Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Een bijzonder mens

07 februari 2017 Siebrand Krul

‘Aufseherin’ is een korte animatiefilm over de verzetsvrouw Hebe Kohlbrugge. Ze overleed op 13 december jl. op 102-jarige leeftijd. Wilbert van Veldhuizen rondde met dit bijzondere filmproject zijn opleiding aan de kunstacademie Utrecht af. Hij interviewde Hebe in september 2015 en was onder de indruk van haar ‘adembenemende oorlogsverhalen’.

Hebe Kohlbrugge had voor en tijdens de oorlog een veelbewogen leven, was onder meer au pair bij de familie Churchill en maakte manifestaties met Hitler in Berlijn mee, waar ze woonde. Ze was sterk betrokken bij het opzetten van een belangrijke informatieroute gedurende de bezetting (de ‘Zwitserse route’), onder leiding van Pieter Six. Geert Mak schreef over hem uitvoerig in zijn nieuwste, over de familie Six.
Kohlbrugge, haar hele leven stond vooral in dienst van de modern-hervormde idealen van de Bekennende Kirche, kwam verschillende keren in contact met de Gestapo, en belandde tweemaal in een kamp, Vught en Ravensbrück. De film van Van Veldhuizen gaat over haar ervaring in een van die kampen.
Film en interview zijn te zien (de eerste twee ook via de projectpagina):
Interview: https://www.youtube.com/playlist?list=PLgBhb8EaV_DG4xHD1h0_ROWOt3bdc1RMR
Film Aufseherin: https://vimeo.com/193062408
De Aufseherin projectpagina: http://wvveldhuizen.com/

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder