Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Brusselse mummie boven water

16 januari 2017 Siebrand Krul

In termen van de Egyptische Oudheid is het natuurlijk een tijdspanne van niks, maar voor een museum is het een fors gat: na 46 jaar afwezigheid heeft Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel een Egyptische mummie teruggevonden. De mummie is gedateerd in de Romeinse periode en werd in 1970 voor analyses toevertrouwd aan de dokters P.A. Janssens en F. Duquenne. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in twee belangrijke artikels die verschenen in 1973. Na deze studie werd de mummie niet terug opgenomen in de museumcollectie.

Dirk Janssens, zoon van een van beide geneesheren, hielp bij de preparatie en de conservatie. Dankzij deze kon eind 2015 de mummie worden gelokaliseerd en nu, na 46 jaar afwezigheid, naar het museum terugkeren. De indrukwekkende mummie zal het onderwerp uitmaken van een ambitieus wetenschappelijk onderzoeksprogramma. Met behulp van geavanceerde technologieën zullen de belangrijke bevindingen van dokters Janssens en Duquenne vervolledigd kunnen worden.
Al in 2015 werd een uitgebreid pluridisciplinair studieproject opgestart over de verzameling Egyptische mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Dit project, gecoördineerd door Caroline Tilleux, onderzoekster bij de KMKG, berust op een nauwe samenwerking met de Dienst Medische Beeldvorming van de Cliniques Universitaires Saint-Luc, onder leiding van dokter Emmanuel Coche.
De teruggekeerde mummie, met inventarisnummer E.10171, vormt omwille van zijn uitzonderlijke staat van bewaring een cruciale aanwinst voor dit lopende onderzoek. De mummie zal, samen met de resultaten van het onderzoek, voorgesteld worden in de permanente tentoonstellingszaal over de ‘Funeraire wereld in het oude Egypte’ die binnenkort ingehuldigd wordt in het Jubelparkmuseum.

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Jubelpark 10
1000- Brussel
www.kmkg.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder