Stelling

Hobby-archeologen verrijken onze geschiedenis

Stem

Agenda

Oorlog in Vlaanderen
Het is honderd jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper plaatsvond, ook wel de Slag bij Passendale genoemd. Ingezet door de internationale geallieerde coalitie als mijnenslag met als einddoel de controle over de grote havengebieden, werd het een bloedige strijd om een paar kilometer klei. In de Vlaamse Westhoek wordt het beruchte jaar herdacht met zes tentoonstellingen, waaronder een in de Koninklijke Zaal van het In Flanders Field Museum te Ieper.
Gewoon puissant rijk
Twee bijzondere exposities in Noord-Nederland over welstand en fortuin. De oude academiestad Franeker en de voormalige Hanzestad Groningen laten hun voorouders pronken met familiewapens, zilver en kostbare schilderijen. De vooraanstaande leden van de Groningse bestuurderselite hadden doorgaans een huis in de stad en een borg in de Ommelanden of Veenkoloniën. De provincie Groningen telde zo ooit 200 borgen, riante paleisvilla’s met een lange bouwgeschiedenis en een exclusief interieur. Veel huizen zijn gesloopt (er zijn nog zestien te bewonderen), waarmee ook veel kunstschatten op drift raakten.

Een nieuw oud paleis

18 mei 2017 skrul

Koning Willem-Alexander en zijn gezin hopen eind 2018, begin 2019 te verhuizen naar Paleis Huis ten Bosch. Het paleis wordt momenteel verbouwd voor 35 miljoen euro. De koning noemde het tijdstip van verhuizen terloops in het interview dat hij recent had met Wilfried de Jong ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Waar hij nu in Villa Eikenhorst boven woont en beneden werkt, wordt dat op Huis ten Bosch andersom.

‘We hebben onze privéappartementen op de begane grond met openslaande deuren naar de tuinen. Als je zo veel groen om je heen hebt, wil je daar ook echt gebruik van maken’, aldus de koning.
Paleis Huis ten Bosch werd in 1645 gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter Post, die ook betrokken was bij het Mauritshuis in Den Haag. Het paleis moest de zomerresidentie worden van stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw, prinses Amalia.
Nadien hebben verschillende prinsen het paleis bewoond. Na de Franse inval in 1795 werden alle stadhouderlijke verblijven als oorlogsbuit in beslag genomen. Huis ten Bosch werd door de Fransen geschonken aan het ‘Bataafse volk’. Het paleis werd toen nationaal bezit, en dat is het nog. Sinds koning Willem I hebben er regelmatig leden van het Koninklijk Huis in Paleis Huis ten Bosch gewoond.

 

De Oranjezaal in Huis ten Bosch is het toppunt van Gouden Eeuw-kunst in de ‘monarchale Republiek’ die Nederland van oudsher is.

 

Lood en asbest

Tussen 1950 en 1981 werd het paleis twee keer gerestaureerd. In 1981 namen de toenmalige koningin Beatrix, prins Claus en hun kinderen intrek in het paleis. Prinses Beatrix ging begin 2014 wonen in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Dat kasteeltje is een privébezit van de prinses.
Sinds het vertrek van prinses Beatrix is het paleis in renovatie. Loden leidingen moeten worden vervangen, het asbest weggehaald, houtrot opgespoord, de tuin aangepakt, de gordijnen vernieuwd, de beveiliging verbeterd. Ook zijn de gevels, de daken en het binnenwerk toe aan een grondige opknapbeurt. Verder krijgt het paleis een moderner interieur.
Na de renovatie wordt Huis ten Bosch het woon- en werkpaleis voor de koning en zijn gezin. De koning krijgt ook regelmatig internationale gasten over de vloer. Het gebouw telt daarom een aantal woonvertrekken, gastenverblijven en representatieve ruimtes. Het paleis zal na de renovatie ook weer worden gebruikt voor officiële ontvangsten, audiënties en bijeenkomsten.
(Reformatorisch Dagblad)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Klanktovenaar in de schaduw

Toen Ry Cooder in 2009 zijn (hoogstwaarschijnlijk) laatste concerten in de Lage Landen gaf, was de cirkel rond. In Nederland boekte hij namelijk in 1972 zijn eerste commerciële succes met een album dat gaat over de Dust Bowl en de Grote Depressie. Zijn empathie voor de kleine man had hij thuis – een communistisch nest van Europese migranten- meegekregen. Gitaar spelen leerde hij al zeer jong na een ongeluk waarbij hij een oog verloor.

Lees verder

Kroniek

Ont-brekend glas

De kranten melden begin september 1947, nu zeventig jaar geleden, dat drie jaar na de bevrijding van Nijmegen, een groot deel van de inwoners nog altijd verstoken is van glas in hun woningen. Dezer dagen echter, kreeg de gemeente de beschikking over 1.500 m2 glas. Hiervan kunnen alle woningen voor de winter van glas worden voorzien. Rijk en gemeente zullen hen, die de direct te maken kosten niet kunnen betalen, financieel tegemoet komen. Op de foto de door gallieerde bommen verwoeste binnenstad met op de achtergrond de Waalburg.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder