Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Schat uit schoorsteen

20 december 2016 Siebrand Krul

In Schotland is het geloof in Sinterklaas niet sterk ontwikkeld, maar misschien krijgt het een oppepper dankzij een opmerkelijke vondst uit een schoorsteen. Het gaat om een ogenschijnlijke bundel rommel waarin een 17de-eeuwse kaart zat verborgen. Eens peperduur werd het later gebruikt om een tochtgat te vullen.

Aan het eind van de 16de eeuw, toen de bewuste kaart werd gemaakt, moet het een vermogen hebben gekost. Ruim twee meter bij anderhalf, op canvas geplakt, toont het de wereld met zichten op schitterende steden langs de zijkanten. De opdrachtgever moet een rijk heerschap zijn geweest om hiermee te kunnen showen. Maar met de jaren veranderen waarden van zulke schatten en zo moet de kaart op zeker moment tot nagenoeg waardeloos zijn gedegradeerd. Ze werd opgerold en in een schoorsteen gepropt, doorgaans gedaan om een tochtgat te dichten.

 


Onlangs is de kaart getoond in de National Library van Schotland. De kaart, dat laat zich begrijpen, was in abominabele staat. Muizen en ander ongedierte hebben zich eraan tegoed gedaan, erin gewoond. Ze was deels uit elkaar gevallen en broos. De kaart is gevonden bij renovatiewerkzaamheden aan een huis in Aberdeen en degene die hem vond, stopte de bundel vodden in een plastic zak. Oneerbiedig? In de meeste gevallen zal zo’n hoopje troep in de vuilnisemmer verdwijnen, dus het museum past wel op om er iets kwaads van te zeggen.

Nodeloos te zeggen dat het restauratiewerk engelengeduld vergde. Een conservator vertelde nog nooit een kaart in zo’n belabberde conditie te hebben gezien. Ze onderging allerlei stadia van schoonmaken: met borsteltjes, op de juiste vochtigheidsgraad brengen, uitvlakken, drogen en tenslotte in een warm bad weken om het op een betere achtergrond te kunnen bevestigen.
(Atlas Obscura)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder