Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ballerina in oorlogstijd

14 juni 2017 Siebrand Krul

Over filmster Audrey Hepburn gaat het verhaal dat ze betrokken was bij het Arnhemse verzet. Zo zou ze tijdens Operatie Market Garden onder andere koerierster voor de geallieerden zijn geweest. Een misvatting, zo blijkt uit archiefonderzoek van het Airborne Museum. Toch is de tentoonstelling 'Moederliefde – Ella en Audrey' geen rectificatie.

Audrey Hepburn (1929-1993) was actrice, model en danseres. Ze speelde in films als Breakfast at Tiffany’s (1961) en My Fair Lady (1964) en won talloze grote prijzen. Na haar loopbaan werd ze ambassadeur voor Unicef. Hepburn was dochter van Joseph Hepburn-Ruston, de leider van de British Union of Fascists. Ook haar moeder, baronesse Ella van Heemstra, was tijdens haar huwelijk actief lid van deze partij. Na haar scheiding vertrok ze naar het nog neutrale Nederland, waar ze tussen 1939 en 1945 met haar kinderen achtereenvolgens in Arnhem en Velp woonde.

 

De expositie in het Airborne Museum vertelt vooral hoe mensen in een oorlogssituatie de regie over hun leven trachtten te behouden. De ambitieuze Van Heemstra wilde het beste voor haar dochter en gebruikte hooggeplaatste relaties, ook pro-Duitse, om haar balletcarrière te stimuleren. Hoewel het ingekleurde verhaal ons anders wil doen geloven, laten de door de familie beschikbaar gestelde jeugdfoto’s, kindertekeningen en persoonlijke objecten zien hoe ‘gewoon’ het leven van de jonge Audrey eigenlijk was.
(Jaap Krol)

Arnhem (NL)
Airborne Museum ‘Hartenstein’
Utrechtseweg 232 Oosterbeek
0031 26 33 37 710
www.airbornemuseum.nl
Moederliefde – Ella en Audrey. Tot en met 20 augustus, ma-zo 10-17


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder