Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Renaat Demoen tekent

24 april 2017 Siebrand Krul

Wie in zijn jeugd geabonneerd was op het kindertijdschrift Zonneland, is wellicht onbewust groot geworden met de tekeningen van Renaat Demoen, van ca. 1945 tot 1979 huisillustrator van uitgeverij Averbode. Demoan illustreerde tal van sprookjes zoals van de gebroeders Grimm en kabouterverhalen (Knobbelneus, Wipneus, Pimpernel, Snip, Snap en Snolleke).

Als voormalig arbeider, autodidact en freelance tekenaar kwam Demoen in contact met Nonkel Fons, die op zoek was naar jong tekentalent. In 1943 maakte hij het omslagontwerp voor zijn Als het wintert… rond de stoof. Na de oorlog kwam hij in vast dienstverband bij uitgeverij Averbode. Hij werkte mee aan Zonneland en Petits Belges en ook voor de jeugdreeksen (Vlaamsche Filmkens, Uit Verre Landen en De Trekkersreeks), het Boekenfonds van Averbode en maakte de omslagontwerpen voor de Kerst, – Paas- en Vakantieboeken. Hij tekende zelfs een vijftiental stripverhalen, waarvan sommigen als afzonderlijk album verschenen.

 

 

Tot in de jaren vijftig voerde hij losse opdrachten uit voor Lannoo (Tielt) en Davidsfonds (Leuven) waar hij in 1942 zijn carrière als boekillustrator was begonnen. Tijdens de jaren zestig werd hij als illustrator vooral ingezet voor de didactische en liturgische publicaties van uitgeverij Averbode (EK-reeks, Werkgroep voor Levensverdieping). Tot in 1988 verschenen nog publicaties met tekeningen van Damoens hand.

 

Een tekening van Renaat Demoen die door de loop der tijd (=verandering van meningen) een aparte betekenis krijgt: Zwarte Piet meldt zich aan de hemelpoort. Is hij dan dood? Zal Petrus hem toelaten?

 

Het tekeningenarchief Demoen kwam bij het archief van het Katholieke Documentatiecentrum KADOC terecht door toedoen van de familie Strobbe, uitgever van de populaire scheurkalender ‘De Druivelaar’ (°1915), waarvoor Demoen nog heeft getekend en waarover G-Geschiedenis vorig jaar een artikel wijdde. Het archief bevat zowel originele tekeningen als documentatiedossiers die een inkijkje bieden in de inspiratiebronnen van de illustrator. Ze hebben zowel betrekking op religie als op thema’s uit het dagelijks leven. Opmerkelijk is de didactische insteek en de aandacht voor geografie en volkeren.

 

 

Het tekenarchief zelf bestaat uit originele schetsen en tekeningen (meestal zwart-wit, soms in kleur), originele aquarellen, gouaches voor prentenreeksen, reproducties van boekomslagen en gelegenheidsgrafiek. De meeste ontwerpen zijn gesigneerd, sommigen gedateerd (1949 tot de jaren 1960). Vaak bevatten ze instructies voor zetter, drukker en uitgever. Het tekeningenarchief werpt een nieuw licht op het werk van de illustrator, zijn inspiratiebronnen (vb. De maandieven van Bob De Moor) en de diversiteit van de genres die hij heeft beoefend.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder