Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Gedeeld Cultureel Erfgoed

07 februari 2017 Siebrand Krul

De zogeheten landenpagina’s van het Nationaal Archief zijn speciaal ingerichte webpagina’s die het zoeken naar cultureel erfgoed elders een stuk toegankelijker maken. Naast Australië, de Verenigde Staten van Amerika, Brazilië, Ghana en Indonesië zijn nu ook India, Japan, Guyana, Rusland, Sri Lanka en Zuid-Afrika beschikbaar.

De Nederlandse geschiedenis is op veel manieren verbonden met landen over de hele wereld. Het is vaak een rijk gedeeld verleden, ook terug te vinden in de archieven van het Nationaal Archief. Enkel over Zuid-Afrika zijn er al 457 verschillende archiefcollecties. Genoeg materiaal dus voor interessant onderzoek.
Wil je zelf graag onderzoek doen naar een onderwerp dat te maken heeft met het gedeeld verleden van Nederland? Ben je op zoek naar je familiegeschiedenis? Of zoek je nog een onderwerp voor je scriptie? Dan zijn de landenpagina’s een ideaal startpunt. Daar vind je de meest relevante archieven, kaarten en foto’s van het betreffende land. Maar dat niet alleen, er staan ook hulpmiddelen op zoals indexen en databases waar je in kunt zoeken.

Het Gedeeld Cultureel Erfgoed programma loopt al jaren bij het Nationaal Archief. Het richt zich onder meer op het digitaliseren en toegankelijk maken van archiefcollecties in binnen- en buitenland, die te maken hebben met het gedeeld verleden. Wist u bijvoorbeeld dat er in Jakarta nog ongeveer zeventien kilometer archiefmatieraal ligt uit de koloniale periode? Door middel van digitalisering wordt de historische informatie van deze documenten veilig gesteld en beschikbaar gemaakt voor online onderzoek.
http://www.gahetna.nl/actueel/nieuws/2017/landenpagina%E2%80%99s-start-voor-uw-onderzoek-naar-gedeeld-cultureel-erfgoed?utm_source=MailingLijst&utm_medium=e-mail&utm_campaign=26-01-2017


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder