Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Jazz en sterke vrouwen

24 april 2017 Siebrand Krul

Het grootste culturele Indische festival ter wereld is sinds jaar en dag de Tong Tong Fair. De 59ste editie vindt plaats van donderdag 25 mei t/m maandag 5 juni op het Malieveld in Den Haag. Het culturele programma staat in het teken van jazz, razend populair in Nederlands-Indië en Indonesië nu. In een tweede themaprogramma staan ‘sterke vrouwen’ centraal. Van Melati van Java (1853-1927), Marie van Zeggelen (1870-1957) en Raden Adjeng Kartini (1879-1904) tot hedendaagse auteurs als Karin Amatmoekrim, vrouwen die zich niet in hokjes laten stoppen en de confrontatie met heilige huisjes niet schuwen.

De Tong Tong Fair is een zinnenprikkelende drie-eenheid van cultureel festival, foodfeest en oosterse beurs. In 1959 was er een groepje Indische Nederlanders dat de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vond, dat het een evenement ging organiseren om dat te laten zien. Bijna zestig jaar later ontmoeten Oost en West elkaar op de Tong Tong Fair nog altijd in een sfeer van vrijheid, vriendschap en inspiratie. De internationale programmering weerspiegelt de gemengde wortels van de Indische cultuur: diverse Europese en Aziatische landen en regio’s hebben de Indische keuken, muziek, kleding, interieurs en gewoontes beïnvloed.

 

 

Cultureel programma 2017
De jazzreputatie van Den Haag is alom bekend, net als de populariteit van jazz in hedendaags Indonesië. Minder bekend is dat de Haagse jazz-scene deels Indische wortels heeft. Vrijwel onbekend is de invloed van jazz, met name uit Amerika, op de populaire cultuur in Nederlands-Indië. Met muziek, dans, historische modeshows en lezingen verbindt het Tong Tong Festival toen en nu. Jazzartiesten zoals Rob Agerbeek, Boi Akih, Maurice Rugebregt, Olaf Tarenskeen en jazzmusici uit Indonesië spelen old school jazz, moderne jazz en funky worldjazz.

Dovemansoren
Tegen dovemansoren praten doet niemand graag. De Indische mensen die vanwege de dekolonisatie vanuit Indonesië naar Nederland moesten vertrekken, weten er alles van. Wie zat er in Nederland op hun verhalen te wachten? Gelukkig is het tij inmiddels gekeerd. Steeds meer verhalen komen los, ook op de Tong Tong Fair. ‘Ajo! Vertel! Verhalen om te herhalen’ is een theatrale presentatie waarin ouderen met verhalen, liederen, gedichten en dans hun bijzondere geschiedenissen doorgeven aan het publiek. Zij brachten hun jeugd door in een multiculturele samenleving avant la lettre. Een samenleving die bestond uit Javanen, Sumatranen, Molukkers, Madoerezen, Soendanezen, Europeanen, Surinamers, Armenen, Japanners, Chinezen etc. Ook waren naast de grootste moslimgemeenschap ter wereld andere geloofsgemeenschappen aanwezig: katholieken, protestanten, joden, confucianisten, boeddhisten, hindoes etc.
In het programma ‘Zwijgen in alle talen’ van Riboet Verhalenkunst delen bekende Indische Nederlanders hun verhaal. De dovemansoren hebben ook hier plaatsgemaakt voor een belangstellend publiek.

Het culturele programma van de Tong Tong Fair is te vinden op de website http://tongtongfair.nl/festival.

 

Food & Fair
De Eetwijk op de Tong Tong Fair is met tientallen restaurants en waroengs het grootste Aziatische foodcourt van Nederland. Fijnproevers kunnen er Indische en Indonesische gerechten proeven die buiten de Tong Tong zelden worden geserveerd. Zie http://tongtongfair.nl/food.
Voor het Indonesië Paviljoen reizen de vele tientallen standhouders speciaal uit Azië naar Nederland. De entrepreneurs op de Grand Pasar komen onder meer uit Indonesië, Vietnam, Thailand, Maleisië en India. Deze beurs biedt een productenmix van wellness, spiritualiteit, toerisme, huis & interieur, mode en sieraden. Zie http://tongtongfair.nl/fair.

 

 

Openingstijden, toegangsprijzen
De 59ste Tong Tong Fair heeft plaats van donderdag 25 mei t/m maandag 5 juni op het Malieveld in Den Den Haag (Hemelvaart t/m 2e Pinksterdag). Dagelijks van 11.00 tot 22.00 uur. Vroegboekkorting t/m 24 mei: kinderen 4 euro, avondkaarten 8,50 euro (niet op Hemelvaartsdag, vrijdag, zaterdag), dagkaarten 10,50 euro.
Van 25 mei t/m 5 juni: kinderen 4,50 euro, avondkaarten 8,50 euro (niet op Hemelvaartsdag, vrijdag, zaterdag), dagkaarten 13,50 euro.
www.tongtongfair.nl.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder