Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Poortgebouw bedreigd

07 februari 2017 Siebrand Krul

Het karakteristieke Poortgebouw in Rotterdam-Zuid raakt in verval. Als er niet snel iets gebeurt, dreigt het monumentale pand op de Stieltjesstraat forse schade op te lopen. Dat zegt de Erfgoedvereniging Heemschut, die zich zorgen maakt over het gebouw. Volgens de landelijke vereniging die zich inzet voor het behoud van rijksmonumenten in Nederland is de schade aan de buitenkant goed te zien. 'Het water druipt langs de gevel en het metselwerk wordt slechter'. Geen wonder: de goten en het zinkwerk zijn in slechte staat.

Het Poortgebouw werd 140 jaar geleden gebouwd als hoofdkantoor van de Rotterdamsche Handelsvereniging van Lodewijk Pincoffs. Volgens Heemschut moet het pand daarom gekoesterd worden. “Om het verhaal van de stad duidelijk te maken”, zegt Luuk de Boer van Heemschut. De vereniging is bang dat het Poortgebouw hetzelfde lot ondergaat als het Van Waningpand in Rotterdam-Feijenoord. Ook dat rijksmonument werd niet onderhouden en is nu zwaar vervallen.
Het Poortgebouw is in particulier bezit. De Erfgoedvereniging Heemschut heeft de eigenaar nog niet aangesproken op het onderhoud. Dat vindt de organisatie een taak van de gemeente. ‘Die heeft de middelen om de eigenaar aan te sporen het op te knappen.’
(RTV Rijnmond, foto onder: RCE)

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder