Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Een nieuw oud paleis

18 mei 2017 Siebrand Krul

Koning Willem-Alexander en zijn gezin hopen eind 2018, begin 2019 te verhuizen naar Paleis Huis ten Bosch. Het paleis wordt momenteel verbouwd voor 35 miljoen euro. De koning noemde het tijdstip van verhuizen terloops in het interview dat hij recent had met Wilfried de Jong ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Waar hij nu in Villa Eikenhorst boven woont en beneden werkt, wordt dat op Huis ten Bosch andersom.

‘We hebben onze privéappartementen op de begane grond met openslaande deuren naar de tuinen. Als je zo veel groen om je heen hebt, wil je daar ook echt gebruik van maken’, aldus de koning.
Paleis Huis ten Bosch werd in 1645 gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter Post, die ook betrokken was bij het Mauritshuis in Den Haag. Het paleis moest de zomerresidentie worden van stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw, prinses Amalia.
Nadien hebben verschillende prinsen het paleis bewoond. Na de Franse inval in 1795 werden alle stadhouderlijke verblijven als oorlogsbuit in beslag genomen. Huis ten Bosch werd door de Fransen geschonken aan het ‘Bataafse volk’. Het paleis werd toen nationaal bezit, en dat is het nog. Sinds koning Willem I hebben er regelmatig leden van het Koninklijk Huis in Paleis Huis ten Bosch gewoond.

 

De Oranjezaal in Huis ten Bosch is het toppunt van Gouden Eeuw-kunst in de ‘monarchale Republiek’ die Nederland van oudsher is.

 

Lood en asbest

Tussen 1950 en 1981 werd het paleis twee keer gerestaureerd. In 1981 namen de toenmalige koningin Beatrix, prins Claus en hun kinderen intrek in het paleis. Prinses Beatrix ging begin 2014 wonen in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Dat kasteeltje is een privébezit van de prinses.
Sinds het vertrek van prinses Beatrix is het paleis in renovatie. Loden leidingen moeten worden vervangen, het asbest weggehaald, houtrot opgespoord, de tuin aangepakt, de gordijnen vernieuwd, de beveiliging verbeterd. Ook zijn de gevels, de daken en het binnenwerk toe aan een grondige opknapbeurt. Verder krijgt het paleis een moderner interieur.
Na de renovatie wordt Huis ten Bosch het woon- en werkpaleis voor de koning en zijn gezin. De koning krijgt ook regelmatig internationale gasten over de vloer. Het gebouw telt daarom een aantal woonvertrekken, gastenverblijven en representatieve ruimtes. Het paleis zal na de renovatie ook weer worden gebruikt voor officiële ontvangsten, audiënties en bijeenkomsten.
(Reformatorisch Dagblad)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder