Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vloek van de mummie

07 februari 2017 Siebrand Krul

De handel in illegale archeologische relicten is in criminele circuits, na drugs en wapens, de meest lucratieve. Dat is meteen de reden waarom de operatie ‘Vloek van de Mummie’ onderdeel is van de strijd tegen terrorisme. De wereldwijde handel in oudheidkundige artefacten komt niet van Indiana Jones-types, maar van plunderingen.

De kist, geregistreerd onder de naam ‘Shesepamutayesher’ is slechts een van de vele die in 2009 in de VS in beslag werden genomen en nu stuk voor stuk teruggaan naar de eigenaren. De Amerikaanse operatie Vloek van de Mummie heeft de laatste jaren voor 2,5 miljoen dollar aan artefacten kunnen achterhalen.
De handel heeft niets te maken met avonturen zoals die van Harrison Ford, maar komt voort uit brute roof in landen waar het gezag is verdwenen, die in hele en halve burgeroorlogen verzinken. Islamitische Staat is hier een grote boosdoener: deze terroristen verafschuwen de kunstvoorwerpen, maar profiteren er anderzijds maximaal van door ze op de zwarte markt te verkopen. Treurig is natuurlijk dat er dan ook afnemers moeten zijn die kennelijk liefde voor deze voorwerpen paren aan gewetenloosheid.
Toen in 2013 in Syrië de burgeroorlog uitbrak, steeg de ‘export’ van oudheidkundige voorwerpen naar alleen al de Verenigde Staten naar elf miljoen dollar, 134 procent meer dan het jaar ervoor. Het is vechten tegen de bierkaai om hieraan een einde te maken: de belangen zijn nu eenmaal immens.

Zelfs als smokkelaars worden gesnapt, zoals antiekhandelaar Mousa ‘Morris’ Khouli, die een mummie in z’n garage verborg, zijn de straffen relatief licht. Khouli en zijn kompanen hadden tot twintig jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, maar verdwenen niet achter de tralies. Khouli kwam er vanaf met een jaar voorwaardelijk, zes maand huisarrest en een werkstraf van 200 uur.
De zaak wordt tegenwoordig serieuzer door de politiek aangepakt omdat Islamitische Staat er nogal opzichtig prat op gaat de kostbaarheden te plunderen, ontmantelen en verhandelen. Het Congres stelt een veel hardere aanpak voor, maar het is ongewis wat de nieuwe president met dit voorstel gaat doen. Ondertussen hoeft Brooklyn niet te vrezen voor Shesepamutayeshers vloek: haar sarcofaag is terug in Egypte.
(Danny Lewis/Smithsonian)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder