Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Het Loo ondergronds

24 april 2017 Siebrand Krul

Nadat het ruim dertig jaar als museum heeft gefunctioneerd, is Paleis Het Loo in Apeldoorn toe aan groot onderhoud. Er moet 4.300 vierkante meter asbest worden verwijderd, ventilatiesystemen vervangen en ook het hout- en schilderwerk kunnen een opknapbeurt gebruiken. De directie van het paleis grijpt de renovatie aan om ook meer expositieruimte te bouwen.

Het Rotterdamse bureau KAAN Architecten ontwierp een expositieruimte van 5.000 vierkante meter onder het plein voor het paleis. Aan het uiterlijk van het paleis verandert niets. De belangrijkste voorwaarde voor het ontwerp was dat de nieuwe ruimte het zicht op paleis en tuinen niet verstoort. ‘Het allermoeilijkste aan ondergronds bouwen is de vraag hoe je in de ruimte komt’, zegt architect Dikkie Scipio. ‘Voor je het weet heb je een grote stellage op je plein, pal voor je paleis, voor de trappen en liften die je nodig hebt. Wij hebben ervoor gekozen om die weg te werken in de hoekpaviljoens van de vleugels die aan beide zijden van het plein staan.’
Het plein blijft dus open, maar verandert uiteraard nogal van aanzien: de gazons maken plaats voor vier glazen vlakken waarover water stroomt. In het midden van de glazen vlakken komt een fontein. Dankzij die constructie krijgen de ondergrondse zalen daglicht. En als de zon schijnt, zorgen water en zon voor een extra schouwspel op de vloeren van de tentoonstellingsruimten.

 

 

Filmpje hoe het wordt:
http://nos.nl/artikel/2161792-alles-wordt-anders-bij-paleis-het-loo-behalve-het-aanzicht.html

Een vleugel van het paleis wordt het ‘Huis van Oranje’, met aandacht voor alle Oranjes. De nieuwe hoofdconcervator van Het Loo, Johan de Haan, mag dat allemaal invullen. Hij mag graaien in het depot, waar zo’n 140.000 voorwerpen staan, vooral uit de 19e en 20e eeuw.
Paleis Het Loo telt op dit moment veertig historisch ingerichte vertrekken. Zeven van die vertrekken worden aangepast. De werkkamer van koningin Wilhelmina wordt weer op zijn oorspronkelijke plek ingericht, evenals de Bernhardkamer. Verder wil paleisdirecteur Michel van Maarsseveen een speciale ruimte voor kinderactiviteiten, een ‘Juniorpaleis’ in de westvleugel. De oostvleugel gaat Huis van Oranje heten.

 

 

Ruim honderd miljoen
De totale verbouwing kost naar verwachting ruim 123 miljoen euro. Van dat bedrag is negentig procent gedekt middels een onderhoudsbijdrage van het Ministerie van Cultuur en een lening. De laatste tien procent denkt Van Maarsseveen via fondsenwerving binnen te krijgen.
Het paleisgebouw sluit begin januari 2018 de deuren en zal medio 2021 weer openen. In de tussentijd blijven tuinen en stallen wel open voor het publiek.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder