Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Onzichtbare bescherming

28 maart 2017 Siebrand Krul

Syrische archeologen hebben een oplossing gevonden voor de diefstal van archeologisch erfgoed. Ze brengen onzichtbare verf aan op de artefacten. In Syrië en Irak, waar terroristen grote gebieden in handen hebben, verdwijnt veel Byzantijns aardewerk, Romeinse mozaïeken en oude beeldhouwwerken. Die worden door terroristen en dievenbendes gestolen en voor grof geld aangeboden aan privéverzamelaars in Europa en de Verenigde Staten.

Volgens Unesco is de handel in gestolen erfgoed goed voor miljoenen euro’s. Syrische archeologen zijn nu begonnen met een uitvinding van het Britse bedrijf SmartWater toe te passen. Dat bedrijf ontwikkelde een vloeistof die geen schade toebrengt aan de kostbare voorwerpen en die niet waargenomen kan worden met het blote oog. Als je er met ultravioletlicht op schijnt, zie je de verf echter wel. Dat zou dieven moeten afschrikken omdat het gestolen goed makkelijker opgespoord en geïdentificeerd kan worden.
(Metro/Brussel, foto SmartWater)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder