Stelling

Een onafhankelijk Koerdistan brengt vrede en stabiliteit in de Midden-Oosten

Stem

Agenda

Petrusretabel
In het Leuvense museum M loopt een bijzondere tentoonstelling: 'Over de grens. Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de Lage Landen'. Zo’n 95 sculpturen zijn van het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken verhuisd naar Leuven, waaronder een loodzwaar Petrusretabel. De fragiele houten details vergen een heel omzichtige behandeling. Petrusretabels zijn zeldzaam geworden.
Maritieme innovaties
De Lage Landen zijn van oudsher sterk afhankelijk van de zee. Geen wonder dat overzeese handel, de marine en visserij er zo’n grote rol spelen. En dat maritieme innovatie op grote belangstelling kunnen rekenen. In het Amsterdamse Scheepvaartmuseum loopt nu een tentoonstelling ‘Gamechangers | maritieme innovaties’ met accent op 25 spraakmaken vernieuwingen.

Ballerina in oorlogstijd

14 juni 2017 skrul

Over filmster Audrey Hepburn gaat het verhaal dat ze betrokken was bij het Arnhemse verzet. Zo zou ze tijdens Operatie Market Garden onder andere koerierster voor de geallieerden zijn geweest. Een misvatting, zo blijkt uit archiefonderzoek van het Airborne Museum. Toch is de tentoonstelling 'Moederliefde – Ella en Audrey' geen rectificatie.

Audrey Hepburn (1929-1993) was actrice, model en danseres. Ze speelde in films als Breakfast at Tiffany’s (1961) en My Fair Lady (1964) en won talloze grote prijzen. Na haar loopbaan werd ze ambassadeur voor Unicef. Hepburn was dochter van Joseph Hepburn-Ruston, de leider van de British Union of Fascists. Ook haar moeder, baronesse Ella van Heemstra, was tijdens haar huwelijk actief lid van deze partij. Na haar scheiding vertrok ze naar het nog neutrale Nederland, waar ze tussen 1939 en 1945 met haar kinderen achtereenvolgens in Arnhem en Velp woonde.

 

De expositie in het Airborne Museum vertelt vooral hoe mensen in een oorlogssituatie de regie over hun leven trachtten te behouden. De ambitieuze Van Heemstra wilde het beste voor haar dochter en gebruikte hooggeplaatste relaties, ook pro-Duitse, om haar balletcarrière te stimuleren. Hoewel het ingekleurde verhaal ons anders wil doen geloven, laten de door de familie beschikbaar gestelde jeugdfoto’s, kindertekeningen en persoonlijke objecten zien hoe ‘gewoon’ het leven van de jonge Audrey eigenlijk was.
(Jaap Krol)

Arnhem (NL)
Airborne Museum ‘Hartenstein’
Utrechtseweg 232 Oosterbeek
0031 26 33 37 710
www.airbornemuseum.nl
Moederliefde – Ella en Audrey. Tot en met 20 augustus, ma-zo 10-17


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Geheimen van de Nationale Bank

Wie al eens door televisieland zapt kent Véronique Goossens als onwrikbaar nieuwsanker van het Belgische Kanaal Z, de zender waar de beurskoersen quasi non-stop voorbij zoeven. Die expertise en haar contacten bracht ze nu in stelling voor een onthullend boek. Rond de Nationale Bank van België (NBB), steeds angstvallig afgeschermd en des te sterker tot de verbeelding sprekend, hangt een waas van mysterie. Elkeen kent haar imponerende gevels aan de Berlaimontlaan in Brussel, maar wat speelde/speelt zich daarachter af?

Lees verder

Kroniek

Ont-brekend glas

De kranten melden begin september 1947, nu zeventig jaar geleden, dat drie jaar na de bevrijding van Nijmegen, een groot deel van de inwoners nog altijd verstoken is van glas in hun woningen. Dezer dagen echter, kreeg de gemeente de beschikking over 1.500 m2 glas. Hiervan kunnen alle woningen voor de winter van glas worden voorzien. Rijk en gemeente zullen hen, die de direct te maken kosten niet kunnen betalen, financieel tegemoet komen. Op de foto de door gallieerde bommen verwoeste binnenstad met op de achtergrond de Waalburg.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder