vechten bij Bunnik (Utrecht) liet al snel een vervelend mankement zien: een lek dak. Nu blijkt dat dit foutje de lieve som van 800.000 euro aan reparatiekosten met zich meebrengt. En wie gaat dat betalen?

Er loopt een arbitragezaak tussen de provincie en aannemer Heijmans die verantwoordelijk was voor de bouw van het museum. De provincie verwacht eind dit jaar op zijn vroegst uitspraak over wie welk deel van de klus moet betalen. Het herstel is in vier maanden door een onafhankelijke aannemer uitgevoerd. Het museum ligt deels onder de grond en daarom moest een deel van de grond worden verwijderd om bij het dak te komen. Het gaat om het deel van het museum dat is ondergebracht in het voormalige Fort bij Vechten, belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

 

Tijdens de bouw ontbrak het niet aan massiviteit, van onder meer beton.

 

Volgens de provincie valt in ieder geval een deel van de lekkages in het museum onder de garantie, Heijmans denkt daar anders over. Het museum lekt al sinds het in oktober 2015 open ging. De bouwer zou contractueel vast hebben laten leggen dat niet gegarandeerd kon worden dat de constructie waterdicht is.
De provincie zou echter stellen dat lekkages in het dak wel onder de garantie vallen. Het museum lekt op meerdere plekken, zowel in het dak als in de bodem. De bouw van het museum kostte zo’n 17 miljoen euro, waarvan de provincie Utrecht zeven miljoen voor haar rekening heeft genomen. Een onderzoek naar de oorzaak van de lekkages heeft al 25.000 euro gekost.
(AD)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder