Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Muziek in de forten

24 april 2017 Siebrand Krul

De Fortengordel is een jaarlijks evenement waarmee je kennis kunt maken met de forten in en rond Antwerpen. Vorig jaar namen maar liefst 9.000 bezoekers deel. Via verschillende fietssuggestieroutes ervaar je de prachtige natuur en ontdek je unieke plekjes in de 23 deelnemende forten. De Fortengordel vindt plaats op zondag 21 mei, omlijst door een keur aan activiteiten. Inschrijven is dit jaar niet nodig, het is volledig gratis.

Speciaal voor dit evenement heeft de Provincie Antwerpen vijf suggestieroutes uitgestippeld. De fietsroutes brengen je langs diverse deelnemende forten, waaronder de meest gekende route, de Brialmontroute. Natuurlijk blijven de routes via de knooppunten ook bruikbaar na de Fortengordel. De fietsroutes gebruiken het bestaande knooppuntennetwerk. Gebruik fietsnet.be voor een routebeschrijving tot op je dichtstbijzijnde forten of de suggestieroutes.

Je vindt deze routes ook terug in het fietsboekje ‘Herover de Forten’, te verkrijgen bij de lokale toerismekantoren of te downloaden via www.fortengordels.be.

 

 

Suggestieroute 1: Brialmontroute – 44 km
De Brialmontroute verbindt tijdens de Fortengordel zes deelnemende forten rond de stad Antwerpen. Speciaal ter gelegenheid van het evenement werd vorig jaar de Brialmontroute vernieuwd. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:
– Fort 2 Wommelgem
– Fort 3 Borsbeek
– Fort 4 Mortel
– Fort 5 Edegem
– Fort 6 Wilrijk
– Fort 7 Wilrijk
– Fort 8 Hoboken
Volg tijdens de fietsroute de witte zeshoekige borden met bruin opschrift.

 

Liefkenshoek.

 

Suggestieroute 2: Antwerpse Polders en kasteeldomeinen – 35,7 km
Op deze route fiets je door kasteeldomeinen, bossen en het open gebied van de Antwerpse Polders. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:
– Fort van Stabroek
– Fort van Kapellen
– Fort van Merksem
De enthousiaste fietser kan doorfietsen naar het fort van Lillo. Volg de knooppunten 94-97-92-95 en ontdek het fort middenin de haven.

Suggestieroute 3: Antitankgracht en kasteeldomeinen – 54,4 km
Deze fietsroute voert je langs de Antitankgracht, heidegebied en verschillende kasteeldomeinen. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:
– Fort van Oelegem
– Fort van Kessel
Wil je ook een kijkje nemen in Fort 2 Wommelgem? Dat kan gemakkelijk. Volg de knooppunten 29-24-15-02 en ontdek vijf verschillende musea.

 

Mortel.

 

Suggestieroute 4: Langs Nete en Groentestreek – 39,5 km
Deze fietsroute toont je de vijf forten die hard werden getroffen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:
– Fort van Lier
– Fort van Koningshooikt
– Fort van Sint-Katelijne-Waver
– Fort van Walem
– Fort van Duffel

 

Wilrijk.

 

Suggestieroute 5: Versterkt erfgoed in Klein-Brabant – 38,3 km
Deze fietsroute toont het beste van Klein-Brabant. Tijdens de fietsroute bezoek je de volgende forten:
– Fort van Steendorp
– Fort van Breendonk
– Fort van Liezele
– Schans van Puurs
– Fort van Bornem

Stippel je graag je eigen route uit?
Surf dan naar www.fietsnet.be, maak gebruik van de knooppunten en spring op je fiets!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder