Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Excuusbordjes koloniaal verleden

07 februari 2017 Siebrand Krul

Het Afrika-museum in Tervuren zal pas in juni 2018 de deuren heropenen, na een restauratie van 4,5 jaar. Volgens museumdirecteur Gryseels baart de figuur van Leopold II de meeste kopzorgen. Hij was soeverein en autocratisch staatshoofd van Kongo-Vrijstaat (1885-1908). Volgens de een droeg hij daarom een verpletterende historische verantwoordelijkheid voor alle wandaden; volgens anderen creëerde hij enkel een institutioneel kader waarvan administrateurs, concessiemaatschappijen en plaatselijke elites hebben geprofiteerd.

In afwachting van een maatschappelijke debat ten gronde zijn het lokale initiatieven die dat onbesproken verleden aankaarten. In Oostende, de vissershaven die Leopold II als mondaine badplaats op de Europese kaart zette, flankeert sinds september een plakkaat zijn ruiterstandbeeld. Het bord staat naast een groep Congolezen die de vorst bedanken ‘voor de bevrijding van de slavernij onder de Arabieren’. Van een van hen heeft een lokale actiegroep al in 2004 een hand afgehakt, een symbolische verwijzing naar de sinistere praktijken in de vroegere kolonie. Twee Congo-kenners hebben meegeschreven aan de tekst die vervolgens door het stadsbestuur werd ingekort. Het is een tekst die een beetje slaat en veel zalft. Hij beklemtoont de urbanistische realisaties en verwijst terloops naar de ‘effectief gevoerde koloniale politiek die tot op vandaag grote controverse oproept’.
Naast Oostende is ook het stadsbestuur van Gent van plan aan de buste van Leopold II in het Zuidpark een plakkaat aan te brengen waarin het de vele slachtoffers ten tijde van Kongo-Vrijstaat betreurt. Een inwoner van Geraardsbergen heeft in een open brief een gelijkaardig infobord gevraagd. In het Grupellopark symboliseert een trompetterende olifant de Congopioniers.
(Luc Minten)

 

Lees nog veel meer historische wetenswaardigheden in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder