Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Oorlog met andere ogen

07 februari 2017 Siebrand Krul

De expositie Oorlog in korte broek in de Sint-Pietersabdij in Gent is een aangrijpende hommage aan kinderen uit de hele wereld die de Eerste Wereldoorlog van dichtbij of juist van grote afstand hebben meegemaakt. Zeven kinderen staan centraal: uit Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Rusland, Australië en het Ottomaanse Rijk (Armenië).

Hun kleine wereld is gevangen in enorm grote speelgoedframes, waar rondom authentiek speelgoed is opgesteld. De getuigenissen in de vorm van dagboeken, brieven, tekeningen en audiofragmenten hangen – bij wijze van spreken – aan de slaapkamermuur.
Getuigenissen die om hun veelzeggendheid of juist aandoenlijke eenvoud nog altijd indruk maken. Zoals dit briefje van Frank (6) uit Sydney, wiens vader in 1917 naar Frankrijk is vertrokken: ‘Liefste papa, Het is één uur en mama heeft nog niet gegeten. Ik zeg haar dat ze moet eten, maar in plaats van te eten, speelt ze op het orgel en zingt. En het paard Jolly is zeer, zeer dik en ook de koeien zijn dik. Tot gauw. Veel liefs van Frank.’
De expositie laat ook zien hoe de oorlogspropaganda hun leven infiltreert. Schoolmateriaal, bordspelen en legpuzzels vol keizerlijke snorren en vaderlandsliefde dienen het nationale belang, maar hebben buiten de speelhoek hun gruwelijke keerzijde.
De expositie werd samengesteld met vele (internationale) bruiklenen, waaronder die uit het speelgoedmuseum van Mechelen.
(Jaap Krol)

Sint-Pietersabdij Gent
Sint-Pietersplein 9, 0032-92 66 85 00
www.sintpietersabdij.stad.gent.nl
Oorlog in korte broek
Tot en met 2 april 2017, di-zo 10-18

Lees nog meer interessant tentoonstellingsnieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder