Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Plantin Moretus indrukwekkend

20 december 2016 Siebrand Krul

In 1876 kocht de stad Antwerpen de oude drukkerij van Plantin Moretus aan. Daarmee werd voorkomen dat buitenlandse verzamelaars de inboedel van de aloude uitgeverij, de Officina Plantiniana, zouden aankopen. Na restauratiewerken werd het patriciërshuis en de werkplaatsen in 1877 geopend als museum. Onlangs is het opnieuw ingrijpend vernieuwd.

Omstreeks 1550 bouwde de Fransman Christoffel Plantin in Antwerpen een uitgeverij met een bijhuis in Leiden en verkooppunten in Parijs en Frankfurt uit. De bekwaamste schoonzoon – Moretus – nam het bedrijf over. Ze drukten niet alleen pamfletten, almanakken en protestantse drukken maar ook rooms-katholieke werken. De productie van liturgische boeken voor Latijns-Amerika werd de hoofdzaak voor een winstgevend bedrijf. De wereldlijke publicaties, zoals atlassen en botanische naslagwerken, die bij Plantin werden gedrukt, verdwenen in de bibliotheek.

 

 

Naast de eigen uitgaven verzamelden opeenvolgende generaties Moretus’ andere mooie drukken, zodat de collectie uiteindelijk een 30.000 oude boeken telt. De 16de-eeuwse drukkerij blijft indrukwekkend. Voor de nazaten van Plantin was het drukkers- en uitgeversvak omstreeks 1750 een hobby geworden, niet langer om geld te verdienen. In 1866 werd het laatste boek gedrukt en in 1870 sloot de zaak.

 

 

Het statige museum diende ‘bij de tijd’ gebracht te worden. Dat is weldoordacht gedaan met kleine ingrepen. Met anastatische kopies kan de bezoeker zelf in de oude boeken kijken, weliswaar zonder het papiergevoel. Nieuwe infoborden vertellen het basisverhaal en enkele digitale leeszuilen geven een actuele link of meer diepgang in de boeken- en prentencollectie. Aan de basis van de presentatie werd niet getornd, zodat de belangrijke look (en soms de geur) van het oude gebouw behouden blijft. Een (nieuw) bezoek aan deze eeuwenoude boekentempel is niet te versmaden: www.museumplantinmoretus.be
(Harry van Royen)

Lees nog meer interessant historisch nieuws in de nieuw


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder